Yıllardır, her yemeğin yanında can dostu olan; Ramazanlar’da sofralarınızdan eksik etmeyin sloganıyla reklam yapan, sıcak günlerin buz gibi serinliği; ancak üzerine sürekli tartışmalar dönen kola, bu defa da içinde alkol bulunmasıyla güne damgasını vurdu. Yıllardır her sağlık uzmanının çok tüketilmemesi gerektiği, içinde bulunan zararlı maddeler ve şekerin obezite başta olmak üzere bir sürü hastalığa yol açtığı yapılan uyarılar arasında olan kola, sadece Coca Cola olarak değil, birçok farklı markayla sofralarımıza ulaşmaktaydı.

Fransa Ulusal Tüketim Kurumu’nun yaptığı ve 60 Milyon Tüketici isimli derginin yayınladığı araştırmaya göre, 19 kola ürününün çoğunda litre başına 25 küp şekere eşit şeker miktarı rastlandı. Light kolalardaki tatlandırıcılar da  sağlıksız olarak nitelendirilirken; en vurucu sonuç, az miktarda da olsa alkol bulunmasıydı.

Coca-Cola, Pepsi, Auchan, Cora, Casino, Leader Price, Man U-Cola, v.b.kola markalar üzerinde yapılan araştırmanın en zararlı sonucunun içindeki şeker miktarı olduğuna dikkat çeken Fransa Ulusal Tüketim Kurumu, bu markalar üzerinde yaptığı araştırmada şeker, tatlandırıcı, katkı maddeleri, kafein ve alkole rastladı. Çoğunda litre başına 100 gramdan fazla, yani 25 küp şekere eşit şekere rastlanırken, bu rakam Coca- Cola’da 18, Pepsi de ise 17 olarak açıklandı. Light kolada ise tatlandırıcı miktarının vücuda zarar verecek kadar çok miktarda olması da dikkat çeken bulgular arasındaydı.

Yıllardır saklanan kolanın formülüne ulaşabilecek kadar çok sonuç elde eden laboratuvar, tarçın, Hindistan cevizi ve turunçgiller gibi bazı bitki ve meyvelerin bulgularını da buldu ve bazı insanların bu maddelere alerjik olduğunu vurgulayarak; giderek artan alerjilerin sebebinin kola olabileceğini de vurguladı. Aynı zamanda içerikte bazı kanserojen maddelerin de bulunduğunu açıklayan kurum,gıda renklendirmede kullanılan tartışmalı maddelerin de içeriğe dahil olduğunu açıkladı.

Coca-Cola, Pepsi Cola, Coca-Cola Light  ve Coca Cola Zero, Pepsi Klasik, Pepsi Max, Dia Kola’nın da bulunduğu 10 içecekte alkole rastlandığını belirten uzmanlar, bu oranın ülkede alkollü içecek kabul edilen yüzde 1.2 oranından çok daha düşük, 0.001 oranında olduğunu bildirdi. Bu da litre başına 10 mg alkole karşılık geliyor. Fransa’daki Coca Cola direktörü gizli formülde alkol olmadığını; fakat belirli meyvelerin alkol oranını yükseltebileceğini, dolayısıyla yapılış aşamasında olabileceğini açıklarken, Pepsi adına konuşan bir sözcü de “Kolanın üretimi sırasında kullanılan ürünlerden kaynaklanan çok az miktarda alkol bazı içeceklerimizde yer alıyor olabilir. Ancak Pepsi’nin özel kola formülünde alkol yer almamaktadır.” ifadesini kullandı.

Coca Cola’dan Alkol Bulgusuna Tepki

Bugün yayınlanan bu bulgulara tepki ise Coca Cola firmasından anında geldi.

“Coca-Cola, Türkiye’de, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Alkolsüz İçecekler Tebliği’ne uygun olarak üretilmekte ve aynı bakanlık tarafından denetlenmektedir. Ortadoğu ülkeleri de dahil olmak üzere tüm dünyada Coca-Cola, alkolsüz ürünler kategorisinde üretilip satılmaktadır.

Coca-Cola’nın içerisinde alkol bulunmadığı analiz raporlarıyla da tescil edilmiştir. Coca-Cola’da alkol bulunmadığını gösteren ilgili analiz raporlarını Coca-Cola’nın www.coca-colaturkiye.com  adresli web sitesinde, http://www.coca-colaturkiye.com/hakkimizda/merak-ettikleriniz linkini kullanarak, “Coca-Cola’nın içerisinde alkol var mı?” soru başlığı altında bulabilirsiniz.

Coca-Cola şirketi olarak, ürünlerimizin uluslararası kalite standartlarında olması ve tüketicilerimizin bize karşı güvenini sağlamak ve korumak en önemli önceliğimizdir.” açıklamasını yayımlayan firma, şimdilik topu Bakanlık’a atarak; “eğer hala alkol olduğunda diretiyorsanız; Bakanlık denetlemesinin yeterince düzgün yapılmadığını iddia ediyorsunuz” demeye getirdi.

Alkol olup olmadığı henüz tartışmalı olsa da; kolanın zararlarının saymakla bitmeyeceği ve günümüz hastalığı olan obezitenin de en temel sebepleri arasında yer aldığı tartışılmaz bir gerçek. Karar sizin; bile bile sağlığınızı tehlikeye atmaya devam edecek misiniz?

 

Leave a Reply