Turkish Airlines Euroleague Top 16’da 8.hafta maçları geçtiğimiz hafta tamamlandı. Temsilcilerimizden Darüşşafaka Doğuş evinde Unicaja Malaga’yı 78-55 mağlup ederken Fenerbahçe Ülker deplasmanda Panathinaikos’a 76-71, Anadolu Efes de Kızılyıldız’a 91-82 yenilmekten kurtulamadı. Şimdi de grupların genel görünümüne kısaca göz atalım:

Bobby Dixon Panathinaikos deplasmanında 16 sayı atmasına karşın yenilgiyi önleyemedi

Bobby Dixon Panathinaikos deplasmanında 16 sayı atmasına karşın yenilgiyi önleyemedi

E Grubu: Bölünme Belirginleşiyor

3 temsilcimizin de çeyrek final mücadelesi verdiği E Grubu’nda ilk yarıda fırtına gibi esen Fenerbahçe Ülker ikinci yarının ilk maçında Panathinaikos deplasmanında ilk mağlubiyetini alarak taraftarlarını şaşırttı diyebiliriz. Her ne kadar eski görkemli günlerinden uzak olsa ve güçlü bir kadroya sahip olmasa da satranç kültürü ve ateşli taraftarıyla evinde tehlikeli bir takım olan Pana’ya karşı 3.çeyrekte oyun kontrolünü rakibe kaptıran temsilcimiz, maçın son dakikalarında 8 sayılık farkı 1’e kadar indirse de maçın en kritik hücumdan boş dönünce yenilgiden kurtulamadı. Fenerbahçe’nin bu ilk yenilgisinde en önemli faktörün, Top 16’nın başından beri takım oyunu ve skor dağılımı başarıyla gerçekleştirilirken bu maçta skorun sadece uzunların üzerine kalması ve kısalarda sadece Dixon’dan katkı gelmesi olduğunu söyleyebilirim. Neredeyse istisnasız biçimde başarılı maçlar çıkaran Datome’nin de gününde olmadığında Fenerbahçe’nin bu kadar etkilenmesi onun takım düzenlerinde ne kadar önemli bir yeri olduğunu gösteriyor. Zirve yolunda Fenerbahçe’yi takibini sürdüren Lokomotiv Kuban grubun zayıf halkalarından Cedevita Zagreb’e karşı rahat bir galibiyet alırken, Anthony Randolph’un 28 sayı ve 13 ribaundluk performansı dikkat çekti.

Efes'in Hırvat yıldızı Dario Saric 19 sayı ile oynadı.

Efes’in Hırvat yıldızı Dario Saric 19 sayı ile oynadı.

Top 16’da bir türlü form tutamayan Anadolu Efes ise maalesef düşüşüne Kızılyıldız deplasmanında da devam etti. Maça kötü başlamasına rağmen mükemmel bir ikinci çeyrek performansıyla skor üstünlüğünü ele alan temsilcimiz, ikinci yarıda rakibinin geri dönüşüne izin vererek kritik anlarda yaptığı top kayıplarının da etkisiyle maçtan 91-82 mağlup ayrıldı ve Top 16’da 5.yenilgisini aldı. Anadolu Efes’in yenilgisindeki en önemli faktörün, 16 gibi bir Top 16 takımı için kabul edilemeyecek sayıda top kaybı olduğunu düşünüyorum, zira hücumda yapılan bu top kayıplarının birçoğu ekibimizin potasında hızlı hücum sayısına dönüştü. Bunun yanında Efes’in gerçek bir pivotun eksikliğini çektiğini söylemek yanlış olmaz. Temsilcimizin bir an önce toparlanmasını ve çeyrek final potasına girmesini ümit ediyoruz. İlk yarının kayıp takımı Darüşşafaka Doğuş ise, kötü günler geçiren Unicaja Malaga’ya karşı evinde rahat bir galibiyet alırken temsilcimizin rakibi sadece 55 sayıda tutması Oktay Mahmuti’nin çalıştırdığı takımların ne kadar sert savunma yapabildiğini bir kez daha gösterdi diyebiliriz. Bunun yanında, normal sezonda başarılı maçlar çıkarmasına karşın uzun süredir performans kaybı yaşayan Luke Harangody’nin de bir anlamda geri dönüş yaptığın görmek sevindirici. E Grubu’nda 8.haftadan sonra puan durumu şu şekilde:

standing e

F Grubu: Sonuna Kadar Karışık

E Grubu’nun aksine tam bir ölüm grubu olan F Grubu’nda takımlar zirveden 7.sıraya kadar en fazla 3 galibiyet farkla sıralanmaya devam ederken, CSKA Moskova Khimki’yi 108-98 yenerek liderliğini sürdürdü. Euroleague’de alışık olmadığımız skorlara çıkılan maçta CSKA’nın iki kısası DeColo ve Teodosic toplam 45 sayılık performansla galibiyette başrolü oynarken son şampiyon Real Madrid zaman zaman zor anlar yaşadığı Brose Baskets deplasmanında 90-86 kazanarak yükselişine devam etti. Önceki sezonlardan alıştığımız takım oyununu oynamaya başlayan ve skoru daha iyi dağıtan İspanyol ekibi, Rudy Fernandez’in olmadığı ve Sergio Rodriguez’den de skor katkısı alamadığı bir günde kazanarak özgüven tazeledi. Avrupa basketbolunun iki kuvvetli takımının mücadelesinde Barcelona evinde Olympiakos’u 82-66 ile farklı mağlup ederek rakibini 7.sıraya iterken, Laboral Kutxa grup sonuncusu Zalgiris karşısında 71-65 kazanarak grupta ikinci sıradaki yerini korudu. F Grubu’nda 8. Hafta sonrası puan durumu şu şekilde:

f sıralama
Top 16’da 9.hafta maçları 2-3-4 Mart’ta oynanacak. Temsilcilerimizden Fenerbahçe Kızılyıldız’ı, Anadolu Efes Lokomotiv Kuban’ı ağırlarken Darüşşafaka Doğuş Cedevita Zagreb deplasmanında ter dökecek. Takımlarımıza bu zorlu maçlarda başarılar diliyoruz.

Leave a Reply