Ballard Locks – Seattle’ın Kanal Havuzları

Merhaba. Bugün hayatımda ilk kez gördüğüm bir göl teknolojisinden bahsetmek istedim. Bu yaz ailecek gerçekleştirdiğimiz Amerika gezimizdeki duraklardan birisi Amerika’nın Kuzeybatı şehirlerinden Seattle’dı. Pek çok güzel yer gezdik fakat benim en çok hoşuma giden yerlerden birisi de Ballard Locks, resmi adıyla Hiram Martin Chittenden Locks’tu. “Lock” ifadesi Türkçe haliyle; iki kanal arasındaki gemilerin yükseltilmesi ve indirilmesi için kullanılan, su seviyesinin; kapıların ve savakların kullanılmasıyla değiştirilebildiği, bir kanalın veya diğer bir su yolunun kısa bir kapalı bölümü olarak tanımlanabilir. Açıkçası hayatımda daha önce böyle bir “lock” sistemi görmemiştim.

Neyse, asıl konuya gelecek olursak Ballard Locks, Seattle’ın özellikle yaz aylarında en çok turist aldığı yerlerden bir tanesiymiş. Söz konusu “lock” dışında burasının iki özelliği daha mevcut. Birincisi balık merdiveni. Balık merdiveni deyince biraz garip oluyor fakat ismi gerçekten böyle. Aslında balık merdivenini gördüğünüzde daha çok balık kaydırağına benzediğini görebilirsiniz. Balıklar (özellikle somonlar), merdiven aracılığıyla yüksek sudan alçak suya geçiş yapıyorlar. Bölgede balık merdiveni dışında görülecek güzel yer olarak Carl S. English Jr. Botanik Bahçesi de var. Bu bahçe Seattle’daki en güzel parklardan birisi.

Ballard Locks 1917’de tamamlanıp; Puget Boğazı ile Lake Union ve Lake Washington’ı birbirine bağlamış.

“Lock”lardan en çok yaklaşık 232 metre (760 feet) uzunluğunda, en az da ortalama bir kayık kadar uzunlukta olan tekneler geçebiliyor. Bu, büyük tekne “lock”u.

Burası da daha küçük teknelerin geçtiği “lock”.

Tekneler “lock” içinde beklerken su seviyesi yaklaşık olarak 8 metre (26 feet) azalıyor veya artıyor. Böylece tatlı suyla tuzlu su yer değiştiriyor. Sonuç olarak tekneler aşağı indirilmiş veya yukarı çıkarılmış oluyor.

Hemen üstteki fotoğrafla kıyaslandığında, işlem sonrası su seviyesindeki azalma görülüyor.

Tekneler, 10-15 dakika arası bir sürede “lock”lardan geçip yollarına devam ediyorlar. Sıkışıklık olduğu zamanlar, “lock”ların iki tarafında da uzun kuyruklar oluşuyor.

Büyük tekneler “lock”tan geçtikten sonra, açık durumda olduğunu gördüğünüz açılır köprüyle karşılaşıyorlar. Bu köprüden tren yolu geçiyor. Büyük bir tekne geçerken de köprü üzerindeki tren duruyor ve teknenin köprüye çarpmaması için köprü açılıyor. Büyük tekne geçince tekrar köprü kapanıyor ve tren yoluna devam ediyor.

Hareketli geçit sistemi sayesinde “lock”lar, tekne geçişi için açılmadan önce “lock”ların üzerinde yürüyerek kanal üzerinden karşı tarafa geçebiliyorsunuz. “Lock”lar açılacağı zaman uyarı sesleri gelip geçitler kapanıyor ve birilerinin kanala düşmesi engelleniyor. Özellikle koşucular ve bisikletçiler bu yolu kullanıyor.

Hareketli geçitleri kullanan ziyaretçiler

Balık merdiveninden geçen balıkları izleyen ziyaretçiler

Carl S. English Jr. Botanik Bahçesi’ndeki ziyaretçiler

Evet, Ballard Locks da güzel teknolojilerin kullanıldığı güzel bir yer. Amerika’ya, daha doğrusu Seattle’a yolunuz düşerse mutlaka gidin derim buraya. Ballard Locks ziyaretçi merkezi ve hediyelik eşya mağazasına uğramayı da es geçmeyin. Üstelik Ballard Locks’u gezmek ücretsiz. Seattle’da gezdiğim bir yerden daha bahsetmek istiyorum ancak, bir sonraki yazımda. O zamana dek, kalın sağlıcakla.

KAYNAKÇA

-https://www.pacificnorthwestyachtcharters.com/portfolio-view/ballard-locks/

Ballard Locks

Leave a Reply