Top 16’da 10.hafta maçları Perşembe ve Cuma günü oynanan maçlarla tamamlandı. E Grubu’nda yer alan iki temsilcimizin mücadelesinde gülen taraf Darüşşafaka Doğuş karşısında 72-68 kazanan Anadolu Efes olurken, Fenerbahçe uzun süre unutulmayacak bir maç sonunda Lokomotiv Kuban deplasmanında 55-52 kazanarak çeyrek finale çıkmayı garantiledi. Şimdi de grupların genel görünümüne kısaca göz atalım:

E Grubu: Kırılma Belirgin

İlk dört sıradaki ve son dört sıradaki takımların 2 galibiyet farkla ayrıldığı grup içinde iki gruptan oluşan E Grubu’nda son sırayı paylaşan iki takımın mücadelesine Unicaja Malaga Cedevita Zagreb’i deplasmanda yenerek 6 maç aradan sonra galibiyetle tanıştı. Grupta üçüncülük mücadelesi yapan iki takımın karşılaşmasında maç iki tarafa da gidip gelirken son gülen Kızılyıldız oldu ve Panathinaikos’u 69-67 yenerek 3.sıraya yerleşti. Kızılyıldız’da eski Fenerbahçeli Tarence Kinsey 19 sayılık performansıyla dikkat çekti.İki Türk takımının mücadelesinde ise Darüşşafaka Doğuş ile Anadolu Efes Darüşşfaka’nın sahasında karşılaştı. Maçın ikinci periyodunda kontrolü eline alan Efes maç sonuna kadar üstünlüğü elden bırakmadı ve her ne kadar rakibinin nefesini özellikle maç sonunda ensesinde hissetse de tecrübesiyle 72-68 galip gelmeyi bildi. İkinci periyottan itibaren rakibini takip eden son dakikalarda yaptığı iyi savunma ile de  maç sonunda çok yaklaşmasına rağmen bitirici vuruşu yapamayan Darüşşafaka’da sene başından beri gözlenen hücum problemi bu maçta da devam etti denebilir. Oktay Mahmuti’nin çalıştırdığı takımların klasiği olan sert savunmayı dönem dönem çok iyi uygulasa da bunu hücuma yansıtamayan ve çoğu zaman Wilbekin’in bireysel yeteneklerine bağlı kalan temsilcimizde bu maçta da Semih ve Redding dışında Amerikalı oyuncuya destek gelmeyince maç sonunda boş dönülen hücumlar mağlubiyetin nedeni oldu. Anadolu Efes ise oyunu kontrolünde tutmasına rağmen hücumda topu iyi paylaşamaması ve dolayısıyla skor yükünün sürekli belli oyuncular üzerinde kalması sonucunda maçı bir türlü koparamadı denilebilir. Her ne kadar zorlansa da galip gelmeyi başaran ve 4 maçlık mağlubiyet serisini bitiren Anadolu Efes Panathinaikos ve Kızılyıldız’ın 2 galibiyet gerisinde çeyrek final mücadelesine devam ediyor.

İtalyan yıldız Datome yine galibiyetin mimarlarından biriydi.

İtalyan yıldız Datome yine galibiyetin mimarlarından biriydi.

