Euroleague’de Çeyrek Final Zamanı

Turkish Airlines Euroleauge’de Top 16 maçları7-8 Nisan’da oynanan maçlarla tamamlandı. Temsilcilerimizden yalnızca E Grubu birincisi olan Fenerbahçe Ülker son sekize kalırken, aynı grupta mücadele eden Anadolu Efes ve Darüşşafaka Doğuş elenmekten kurtulamadı. Grup birincilerinin grup dördüncüleri ile, grup ikincilerinin ise grup üçüncüleri ile eşleştiği çeyrek finalde eşleşmeler Fenerbahçe Ülker-Real Madrid, Lokomotiv Kuban-Barcelona,Laboral Kutxa-Panathinaikos ve CSKA Moskova-Kızılyıldız şeklinde oluştu. Şimdi de çeyrek final eşleşmelerine kısaca göz atalım:

Fenerbahçe Ülker-Real Madrid

Sezon başından beri oldukça başarılı bir grafik çizen temsilcimiz Fenerbahçe Ülker’in, sakatlıklarla boğuştuğu bu dönemde son şampiyon Real Madrid ile eşleşmesinin bir şanssızlık olduğunu söylemek yanlış olmaz. Normal sezonu birinci tamamlayan, Top 16’da da liderliği üç hafta önceden garantileyen sarı-lacivertli ekipte uzun rotasyonunda önemli bir yer tutan, takımın kilit oyuncusu Jan Vesely’nin sakatlanması ve çeyrek finalde takımda yer alamayacak olması temsilcimizin işini zorlaştıracak gibi görünüyor. Top 16’da liderliğin garantilenmesi ile birlikte son haftalarda as oyuncularını dinlendirme şansı bulan ekibimizde, uzun bir sakatlıktan dönen Pero Antic’in ve Ekpe Udoh’un Real’in pota altı rotasyonuna karşı ne kadar etkili olabilecekleri eşleşmenin kilit noktalarından biri olacak. Bunun yanında, yine uzun bir sakatlığın ardından son haftalarda forma şansı bulan Kostas Sloukas’ın oyun kurucu pozisyonunda takımı organize ederek Bobby Dixon’u skor bulma aşamasında rahatlatması ve sene başından beri tam bir joker oyuncu rolünde olan Luigi Datome’nin performansı temsilcimiz için serinin diğer kilit unsurları denebilir.

Bobby Dixon,Pero Antic ve Nilkola Kalinic

Bobby Dixon,Pero Antic ve Nilkola Kalinic

Geçtiğimiz sezonki şampiyonluğun ardından bu sezon yine şampiyonluğun en büyük favorilerinden olan Real Madrid ise, hem normal sezon gruplarında hem de Top 16’da grup dördüncüsü olarak otoriteleri ciddi anlamda şaşırttı desek yanılmış olmayız. Kadrosunun iskeletini korumasına ve antrenörü Pablo Laso ile yola devam etmesine rağmen sezon başından beri inişli çıkışlı bir grafik sergileyen İspanyol ekibi, normal sezonda son 3 haftada aldığı galibiyetlerle Top 16 vizesi alırken, Top 16’da da son haftalarda arka arkaya aldığı 3 mağlubiyetle çeyrek finale çıkamama noktasına gelmişti. Real’in bu inişli çıkışlı grafiğindeki en önemli faktörün, takımın yıldız oyuncusu Rudy Fernandez’in geçirdiği sakatlık sebebiyle uzun süre sahalardan uzak kalmasıyla takım düzenlerinin bozulması olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz sezonlarda takımın beyni Sergio Rodriguez’le birlikte Madrid’in başarılarında başrolü oynayan İspanyol forvetin seride yakalayacağı form durumu Madrid temsilcisi için en kritik faktörlerden biri. Bunun yanında, takımı organize etmesinin yanında bu sezon skora da ciddi katkı yapmaya başlayan oyun kurucu Sergio Lull, 36 yaşına gelmesine rağmen hırsından bir şey kaybetmeyen Arjantinli yıldız Andres Nocioni ve bu sezon kendini ciddi anlamda geliştiren Gustavo Ayon serinin Real için kilit oyuncuları. Özellikle de Vesely’nin yokluğunda,temsilcimizin pota altında Gustavo Ayon ve Felipe Reyes’in başı çektiği Real Madrid uzun rotasyonuna karşı vereceği mücadelenin serinin en kritik noktası olduğunu düşünüyorum. Saha avantajını elinde bulunduran Fenerbahçe, İstanbul’daki ilk iki maçı kazandığı takdirde Final Four için büyük avantaj yakalayacaktır. Aksi takdirde ise serinin Madrid’de İspanyol ekibinin galibiyetiyle bitmesi olası gözüküyor.

Lokomotiv Kuban-Barcelona

Nispeten daha zayıf olan E Grubu’nda Top 16’nın başından itibaren sergilediği istikrarlı performansla ikinci olarak çeyrek final bileti alan Lokomotiv Kuban,Olympiakos ile Euroleauge şampiyonluğu yaşamış Georgios Bartzokas önderliğinde gösterişsiz ama uyumlu bir kadro kuran Rus ekibi, normal sezon gruplarında elde ettiği birinciliğin tesadüf olmadığını Top 16 gruplarındaki performansı ile ispatladı denebilir. Saha içinde oyun kurucu Malcolm Delaney’nin organizasyonu üstlendiği ve aynı zamanda skor yükünü üstlendiği Kuban’da pota altında ise Anthony Randolph 13.7 sayı ve 5.5 ribaund ortalaması ile dikkat çekiyor. Takım düzenlerini genel olarak kısa oyuncular üzerine kuran ve daha çok dış şutlara dayalı olan Lokomotiv Kuban’da, eski Anadolu Efes’li oyun kurucular Dontaye Draper ve Matt Janning Malcolm Delaney’e saha içi organizasyonunda Delaney’nin yükünü hafifletirken, geçtiğimiz sezon Beşiktaş’ta ciddi bir çıkış yapan Broekhoff da %50 ile 3 sayı kullanan önemli bir şutör. İspanyol milli takımında Dünya Şampiyonası’nda önemli bir çıkış yapan, joker niteliğinde bir oyuncu olan Victor Claver’i de bünyesinde bulunduran Rus ekibi, Barcelona’ya ciddi sorunlar yaratacak gibi görünüyor.

