Korsana Yenik Düşen Son Konsol PS 4 Mü Oluyor?

Oyun piyasası gelişip belli bir güce kavuştuktan ve artık çeşitli konsollara sahip olmaya başladıktan sonra her sektörün en büyük belalısı korsan sürümlerin hedefi haline geldi. Bu andan itibaren her şirket çeşitli programlar ve savunmalar geliştirmeye başladı kopyalanmaya, emek hırsızlığına kurban gitmeye karşı. Fakat, korsan sektörü o kadar ciddi bir desteğe sahip ki en kuvvetli sistemlere sahip orijinal ürünler bile en fazla birkaç ay dayanabildi bu saldırılara. Tabii ki birkaç ay bile çoğu zaman iyimser bir süre tahmini olabiliyor. Örnek vermek gerekirse, dünya çapında olumlu konuların neredeyse hepsinde en son sıralarda yerini kimseye kaptırmayan ama korsan kullanımında en ileri gelen ülkelerden biri olan güzel memleketimde, orijinal bir sanat ürününün (filmler, albümler, kitaplar, oyunlar) korsana yenik düşmeden önce en iyi ihtimalle birkaç günlük ömrü oluyor.

Lizard-SquadPeki korsan ürünler kötü amaçlardan ve halka bir faydası olmayan basit kopyalardan mı ibaret? Yıllardan beri hayatına nasıl bu kadar kuvvetli bir şekilde devam edebildi bu sektör? İşin aslı şu ki, korsan ürünler yapımcılara göre kötü, ekonomik durumu pek parlak olmayan kullanıcılara göreyse faydalı materyaller. Anlayacağınız, ülkeden ülkeye değişen ekonomik durumlara bağlı bir talep söz konusu kopya ürün sektörüne ve bu da etik açıdan her ne kadar yanlış gibi görünse de, gerçekçi bakış açısıyla düşününce, “gri renkli” bir sorun olarak çıkıyor karşımıza. Korsan yapımları kitap yazarları ve müzisyenler kısmen kabullenmiş gibi bir profil çizseler de oyun sektöründe hala çok büyük bir çaba var kopya ürünlere karşı. Sebebiyse en çok paranın oyun sektöründe dolaşması. Örneğin, PlayStation 4 oyunlarının yaklaşık fiyatının 200 lira civarında olduğu şu günlerde tabii ki bu denli önemli bir para kaynağını kaybetmek istemiyor yapımcılar. Gri rengin ana sebeplerinden birisi de bu olsa gerek. Zayıf ekonomili ülkelerde fahiş fiyata satılan ihtiyaçlar. Tabii ki mevzubahis fanatik oyuncular olunca orijinal ürünün fiyatı bir kat artarsa korsan kullanımı beş kat artar, ne yazık ki yapımcılar bunu hala anlayabilmiş değiller ki tek amaçları en yüksek kar.

Geçtiğimiz aylarda “Lizard Squad” isimli siber saldırı ekibi bildiğiniz üzere bir çok oyun sunucusuna ve şirketlerin kendilerine saldırılarda bulundular. Saldırı o denli büyüktü ki Lizard Squad sadece yapımcıları değil başka hacker gruplarını da kendi üzerlerine çektiler ve sonucunda ekipten birkaçı polis tarafından yakalandı ama artık iş işten geçmişti. Saldırıların yaşandığı süre zarfında en büyük yarayı “eskaza” bir biçimde Sony’ nin aldığı iddia ediliyor. Sony PS4’ ü ürettiğinden beri aylardır, sistemini korsana karşı başarıyla savunmuştu. Buna rağmen Squad, Sony’ e yaptığı saldırılardan birinde oyun konsolunun sistemine girmenin yolunu da bulmuş internette dolaşan haberlere göre ve yine aynı haberlerde 2015’ in ortalarında PS4’ e korsan oyunlar çıkmaya başlayacak. Haberlerin ne denli doğru olduğu hala tartışma konusu olsa da PS4, eninde sonunda “korsana teslim olan orijinaller” kervanına katılacak gibi görünüyor.

Leave a Reply

1 comment

  1. Olcay Karaduman

    PS4’te korsan kullanım kolaylaşır ve ola ki yaygınlaşırsa Sony, PC üreticilerinin korsandan caydırıcı bir yöntem olarak kullandığı Multiplayer desteğini PS4’te sadece PSN plus üyelerine sunduğu için pişman olur gibi görünüyor.