Son zamanlarda bilgisayar kamerasını bantlayan pek çok kişiyle karşılaşmışsınızdır. Kimine göre kameranın bantlanması güvenlik açısından bir zorunluluk; kimine göre ise paranoyakların sürekli izlendiğini düşünmesinin bir sonucu.

Kameraların 3. kişiler tarafından izinsiz aktive edilebileceği gerçeği 2010 yılına dayanıyor. Philadelphia’daki bir okulda bilgi işlem personeli tarafından öğrencilerin macbook bilgisayarlarına yüklenen güvenlik yazılımı kameraları aktive edebiliyordu. Bu yöntemle farklı zamanlarda görüntüsü alınan 2 öğrenci kamera ışığından şüphelenmiş ve personelden şikayetçi olmuştu. Okul, savunmasında öğrencilerin evlerinde uyuşturucu kullanıp kullanmadıklarını bu yolla takip ettiğini öne sürmüş ve 600.000 dolar değerindeki tazminattan kaçamamıştı.

2011 yılında Luis Mijangos adında bir Güney Kaliforniyalı, gönderdiği bir webcam malware aracılığıyla yarısı 18 yaşından küçük yüzden fazla kadının görüntüsünü almıştı. Düzenli olarak daha fazlasını göndermezlerse yayınlamakla tehdit etmişti. Mijangos bunun üzerine 9 yıl hapis cezası aldı.

Benzer olayların hem bilgisayar hem de akıllı telefonlarda yaşanması, elde edilen görüntülerin çoğunlukla sosyal medya yoluyla internete sızdırılması sonucunda, kameraları kalıcı olarak devre dışı bırakma ve uçtan uca şifreleme gibi çözümler ortaya atıldı. Kameranın aktive olması halinde yanan kamera ışığı veya sesli uyarıların yeterli olmayacağı; söz konusu malwareların bu bildirimler olmaksızın kameraya ulaşım sağladığı ortaya çıktı.

Mark Zuckerberg’in bantlı kamerası.

Mark Zuckerberg’in Instagram üzerinden paylaştığı bir fotoğrafta laptop kamerasının bantlanmış olduğu açıkça görünüyordu. Buna rağmen pek çok kişi, yalnızca ünlülerin veya önemli kimselerin görüntüleneceklerini ve sıradan insanların böyle bir tehlike altında bulunmadığı yönünde çıkarımlarda bulundu. Aksine, Tyler Lopez Future Tense’deki bir yazısında, yabancı hükümetlerden tutun da yan sokaktaki bir gencin bile çok basit yöntemlerle sizi görüntüleyebileceğini yazdı.

Eski FBI başkanı James Comey, antivirüs programlarının yeterli olmayacağını ve bu nedenle kendi bilgisayar kamerasını da bantladığını söyledi. İnternet kullanıcılarının kendi gizlilik ve güvenlikleri adına böyle bir önlem almaları gerektiğini açıkladı. Bantlamanın etkili bir tedbir olup, kendi sorumlulukları dahilinde olduğunu belirtti.

FBI başkanı Comey, bilgisayar kamerasını bantlamanın webcam saldırılarına karşı en etkili yöntem olduğu açıkladı.

Sonuç olarak, bilgisayar kameranızı bantlayıp bantlamamak size kalmış. Bantlamaya karar verdiyseniz, kamerayı kullanma sıklığınıza göre bir tedbir alabilirsiniz. Eğer bilgisayar kameranızı sık kullanmıyorsanız, opak bir sticker veya renkli bant ile kapatabilirsiniz. Kameranıza işiniz düşüyorsa, kağıt post-it yapıştırabilirsiniz. Ancak her halükarda, kameranızı bantladıktan sonra ne kadar görüntü aldığını kontrol etmenizde fayda var.

 

Kaynakça:

  • https://www.theguardian.com/technology/2016/jun/22/mark-zuckerberg-tape-webcam-microphone-facebook
  • http://www.slate.com/blogs/future_tense/2016/09/15/the_best_ways_to_cover_a_webcam.html?via=gdpr-consent
  • https://www.laptopmag.com/articles/webcam-tape-good-idea

Leave a Reply