Snookerın bölüm sonu (sezon sonu) canavarı, turnuvaların şahı, büyük heyecan Dünya Şampiyonası bugün başlıyor. Sezonun bu noktasına kadar oynanan ve kazanılanlar bir kenara, burada gösterilecek performans hepsinden daha kıymetli. Sheffield’daki büyülü Crucible tiyatrosu bu sene de 17 günlük büyük gösteriye hazır. İlk 16 oyuncunun direkt katıldığı turnuva tablosu elemelerden gelen isimlerin netleşmesiyle tamamlandı. Bazı ilk tur eşleşmelerine ve kişisel tahminlerime değinmek istiyorum:

İlk günün maçı, son şampiyon aynı zamanda son 4 senenin 3 kez şampiyonu Mark Selby ile buraların gediklisi Joe Perry arasında. Selby için kesinlikle kafa karıştırıcı bir kura, sezonu kendi standartının çok altında geçiren “Jester” son 1 aydaki formuyla yine buraya favori olarak gelmeyi başardı. Joe Perry kesinlikle çekinmeyecek birkaç oyuncudan biri Selby önünde. Maça iyi giremezse Selby’nin zorlanabileceği bir eşleşme bekliyorum. Kuranın bu çeyreğinde Mark Allen, Kyren Wilson, Shaun Murphy gibi seribaşları bulunuyor. Bu isimlerin herhangi biri Selby iyi formunu gösteremezse buradan yürüyebilir. Fakat elemenin son turunda Liang Wenbo’yu 10-0 ile geçen Jamie Jones’a dikkat etmek lazım. Dünya Şampiyonası’nda iyi maçlar çıkartmayı başaran Jones bu sene Murphy’nin canını sıkabilir. Bu tarafta mutlaka izlenmesi gereken maçlar Selby-Perry ve Murphy-Jones diyebilirim.

Dünya 1 numarası Mark Selby’i kim durdurabilecek?

Kuranın 2. çeyreğine göz attığımda John Higgins‘in Thepchaiya Un-Nooh önünde ve Judd Trump’ın Chris Wakelin karşısında rahat maçlar çıkartacağını öngörebiliriz. Fakat Bingham-Lisowski ve benim performansından ve ciddiyetinden son derece rahatsız olduğum Luca Brecel’in Walden ile olan eşleşmesi her sonuca açık. Lisowski iyi form tutturmuş durumda, Walden ise kesinlikle eleme oynama avantajıyla daha sıcak gelecektir. Bu çeyrekte John Higgins’in fazla problem yaşamadan çıkacağını düşünüyorum, Trump fazla ışık vermiyor bu sene bekli bu üzerindeki baskıyı biraz azaltıp olumlu etki yapabilir. John Higgins bu seneyi iyi geçirdi ve burada ciddi şansa sahip, yine izlenecek isim olarak öne çıkıyor büyük usta. Olursa Higgins-Trump çeyrek finali tadından yenmez.

Turun belki de en komple oyuncusu John Higgins yine en büyük favorilerden.

3. çeyrekte Çin’in süperstarı Ding Junhui yine kendi vatandaşı Xiao Guodong ile enteresan bir eşleşme oluşturdu. Söz konusu Ding ise her şey beklenebilir, bu sezon ortalarda fazla görünmese de gelip 2016’daki gibi final oynarsa şaşırmayız. Mcgill-Ryan Day eşleşmesi de en yakın ilk tur eşleşmelerinden biri olacaktır. Diğer bir eşleşmede Crucible’ın başarılı oyuncularından Marco Fu, genç yıldız Lu Haotian ile karşılaşacak. Fu ciddi bir göz problemi yüzünden çuhalardan uzak kalmasına rağmen buraya gelmek istedi. Yaşadığı sorunun kariyerini etkileme ihtimaline karşın onu tekrar burada görecek güzel ama belki de bu eşleşme ilk kez Dünya Şampiyonası ana tablosu gören Lu’nun kariyeri için büyük bir fırsat olacak. Çeyreğin son maçında Sheffield’ın artık sürpriz sayamayacağımız ismi Barry Hawkins, Stuart Carrington ile karşılaşacak. Son 5 senede “Hawk” tan daha iyi bir Crucible oyuncusu bulmak için listenin en tepesine gitmek gerekiyor. Burada yine hiç fena bir kura çekmediğini söyleyerek bu çeyreği kazanacağını düşünüyorum.

