Turkish Airlines Euroleague Top 16’da 8.hafta maçları tamamlandı. F Grubu’nda mücadele eden temsilcilerimizden Fenerbahçe Ülker, zorlu Rusya deplasmanında şampiyonluğun önemli adaylarından grup lideri CSKA Moskova’yı mağlup ederek önemli bir galibiyete imza atarken Anadolu Efes üst sıralarda mücadele etmesi için büyük önem taşıyan maçta evinde Laboral Kutxa’ya mağlup olarak ciddi bir darbe aldı. E Grubu’ndaki ekibimiz Galatasaray Liv Hospital ise yine zorluklarla ve eksiklerle çıktığı bir deplasmanda Zalgiris Kaunas’a mağlup olarak gruptan çıkma şansını mucizelere bıraktı. Şimdi de temsilcilerimizin maçlarına kısaca göz atalım:

gs

Galatasaray’ın mücadeleci pivotu Young pota altı savunmasında.

Aslan Yokları Oynadı

Zalgiris ile Litvanya’da karşılaşan temsilcimiz Galatasaray maça adeta kabus gibi başladı. Takımın lideri Arroyo’dan yoksun olan temsilcimiz ilk periyotta bir ara 20-3 geri düşerken ilk 10 dakikayı da 23-8 geride kapattı. İkinci çeyrekte skor bulmaya başlasa da rakibini durduramayan Galatasaray yaptığı top kayıplarının da kendi potasında kolay sayılara dönüşmesiyle soyunma odasına 42-24 geride gitti. 3.çeyrekte silkinen ve farkı biraz olsun kapatan temsilcimiz özellikle Kerem Gönlüm ve Carter ile sayılar bulurken rakibini belli bölümlerde durdurmayı başardı ve son periyoda girerken 54-43 ile farkı 11 sayıya indirdi. Son periyotta Zoran Erceg’in de devreye girmesiyle farkı bir ara tek hanelere indiren Galatasaray, kritik hücumlardan boş dönüp savunmada da yeterli sertliği gösteremeyince maçtan 72-59 mağlup ayrıldı ve grupta 7.sıraya düştü.

Sezon başından beri zorluklara karşı mücadele eden temsilcimizde bu maçtaki durumun da önceki maçlardan farklı olmadığını söylemek yanlış olmaz. Sakat olan lideri Arroyo’nun eksikliğini hem maçın başındaki kriz anında hem de son periyodun başındaki geri dönüş için çabalanan dakikalarda ciddi anlamda hisseden Galatasaray, takımın diğer önemli skoreri Erceg’in de gününde olmamasıyla sahada fazla varlık gösteremedi. Takımın oyun kurucularından Ender’in de hafif sakatlığı nedeniyle çok az süre almasıyla maç boyunca hücumda organizasyon eksikliği çeken Galatasaray, Sinan, Kerem Gönlüm ve Carter ile ayakta kalmaya çalışsa da maçın hemen başında açılan farkı kapatmaya gücü yetmedi. Bu tip maçları kazanmak için top kayıplarının olabildiğince azaltılması gerekirken, maç boyunca 17 top kaybı ile oynayan Galatasaray’da kaybedilen topların potamızda sayıya dönüşmesinin de farkın kapatılmaya çalışıldığı dakikalarda takımın direncini kıran bir faktör olduğu söylenebilir. Gruptan çıkması artık oldukça zor olan temsilcimizin kalan maçlarda daha iyi bir performans göstermesini ve yeniden galibiyet almaya başlamasını ümit ediyoruz. E Grubu’nda puan durumu şu şekilde:

E Sıralama

 Kanarya Yüksekten Uçtu

İlk maçta kendi evinde yenildiği CSKA Moskova ile Rusya’da karşılaşan Fenerbahçe maça harika başladı. İlk 5,5 dakika boyunca CSKA’ya sayı şansı vermeyen ve maça 10-0’lık seriyle başlayan temsilcimiz ilk periyodu da 17-10 önde geçti. İkinci periyotta CSKA’nın savunmada sertleşmesi ile hücumda zorlandığı anlarda bire-birlerle çözüm arayan temsilcimiz farkın kapanmasına engel olamadı ancak soyunma odasına 39-37 önde gitti. 3.periyotta kıran kırana mücadele sürerken Goudelock ve Bjelica ile skor üreten temsilcimize CSKA De Colo ve Teodosic ile cevap verdi ve son periyoda Fenerbahçe’nin 59-58 üstünlüğü ile girildi. Son periyotta CSKA’nın maçı koparmak için yaptığı bütün hamlelere karşın seyirci baskısı altında hücumda da savunmada da sakin kalarak skoru dengede tutan temsilcimize son dakika içinde Teodosic’in kontrolden çıkması ve aldığı teknik fauller ile diskalifiye olmasıyla piyango vurdu demek yanlış olmaz.  Sırp yıldızın son derece sorumsuzca ve bu seviyede böyle kritik bir anda hakemin üzerine yürüyerek takımını yakmasını serbest atışlarla iyi değerlendiren Fenerbahçe maçtan 81-75 galip ayrılarak grupta ilk iki yolunda hayati bir galibiyete imza attı. İstanbul’da rakibine 3 sayı ile mağlup olan temsilcimiz Rusya’da 6 sayı ile kazanarak ikili averajda da CSKA’ya üstünlük sağlamış oldu.

Bjelica bu maçta da takımın saha içi beyinlerinden biriydi.

Bjelica bu maçta da takımın saha içi beyinlerinden biriydi.

