Bahreyn’de İpi Göğüsleyen Nico Rosberg Oldu

rosbergFormula 1 Dünya Şampiyonası’nın ikinci ayağı olan Bahreyn Grand Prix’sini Nico Rosberg kazandı. Yarışa ikinci cepten başlayan Alman pilot startta liderliği alıp yarış sonuna kadar kontrolü elden bırakmadı ve zafere ulaştı. Bu sonuçla beraber 2015 sezonunun son 3 yarışı ve 2016’nın ilk iki yarışını kazanan Rosberg üst üste 5.grand prix zaferini elde etmiş oldu. Ferrari’den Kimi Raikkonen Rosberg’in 10 saniye arkasında ikinci olurken Mercedes pilotu Lewis Hamilton podyumun son basamağını elde etti. Yarışa 3.sıradan başlayacak olan Sebastian Vettel ise formasyon turu sırasında motor arızası yaşayınca Alman pilotun yarışı başlamadan son buldu.

image65.img.1536.medium

Motor arızasıyla yolda kalan Vettel’in aracından çıkan dumanlar

Otoriteler ve F1 fanlarından gelen geri bildirimler yarışın klasik ve sıradan geçtiğini destekler nitelikteydi. Bahreyn’de Avustralya’daki kadar büyük taktik savaşları ve heyecanlı mücadeleler yaşanmadı. Güvenlik aracı veya bir kaza sonucu yarış dışı kalan pilot olmadı. Starttan sonra iyi bir çıkış yakalayan Valtteri Bottas’ın ilk virajda Hamilton’a atak yapmaya çalışırken yaşadığı temas ve son dünya şampiyonunun birkaç sıra kaybetmesi haricinde önemli bir olay yaşanmadı.

İlk viraja gelmeden Rosberg Hamilton’dan liderliği alıp güzel bir çizgi yakalayarak ilk virajdan yerini sağlamlaştırdı. Rosberg’in içeriyi aldığını gören Hamilton viraj çıkışında geçiş denemek için dışarıya yöneldi fakat arkasından gelen Bottas için atak yapmaya elverişli bir boşluk açıldı. Bottas da o boşluğa iyimser bir giriş yaptı ve Fin pilot Hamilton’a hafif temasta bulunarak onun pozisyonunu bozdu. Williams pilotları Massa ve Bottas Hamilton’ın momentum kaybetmesinden faydalanarak 2.ve 3.sıralara yükseldiler. Trafikte kalan Hamilton ise ilk sektörü 9.sırada geçti. Haas pilotlarının ardında ilk turu geçtikten sonra kaybı azaltmaya başladı. Ağırlıkla 3 pit stop stratejisinin tercih edildiği yarışta ilk pit stoplardan sonra üst klasman sıralamaları belli olmaya başladı. Pit stoplardan sonra Williams pilotları geri düşmeye başladı. Bottas-Hamilton olayından da Fin pilota çıkan pitten geçme cezası Bottas’ın son sıralara kadar gerilemesine sebep oldu.

bot-ham

Bottas’ın ceza almasına neden olan temas

20.tur sonunda ilk 6 pilot şu şekilde sıralandı: Rosberg – Raikkonnen – Hamilton – Ricciardo – Grosjean – Verstappen. Bu sıralama kalan 37 turda da bozulmadı ve bu kısımda yarış boyunca çekişme görülmedi. Haas’ın Formula 1’deki ilk yarışından Grosjean ile 8 puan çıkarmasından sonra burada da 10 puan alması orta sıra klasmanındaki diğer takımlara sezonun devamı için göz dağı verdi. Grosjean, iki yarışta da sadece 1 otomobiliyle finiş görebilen Ferrari pilotlarından Vettel’den 3 puan önde ve Raikkonen ile aynı puana sahip (18 puan).

15.sıradan başlayıp yarışı 7.bitiren RedBull TAG Heuer pilotu Daniil Kvyat takımına 4 puan getirirken Avustralya’da start alamayıp eli boş döndükten sonra iyi bir geri dönüş yapmış oldu. Williams pilotları da yarışın başında ikinci ve üçüncü sırada giderken yarış sonunda 1 tur geriden 8 ve 9.sıraları paylaştılar.

sparkles

Melbourne’de geçirdiği büyük kazadan sonra hafta içinde ağrıları devam eden McLaren – Honda pilotu Fernando Alonso Bahreyn’de piste çıkamadı. Onun yerine takımın yedek pilotu Stoffel Vandoorne yarıştı. Avustralya’dan puan çıkaramayan McLaren’in diğer pilotu Jenson Button da yarışta yolda kalınca Vandoorne takımı için puan savaşı veren tek kişi olarak pistte savaş vermeye başladı. 57 turun sonunda 10.sırada finiş gören çaylak pilot hem kendisinin formula 1 kariyerindeki ilk yarışında puan almayı başardı hem de takıma sezonun ilk puanını kazandırmış oldu.

Yarışın bir diğer flaş takımı ise Manor oldu. Rio Haryanto’nun performansı oldukça hayal kırıklığı yaratsa da Pascal Wehrlein alışılagelmiş Manor’un son sıralara demir atmış profilinden çok Force India ve Sauberler ile üst sıralara tırmanma savaşı veren bir görüntü çizdi. Yarışta birçok geçişe imza atan genç pilot övgüleri hak etti. Pascal Wehrlein şimdiden geleceğin şampiyon adayları arasında gösteriliyor.

Leave a Reply

2 comments

  1. Atalay Öztürk

    F1 ile alakalı çok fazla köşe yazısı olmadığı için sizin gibi kaliteli yazılar yazan insanlara bu alanda gerçekten çok ihtiyaç var. Yazılarınıza bir google araması sonucu denk geldim ve yaklaşık 4 5 aydır da takip etmekteyim. Elinize kaleminize analizinize sağlık Semih Bey.

  2. Semih Boz

    Teşekkür ederim öncelikle. Dediğiniz gibi bu alanda fazla Türkçe kaynak yok. Ben de elimden geldiğince katkıda bulunmaya çalışıyorum.