Ding Junhui, acaba “o sene bu sene” mi?

Kuranın son çeyreğinde ise snookerın prensi Ronnie O’Sullivan bulunuyor. Fakat sadece Ronnie ile anılamayacak kadar büyük isimler burada: Neil Robertson, Mark Williams gibi daha önce kupaya uzanmış devler burada. Bu kadar da değil, ilk turdaki Ali Carter-Greame Dott eşleşmesi bir süredir snooker takip eden herkesi heyecanlandıracak nostaljik keyfin zirvede olacağı bir maç olacak. Hem Carter hem Dott Dünya Şampiyonası’nda bambaşka oynayan isimler olmuştur ve ilk turdan o gergin atmosferi yaşamak istiyorsanız bu maça göz atın. Mark Williams’ın Jimmy Robertson karşısında bu seneki formunu düşünerek sorunsuz ilerleyeceğini düşünüyorum. Neil Robertson ise iyi bir çalışmayla geliyor fakat o kadar kayıplara karıştı ki ne beklemeliyiz bilmiyorum, ancak Milkins’e karşı çok kötü olmaması yeterli olacaktır. Roket ise ilk turda belki de en güç kuralardan birini, Stephen Maguire’ı çekti. Eğer maça giremezse Maguire ağır skor üretip bir anda kabus yaşatabilir. Fakat ikili o kadar çok karşılaştı ki O’Sullivan maça psikolojik olarak önde başlayacaktır. Ciddi performans kaybı yaşamaz ve oyunun her yönünü belirli bir seviyede oynayabilirse “Roket” bu çeyreği kazanacaktır. Plase olarak da müthiş sezon geçiren ikinci baharındaki Mark Williams’ı yazıyorum. Bu ikilinin çeyrek final oynamasını çok isterim. Ronnie ilk turu geçtiği takdirde ise yine “retro” bir eşleşme onu bekleyecek. 2. turdaki Robertson-Williams da harika olacaktır.

Ronnie ve Mark bu yıl da bahis şirketlerinin şampiyonluk favorileri.

Tablonun üst ve altındaki çeyrekler gerçekten çok çetin görünüyor, favorilerin erken vedası gündeme gelebilir. Yarı finale çıkacak isimler hakkında tahminlerimi kalın puntoyla belirttikten sonra, kalbimden geçenin O’Sullivan-Higgins finali olduğunu söylemeliyim. Mark Williams’ın da akıcı oyun tarzı ve harika sezonunu burada iyi bir turnuvayla süslemesini isterim fakat çok kolay bir yolu olmadığı ortada. Bahsettiğim isimlerin 17 günlük maratonda sorun yaşama ihtimali hiç az değil, dolayısıyla mantık daha çok Selby-Hawkins ikilisinden birisinin finalde olacağını işaret ediyor. Turnuvayı ise John Higgins’in kazanacağını tahmin ediyorum.

Bu 17 günlük snooker festivalini gün içerisinde farklı seanslarda takip etmeyi unutmayın. “It can’t get any better than this”, yani Crucible’dan daha iyisi ve güzeli pek mümkün değil.

Referanslar

https://www.thesportsman.com/articles/welsh-open-final-higgins-v-hawkins

World Championship 2018 – Draw

http://cueactionsnookerblog.blogspot.com.tr/2018/04/the-big-world-championship-preview.html?m=1

https://www.rte.ie/sport/snooker/2015/0416/694513-newcomers-for-osullivan-and-selby-in-world-draw/

http://mapio.net/pic/p-44608311/

Leave a Reply