E Grubu’nun lideri Fenerbahçe Ülker ise grup liderliği için hayati önemde olan maçta, takipçisi Lokomotiv Kuban ile deplasmanda karşılaştı. Maçın ilk yarısında kontrolü elinde bulunduran temsilcimiz 3.çeyrekte farkı çift hanelere çıkarabileceği dakikalarda hakemlerin Kuban lehine ardı ardına yanlış kararlarının da etkisiyle rakibine yakalanmaktan kurtulamadı ve son periyoda 1 sayı geride girdi. Savunmaların zirve yaptığı ve skorun zaman zaman kilitlendiği son periyotta son saniyelere 3 sayı önde giren temsilcimiz rakibinin son hücumdan boş dönmesiyle maçı 55-52 kazandı ve rakibiyle farkı 2 galibiyete çıkararak , bunun yanında ikili averajda da üstünlüğü sağlayarak liderlik yolunda dev bir adım attı. Sakat olan Antic’in yokluğunda sakatlıktan yeni çıkan Sloukas’ın sadece 6 dakika oynayıp Ekpe Udoh’un da sakatlığına rağmen uzun süreler aldığı ve zaman zaman koşmakta zorlandığı, Vesely’nin 37.5 dakika sahada kalmak durumunda kaldığı ve Bobby Dixon’dan 3 çeyrek boyunca katkı alamadığı bir günde Fenerbahçe bu zorlu deplasmanda kazanarak ne kadar iyi ,deyim yerindeyse “kazanma alışkanlığı” olan bir takım olduğunu gösterdi ve taraftarlarına unutulmaz bir galibiyet sevinci yaşattı. Temsilcimizin bu önemli galibiyetindeki en önemli faktörün maç boyunca ödün vermediği sert savunması olduğunu düşünüyorum, zira sakatlıklar ve formsuzluklardan kaynaklı olarak skor bulmakta zorlanılan bir günde, Kuban gibi bir takımı evinde 52 sayıda tutması ekibimizin savunma yönünün ne kadar güçlendiğini gösteriyor. Bunun yanında oyuna giren hemen herkesin skora katkı yapması ve hücumda topun iyi dağılması takımımızın alıştığımız olumlu özelliklerinden birisi olmaya devam ediyor. Bu şekilde maç sonlarında herhangi bir oyuncunun yeteneklerine bağlı kalmayan temsilcimiz kazanmaya ve doludizgin ilerlemeye devam ediyor. E Grubu’nda puan durumu şu şekilde oluştu:

group e

F Grubu: CSKA Yakalandı

1.sıradan 7.sıraya kadar tüm takımların 3 galibiyetlik bir aralıkta sıralandığı, ölüm grubu tabirinin hakkını fazlasıyla veren F Grubu’nda ise CSKA Moskova nefes kesen maçta deplasmanda Barcelona’ya uzatmada 100-98 kaybederek 5 hafta aradan sonra mağlubiyetle tanıştı. Maç boyunca her periyotta takımlardan biri oyunu domine ederken, daha çok oyuncudan yüksek skor katkısı alan Barcelona karşısında CSKA Moskova DeColo ve Teodosic’in 53 sayılık etkileyici performansına rağmen yenilgiden kurtulamadı. Başarılı koç Velimir Perasovic önderliğinde gösterişsiz kadrosuyla bu sezon Euroeague’de büyük işler yapan Laboral Kutxa, ilk yarısında zorlandığı maçta evinde Khimki’yi maç boyunca sahip olduğu %55 iki sayı ve %48 3 sayı yüzdesiyle yenerek CSKA’yı liderlik koltuğunda rahatsız etmeye başladı. Son şampiyon Real Madrid grubun zayıf halkası Zalgiris Kaunas karşısında deplasmanda 90-75 kazanarak son haftalardaki yükselişine devam ederken 36 yaşındaki Arjantinli yıldız Andres Nocioni’nin 6/6 3 sayı isabetiyle attığı 22 sayı onun ne kadar büyük bir oyuncu olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu sezon büyük hayal kırıklığı yaşayan Olympiakos ise Brose Baskets deplasmanında da 72-71 mağlup olarak 7.sıraya düşerken, Yunan ekibinde 3 oyuncu dışında 6 sayının üzerine çıkan oyuncu olmaması gelecek haftalar için ciddi bir kırmızı alarm.  F Grubu’nda 10.haftadan sonra puan durumu şöyle oluştu:

group f

Euroleague’de 11.hafta maçları 17-18 Mart tarihlerinde oynanacak.  İki temsilcimiz Fenerbahçe ve Darüşşafaka Doğuş karşı karşıya gelirken Anadolu Efes Cedevita Zagreb’i ağırlayacak. Temsilcilerimize başarılar diliyoruz.

Leave a Reply