Vizelerin yaklaştığını, ödevlerin arttığını, sunumların başladığını ve aynı gün bir de Türkçe ödevi yetiştirmeniz gerektiğini hayal edin. Gerginlik, heyecan ve panik midenizi ağrıtıyor, elleriniz titriyor, soğuk terler döküyorsunuz. (Buradan sonrası sadece mizahidir editörümüzle aramız çok iyidir.) Bütün bunların ötesinde henüz bir yazı konunuz bile yokken editörünüz sizden bir sonraki güne yazı bekliyor. Stres yüzünden mantıklı düşünemiyor, odaklanamıyorsunuz. Oldukça sıkıntılı bir durum öyle değil mi? İşte bir grup nörolog ve mühendis Thync adında küçük plastik bir cihazla bu sorunu hallettiklerini iddia ediyorlar.

Thync Logo Colour

Başa takılan bu cihaz, beynimize elektronik sinyaller göndererek kişiyi rahatlatıyor ve kişinin daha rahat odaklanmasını sağlıyor. Aslında iddia ettikleri şey sadece rahatlatma değil. Kişinin o andaki hissiyatını düzenlediğini iddia ediyorlar. Bu hissiyat öfke, mutluluk, huzur gibi pek çok duyguyu kapsamakta. Bu düzenleme bir akıllı telefon uygulaması ile çok basitçe kontrol edilebiliyor. Tabii böyle bir teknoloji insanının aklına bir takım soru işaretleri getirmiyor da değil.

thyncappYazımın bundan önceki kısmını özet bir şekilde MIT Technology Review’dan esinlendim ama bundan sonrasını bu teknolojinin bize ne katacağını veya neleri elimizden alacağını tartışarak geçirmek istiyorum. Öncelikle insanın aklına ilk şu geliyor: “Bu teknoloji bir enerji içeceği içtiğimizde hissettiğimyourElectricPharmacyCaputronixiz şey ile aynı olamaz mı?” ya da daha ileri gidersek “Belki de Thync, bir Placebo etkisinden başka bir şey değildir?” İşin içinde ticari kazanç olduğu zaman insanın aklına böyle sorular ister istemez geliyor. Buna ek olarak Thync’in insanı rahatlattığı aşikâr ama yine de herkes de fevkalade çalışmıyor. Bu da soru işaretlerini arttırıyor. Elektriksel müdahalenin insan beynini etkilediği bilimsel bir gerçek ama Thync’in bu teoriyi ne kadar pratiğe dökebileceğini görmek için, gelecek sene bu günlerde, ürünün satışa çıkmasını beklemek zorundayız.

 

indir (2)

İkinci olarak, doğru çalışsa bile, elektriksel bir müdahale ile insan düşüncelerine etki etmek acaba etik mi? Haberi ilk okuduğumda aklıma ilk Aldous Huxley’in cesur yeni-dünya ütopyası geldi. Beynimize elektrik vererek hissiyatımız değiştirmek… Başka bir değişle düşüncelerimizi değiştirmek… Belki teknoloji şu anda o kadar gelişmiş değil ama geliştiğini varsayarsak, insanın doğal düşünme sürecine etki etmek acaba mantıklı veya doğru mu? Aynı zamanda bir insanın hissiyatının küçük bir elektronik cihaz tarafından düzenlenmesi de bana korkunç bir senaryo olarak gözüktü.

Evet. Kafalarda pek çok soru işareti bırakarak Thync önümüzdeki sene piyasaya çıkacak. Ben çok olumlu bakmasam da, insanların merak edip denemek isteyecekleri açık. Teknolojik gelişmeler açısından önümüzdeki sene çok tartışılan bir sene olacak gibi gözüküyor.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=h1M9JNH-sbg

[box_light]Kaynakça [/box_light]

MIT Technology Review

 

Leave a Reply