Eurocup’ta Yarı Finaller Başlıyor: Beşiktaş Peri Masalı’na Devam Edebilecek mi?

Avrupa basketbolunun en prestijli ikinci kupası olan Eurocup’ta uzun soluklu sezonun sonuna yaklaşmış bulunmaktayız. A ve B grubuyla başlayan ve toplamda 20 takımın mücadele ettiği normal sezonda ilk iki sıradaki takımlar doğrudan çeyrek finale geçerken her iki grubun 3, 4, 5 ve 6. sırasındaki takımlar bu sezon değişen formatla birlikte tek ayaklı bir eleme turu oynamıştı. Türk Telekom ve Beşiktaş Emlakjet olmak üzere iki temsilcimizin bulunduğu normal sezonda her iki temsilcimiz de gruplarını 6. bitirdi ve çarpraz gruptaki 3.’lerle birlikte çeyrek finale çıkma mücadelesi verdi. Ankara temsilcimiz Telekom maalesef Londra deplasmanında sezonun flaş takımlarından olan London Lions’a 100-77 yenilerek kupaya veda etmişti.

Diğer temsilcimiz Beşiktaş Emlakjet ise sezona çok iyi bir başlangıç yaptı. Ancak ardından işler istendiği gibi gitmedi ve grubu 6. sırada tamamladılar. Çarprazdaki grubu 3. bitiren ve ev sahibi avantajı olan son şampiyon Gran Canaria ile eşleşen Kartal’ın bir üst tura çıkma şansı son derece düşüktü. Ancak Canaria gibi zorlu ve son şampiyon apoletini taşıyan bir takımı deplasmanda 80-78 mağlup etmeyi başararak çeyrek finale yükselmişlerdi. Böylece geçtiğimiz sezon final maçında yenilen temsilcimiz Telekom’un da rövanşını almış oldular.

Çeyrek finaller yeni formata göre normal sezonu daha çok galibiyetle bitiren takımın evinde tek maç üzerinden oynanacaktı. Eşleşmeler ise şu şekildeydi:

Hapoel Tel Aviv – Beşiktaş Emlakjet
Universitatea Cluj – London Lions
JL Bourg – Prometey
Paris – Badalona


Temsilcimiz normal sezonda A grubunu 13-5’lik dereceyle ikinci bitiren ve aynı gruptaki rakibi olan Hapoel Tel-Aviv ile eşleşmişti. Grup maçlarında Tel Aviv temsilcisiyle iki kere karşılaşan temsilcimiz ilk maçı deplasmanda, tarafsız sahada 81-75’lik skorla kaybetmişti. 7 Şubat’ta Akatlar’da oynanan ikinci maçı 94-73’lük skorla kaybeden taraf da yine Beşiktaş Emlakjet olmuştu. Çeyrek final mücadelesinde kazanma ihtimali yine düşük görülen ekibimiz henüz ikinci çeyrekte 21 sayı geriye düştüğü karşılaşmada soyunma odasına 57-39 geride girdi. Erken havlu attığı düşünülen ekibimiz ikinci yarıda ise adeta tarih yazarak 55-32’lik bir skor elde etti ve toplamda 94-89’luk skorla sonuçlanan mücadeleyi kazanarak yarı finalde Bourg’un rakibi olmayı başardı. Prometey’i 95-82 ile geçerek temsilcimizin rakibi olan Bourg‘un yanı sıra Cluj’u 91-79’luk skorla geçen London Lions ve Badalona’yı 86-70 mağlup eden Paris son dörde kalan diğer ekipler oldu.

Yarı final maçları Best-of-Three formatında oynanacak. Yani 2 maç kazanan taraf finale adını yazdırmış olacak. Temsilcimizin eşleşmesindeki ilk maç 26 Mart Salı günü Fransa’da, Bourg’un evinde oynanacak. Serideki ikinci maç ise 29 Mart Cuma günü Sinan Erdem’de kapalı gişe önünde oynanacak. Normalde maçlarını Akatlar’da oynayan ve bu sezon sadece Fenerbahçe’yi Sinan Erdem’de konuk eden Beşiktaş Emlakjet, bir kez daha Sinan Erdem’de oynayarak daha kalabalık taraftar desteğinden faydalanmak istiyor. Biletler maça bir haftadan uzun bir süre kala tükenmiş durumda. Sinan Erdem’deki maçla birlikte seri 1-1’e gelirse 3 Nisan Çarşamba günü yine Fransa’da oynanacak serinin üçüncü mücadelesi finale çıkan takımı belirlemiş olacak.