Kadrosunda birçok yıldız oyuncu barındırmasına karşın sezon içinde bir türlü istikrarı yakalayamayan Barcelona ise, ölüm grubu niteliğindeki F Grubu’nda son 5 haftada aldığı 4 galibiyetle 3.olmayı başardı. Takımdaki Arroyo ve Lawal sakatlıklarının takım düzenlerini etkilediği İspanyol ekibinde, skorun düzenli dağıldığı gözlenirken dev pivot Ante Tomic pota altında rakipler için korkutucu bir silah olmaya devam ediyor. İlerlemiş yaşına rağmen hala ciddi bir tehdit olan şutör Juan Carlos Navarro, birden çok pozisyon oynayabilen Yunan forvet Stratos Perperoglu ve bu sezon ciddi bir çıkış yapan Alex Abrines’in serinin Barcelona açısından diğer kilit oyuncuları olduğunu düşünüyorum. Özetlemek gerekirse, her ne kadar normal sezon gruplarında aynı grupta mücadele eden iki takımdan Lokomotiv Kuban grubu Barcelona’nın önünde lider tamamlasa ve Top 16’da daha iyi performans gösterse de, Barcelona’nın tecrübesiyle seriyi kazanıp Final Four bileti alacağını düşünüyorum.

Laboral Kutxa-Panathinaikos

Top 16 grupları belli olduğunda gruptan çıkmasının bile sürpriz olarak karşılanabileceği bir takım olan Laboral Kutxa, tam anlamıyla bir ölüm grubu olan F Grubu’nda 4.maçtan itibaren yakaladığı ivmeyi Top 16’nın sonuna kadar devam ettirerek çeyrek finalde saha avantajını elde etmeyi başardı. Tecrübeli koç Velimir Perasovic’in gösterişsiz ama uyumlu bir kadro kurduğu İspanyol ekibinde yakalanan 81.3 sayı ortalaması değişik oyuncuların skora düzenli olarak katkı yapabildiğinin bir göstergesi. Pota altında Yunan yıldız Ioannis Bourousis’in başı çektiği Laboral Kutxa’da  saha içi organizasyonu da aynı zamanda 11.3 sayı ortalamasıyla skora da katkı yapan Darius Adams üstleniyor.

Sloven yıldız Jaka Blazic de Laboral'in önemli kozlarından

Sloven yıldız Jaka Blazic de Laboral’in önemli kozlarından

Geçmiş görkemli günlerinden uzakta olmasına, mütevazı kadrolar ile mücadele etmesine rağmen her sezon basketbol kültürü ile evinde tehlikeli bir takım olan ve bir şekilde çeyrek final oynamayı başaran Panathinaikos, Top 16’da 5.haftadan itibaren yakaladığı çıkış ile grubu üçüncü tamamlamayı başardı. Takımın lideri Diamantidis’in ilerleyen yaşının etkisiyle artık daha az süre aldığı ve yerini Nick Calathes’e bırakmaya başladığı Yunan ekibinde, tecrübeli uzun Antonis Fotsis ve pivot Miroslav Radulica Panathinaikos’un seride diğer önemli silahları olacak. Özetlemek gerekirse, güçlerin dengeli sayılabileceği bu serinin sonuna kadar çekişmeli geçeceğini ancak Laboral Kutxa’nın bir adım önde olduğunu düşünüyorum.

CSKA Moskova – Kızılyıldız

Yıldızlarla dolu kadrosu ile oldukça başarılı bir sezon geçiren CSKA Moskova, çeyrek final eşleşmelerinde Final Four biletini en kolay alacak takım gibi gözüküyor. Grup aşamalarının her ikisinde de rakipleri için korkutucu bir görüntü çizen Rus ekibinin en büyük silahı, toplamda 36.2 gibi inanılmaz bir sayı ortalaması ile oynayan DeColo-Teodosic ikilisi denebilir. Uzun rotasyonunda da Victor Khryapa, Kyle Hines ve Andrei  Voronthsevich gibi kaliteli oyuncular barındıran CSKA Moskova, sadece Final Four’un değil şampiyonluğun da en büyük adaylarından biri.  Tarihinde ilk kez çeyrek final oynayacak olan Kızılyıldız ise, bu sezon Boban Marjanovic’i kaybetmesine rağmen Quincy Miller ve Maik Zirbes’in liderliğinde özellikle de evinde tehlikeli bir takım haline gelse de, CSKA’nın seriyi fazla zorlanmadan kazanacağını düşünüyorum.

Euroleague’de çeyrek final maçları 12-13 Nisan’da başlayacak ve ikinci maçlar da 14-15 Nisan tarihlerinde oynanacak. Temsilcimiz Fenerbahçe’ye bu zorlu maçlarda başarılar diliyoruz.

Leave a Reply