Herkese merhaba. Bugün, Bilim Kurgu köşemizin 3. haftasında Rick and Morty isimli, yüksek ihtimalle en az 1 kere karşılaşmış olduğunuz yetişkin animasyon dizisini anlatacağım. Justin Roiland ve Dan Harmon tarafından Cartoon Network’ün Adult Swim çizgi film kuşağı için yaratılan ve şu ana kadar 3 sezonu (toplam 32 bölüm) yayınlanmış olan dizimiz; saf bir ergen olan Morty ile çatlak profesör dedesi Rick’in maceralarını anlatmakta. Böyle dendiğinde sıradan bir çizgi film gibi görülebilir fakat bu öyle bir dizi ki, izlediğinizde diğerlerinden çok daha farklı bir yapım olduğunu anlayabilirsiniz. Öncelikle çevrenizden tavsiye aldıysanız ya da diziye başlamayı düşünüyorsanız, hemen başlayabilirsiniz, pişman olmazsınız, bunu söyleyeyim.

Şimdi gelelim, hangi öğelerin bu diziyi diğerlerinden farklı kıldığına. Bir kere bu farklılık, dizinin konusuyla alakalı değil. Rick ve Morty; Rick’in yüksek zekası ve icat ettiği her türlü alet ve makinenin yardımlarıyla, boyutlar arası maceralara çıkıyorlar. Bu tip olaylar aşağı yukarı Ben 10 gibi çizgi filmlerde de oluyordu. Dizideki asıl farklılık; daha önce benzeri görülmemiş karakterler, karakterler arasında geçen diyaloglar, ne kadar küfür etmeyi veya işitmeyi sevmesem de yerinde edilen küfürler, gerçek hayattaki olaylar ve kişilere yapılan başarılı göndermeler ve yerinde yapılan bazı esprilerle oluşuyor. Mesela size dizideki birkaç tane ilgi çeken karakteri göstereyim:

Pickle Rick

Mr. Meeseeks

Bird Person

 

 

 

 

 

 

 

 

Mr. P****B***H*** (ismini bilen bilir, ne kadar da masum isimli birisi gibi görünüyor değil mi?)

Şimdi bu karakterlerden bir şey anlamadıysanız, bu durum gayet doğal. Bu karakterlerin olduğu bölümler bayağı eğlenceli. Bunlar gibi daha nice eğlenceli karakterler mevcut fakat keşfetme işini sizlere bırakıyorum. Senaryoya baktığımızda harika bir yaratıcılık çıkıyor karşımıza. Her bölüm çok ince düşünülerek kurgulanmış. Bölümlerin birbirinden alakasız olduğu zamanlar da oluyor bağlantılı olduğu zamanlar da. Alakasız olanlar genelde daha güldürücü, bağlantılı olanlar da daha heyecan verici, benim görüşüm bu şekilde. Dizinin IMDb puanlarına baktığınızda her bölümün 10 üzerinden en az 8 civarı ve çoğunlukla 9 üstü puan aldığını görebilirsiniz. Dolayısıyla her bölüm ayrı güzel aslında.

Bu diziyi bilim kurgu köşemiz için neden mi seçtim? Çünkü dizide gün geçtikçe gelişen teknolojinin nimetlerinden nasıl faydalanmış olabileceğimizi veya ileride nasıl faydalanabileceğimizi bizlere muhteşem bir mizah ve senaryoyla birleştirerek göstermişler. Bu bağlamda benim en çok hoşuma giden sahnelerden birinin linkini koyayım. Aynı zamanda bu sahne dizinin yetişkinler için olduğunu da bir nevi kanıtlıyor gibi (içerdiği Mortal Kombat’ımsı öğelerden dolayı cani olduğumu sanmayın, böyle sahnelerden bol bol göreceksiniz): https://www.youtube.com/watch?v=4tpYFen3fJM

Şimdi çok güzel bir detaya geliyorum. Ana karakterlerimiz olan Rick ve Morty’nin her ikisini de dizinin yaratıcılarından Justin Roiland seslendiriyor. Bu linkten Roiland’ın bu çok farklı iki sesi nasıl çıkarabildiğine bakıp şaşırabilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=rngjaMKN-t4

Bu da hoşunuza gidebilecek, dizi hakkında ipuçları veren başka bir video: https://www.youtube.com/watch?v=7ecYoSvGO60

Diziyi izlerken; eminim ki Rick’in icat etmiş olduğu aletlerden birkaçı hakkında keşke bende de olsaydı diyeceksiniz. Eminim ki bu fikirler nereden akıllarına gelmiş diyeceksiniz. Diyelim şimdi diziye başladınız. Bir bölüm aşağı yukarı 20-25 dakika sürüyor. Zaten büyük ihtimalle dizi ilk bölümden hoşunuza gidecek ve art arda bölüm izleyerek yayınlamış olan 3 sezonu hızla bitireceksiniz. Sonra 4.sezon ne zaman çıkıyor diye bir bakacaksınız ve karşınıza koca bir soru işareti çıkacak. Bunu bize 3.sezon sonunda belirtiyorlar fakat biraz spoiler olacağından dolayı nasıl belirtildiğini söylemek istemedim. Bu yüzden demem o ki bölümleri sindire sindire izleyin. Sonra çok uzun bir süre olmasa bile bir müddet Rick and Morty açlığı çekebilirsiniz. Öve öve bitiremedim… Sizlere peşinen iyi seyirler diliyorum. Wubba lubba dub dub!

Leave a Reply