Seriyi kısaca analizlemek gerekirse: bir tarafta yeni ve dinamik bir ekip olan ancak buralarda oynama tecrübesinden yoksun olan bir Bourg-en-Bresse var. B grubunu 14-4’lük dereceyle birinci bitirdiklerini ve içeride oynadıkları 9 maçın 8’ini kazandıklarını belirtmekte fayda var. Tek iç saha mağlubiyetlerini ise son hafta oynanan kendileri için formalite değerinde olan maçta Ratiopharm Ulm’e karşı almışlardı. Fransa liginde ise 18-7’lik dereceyle Monaco ve Paris’in arkasında 3. sırada bulunuyorlar. Ligde 13 iç saha maçı oynayan ekip sadece 3 mağlubiyet aldı. Diğer tarafta ise istatistiklere meydan okuyan, Gran Canaria ve Hapoel’i deplasmanda devirmiş olan bir Beşiktaş Emlakjet var. Takımımızın başında olan değerli koç Dusan Alimpijevic çok değil bundan iki yıl önce Bursaspor’la harikalar yaratarak tek maç formatında kendisinden kat kat daha yüksek bütçeye sahip olan Obradovic’in Partizan’ını bile devirerek finale kadar gitmeyi başarmış ve finalde Bologna’ya mağlup olmuştu. Canaria ve Hapoel Tel Aviv’i devirerek buraya gelmeleri gerçekten çok değerli.

Serinin skor tahminine gelecek olursak takımları kadro kalitesi bakımından 50-50 olarak görmekteyim. Hatta tecrübe faktörüyle birlikte Beşiktaş Emlakjet’in biraz daha ön planda olduğunu düşünüyorum. Ancak form durumu ve sezon genelindeki istikrar nedeniyle Bourg son derece tehlikeli bir takım ve burada olmayı fazlasıyla hak eden bir ekip. Temsilcimizin Sinan Erdem’deki maçı kazanma ihtimalini çok yüksek gördüğüm için serinin en kötü ihtimalle üçüncü maça gideceğini düşünüyorum. Alimpijevicve ekibi ne yapıp ne edip deplasmanda çok değerli bir galibiyet koparabilir. Bu ilk maç olmayabilir ama üçüncü maçta gelecek bir Beşiktaş galibiyetini son derece muhtemel görmekteyim. Tahminim ve temennim temsilcimizin seriyi 2-1’lik skorla geçerek adını finale yazdıran taraf olacağı yönünde.

Bir diğer tarafta ise Paris ev sahibi avantajına ait bir şekilde London Lions ile karşı karşıya gelecek. İlk maç Paris’te, ikinci maç Londra’da, üçüncü maç ise ihtiyaç duyulması halinde yine Paris’te oynanacak. Normal sezonda 17-1 yapan Paris tek mağlubiyetini iç sahada temsilcimiz Beşiktaş Emlakjet’e karşı almıştı. Kupanın en başından beri bir numaralı favorisi olan Paris normal sezonda London Lions’la aynı grupta bulunuyordu. Grup mücadelelerinde iki kere karşılaştığı rakibini önce deplasmanda uzatma sonucu 106-102’lik skorla, sonra da içeride 94-77’lik rahat bir skorla geçtiğini hatırlatmak gerek. Bu serinin kazananın net bir şekilde Paris olacağını düşünüyorum. Skor tahminim ise 2-0 yönünde.

Temsilcimize bir kez daha başarılar diliyorum. Yeni bir yazıda görüşmek dileğiyle.

Görsel eurohoops.net‘ten alınmıştır.

Leave a Reply