Öncelikle Fenerbahçe’yi maç boyunca oynadığı oyun tarzından dolayı tebrik etmek gerekiyor. Taraftarının desteğini arkasına alarak sürekli tempoyu yükseltmek ve maçı koparmak isteyen rakibine karşı Obradovic’in teknik faul aldığı, ikinci periyodun son bölümü hariç tempoyu kontrol eden temsilcimiz galibiyeti sonuna kadar hak etti denilebilir. Maçın büyük bölümünde savunmada sert oynayarak rakibine kolay sayı şansı vermeyen temsilcimiz, hücumda da maçın kilitlendiği anlarda önceki maçlarda yaptığı, sorunu çoğunluğu Goudelock üzerinden olan bire-birlerle çözmek yerine takım düzenlerine bağlı kalarak oynayıp maçın kontrolden çıkmasına izin vermedi.  Burada koç Obradovic’in böylesine zorlu bir maçta kazanmanın anahtar noktaları olan savunma ve takım oyununu oyuncularına böylesine kavratması takdire değer. Bogdanovic’in oyunda olduğu dönemde attığı kritik sayıların yanı sıra saha içi organizasyona ve temponun kontrol altında tutulmasına katkı yapması da Fenerbahçe taraftarları için sevindirici. Bjelica her zamanki gibi kilit bir performans ortaya koyarken Vesely’nin de 14 sayılık ekstra katkısı ve mücadelesi maçın öne çıkan noktaları oldu. Özetlemek gerekirse, Top 16’ya kötü başlayan ekibimiz haftalar ilerledikçe yükselen performansı ve üst üste aldığı 5.galibiyetle zirveye yürümeye devam ediyor. Temsilcimizin bu yükselişini önümüzdeki maçlarda da sürdürmesini umut ediyoruz.

Efes Döndü, Yetmedi

F Grubu’ndaki diğer temsilcimiz Anadolu Efes ise Laboral Kutxa’yı ağırladı. Karşılaşmaya oldukça kötü başlayan temsilcimiz ilk yarıda özellikle de savunmada varlık gösteremezken ilk çeyreği 25-13, devreyi de 50-33 geride kapattı. 3. çeyrekte tıpkı Top 16’nın ilk maçlarında olduğu gibi geç uyanan ve geri dönüş alışkanlığını ortaya koyan Anadolu Efes, kendi doğrularını hatırlayıp savunma sertliğini en üst düzeye çıkarırken rakibinin arka arkaya top kayıpları yapmasına sebep oldu ve bu top kayıplarını hücumda kolay sayılara dönüştürerek son periyoda sadece 2 sayı geride girdi: 63-65 Son periyotta Caja Laboral San Emeterio’nun önderliğinde krizden çıkarken temsilcimizin savunması düşünce fark yeniden açıldı. Son dakikalarda yeniden geri dönmeye çalışan Efes’in çabaları yeterli olmayınca Laboral Kutxa maçtan 87-84 galip ayrıldı.

Anadolu Efes'in önemli oyuncularından Draper bu maçta  oldukça etkisizdi.

Anadolu Efes’in önemli oyuncularından Draper bu maçta oldukça etkisizdi.

2.maçta kendi evinde oynadığı Unicaja maçının oldukça benzeri olan ancak bu sefer mutlu sonla bitmeyen bir maç oynayan Anadolu Efes’in ilk yarıda neden bu kadar kötü performans gösterdiğini ve kendi doğrularını uygulamaya başlamak için 17 sayı geriye düşmeyi beklediğini anlamak güç. Euroleague’in en iyi savunma takımlarından biri olan temsilcimizin ilk yarıda yediği 50 sayı kabul edilebilir sınırın çok üstüne çıkarken 3.periyotta farkın kapanmasının ardından son periyotta bitirici vuruşun yapılamaması ve bu mücadelenin karşılığının alınamaması oldukça üzücü.  Heurtel’in sürücü koltuğuna geçmesiyle hücumda taşların yerine oturmuş gözüktüğü Efes’te skor yükünü Heurtel’in dışında Saric ve Krstic çekerken Krstic’in her ne kadar zaman zaman hücumda katkı sağlasa da savunmadaki yavaşlığının Efes’e zarar verdiğini söyleyebilirim. Kendi ekibimizi eleştirirken rakibi de sergilediği oyundan ve ikinci yarıda Anadolu Efes’in taraftarını da arkasına alarak skoru dengelediği anlarda gösterdiği soğukkanlı mücadeleden dolayı tebrik etmek gerekiyor. Bu sonuçla Laboral Kutxa ile eşit galibiyet sayısında 4.sırada olan temsilcimizin ilk üçe girebilmek için bir an önce form grafiğini yükseltmesi gerekiyor. F Grubu’nda puan durumu şu şekilde:

F Sıralama

Turkish Airlines Euroleague Top 16’da 9.hafta maçları 4-5-6 Mart’ta oynanacak. Temsilcilerimizden Galatasaray Real Madrid’i, Fenerbahçe ise Nizhny Novgorod’u ağırlarken Anadolu Efes de İspanya’da Unicaja Malaga ile oynayacak. Temsilcilerimize başarılar diliyoruz.

Leave a Reply

2 comments

  1. yücel

    vesely nin extra katkısıdiyemiyeceğim,kaç maçtır takımın en çok sayıatan oyuncusu oluyor her zamanki katkısı demek daha doğru.

  2. Mert Özateş

    Doğru son zamanlarda skor katkısını oldukça arttırdı, ancak oyunun savunma ve mücadele kısmında daha çok ön plana çıktığından dolayı biraz otomatik bir ifade kullanmışım.