Herkese merhaba. Bu sefer Erasmus öğrencisi olarak sizlere başka bir ülkeden, Hollanda’dan yazıyorum. Bu vesileyle de size Hollanda’da ulaşımdan bahsetmek istedim. İlk olarak şunu belirtmeliyim. Ankara’dan Amsterdam’a uçakla gelmek toplam 5 saate yakın sürüyor (Ankara-İstanbul arası 1 saat, İstanbul-Amsterdam arası 3 saat 40 dakika).
Evet, uçağımız Amsterdam Schiphol Havalimanı’na inişe başladığı esnada fark etmeye başladık ki ülke gerçekten dümdüz. Resmen her yer aynı hizada. İnsanın tarım yapası geliyor. Uçaktan inip bavulları toparladığınız zaman ilk olarak gitmenizi tavsiye edeceğim yer Nederlandse Spoorwegen (Hollanda Demiryolları, kısaca NS) gişesi. Buradan OV-chipkaart isimli, bizdeki karşılığı AnkaraKart veya İstanbulKart gibi; otobüs, metro ve diğer ulaşım araçlarında kullanabildiğiniz bir kart alabiliyorsunuz. Fakat bu kart tek bir şehirde değil, tüm ülkede geçerli. Kartın fiyatı 7.50 Euro. Kartı alırken içine bir 50 Euro kadar yükletmenizi tavsiye ederim. Bu arada bu kart, kişiselleştirilmemiş halde oluyor, gişeden aldığınızda. Üstünde isminiz, fotoğrafınız gibi bilgilerin bulunduğu ve içine belli bir ücret karşılığında indirim yükletebildiğiniz bir OV-chipkaart için ayrıca başvurup, belirttiğiniz adrese gelmesini beklemeniz gerekiyor. Bence kişiselleştirilmiş bir karta gerek yok, çünkü toplu taşımaları pek fazla kullanmanıza gerek kalmayacak. Neredeyse her yerde bisiklet yolu olduğu için. Her neyse, havaalanından her nereye gidecekseniz taksi veya Uber parası vermemek için normal OV-chipkaart’ı her türlü alın derim. Kartı aldıktan sonra yürüyen merdivenlerle direkt olarak tren istasyonuna inip istediğiniz durağa veya şehre yolculuğa başlayabilirsiniz. Zaten bütün şehirler birbirine demiryollarıyla bağlı. Tercihen otobüsle de gidebilirsiniz.
Şimdi kritik bir noktaya değineceğim. Otobüs veya tren, her ne kullanıyorsanız hepsinde ortak olarak yapmanız gereken bir şey var: Check-in ve check-out. Bunu şöyle açıklayayım. Mesela Ankara’da otobüs ve metroda hep tek tarife geçerlidir. Bir durak da gitseniz on durak da gitseniz aynı ücreti ödersiniz. Burada ise gittiğiniz mesafeye göre tarife ödüyorsunuz. Örneğin bir otobüsün güzergahında yirmi tane durak var, siz beşincisinde ineceksiniz. Bu otobüse binerken kartınızı okutuyorsunuz, böylece check-in yapmış oluyorsunuz. Okuttuğunuzda kartınıza sanki yirminci durağa gidecekmişsiniz gibi ücret kesiyor. Siz beşinci durağa geldiğinizde kartınızı tekrar okutuyorsunuz (şimdi de check-out yapmış oluyorsunuz) ve sistem, kalan on beş durak ücretini kartınıza geri yüklüyor. Unutmayın, bu trenler için de geçerli. Gelelim bisiklet konusuna. Arkadaşlar ülke genelinden emin değilim ama Amsterdam’da insan sayısından çok bisiklet var… İki yaşında bebekler bile bisiklete biniyor ama üç tekerleklilere tabii ki. Bisiklet kültürü çok küçük yaştan itibaren işliyormuş Hollanda’da. Daha önce de bisiklet yollarının neredeyse her yerde olduğunu söylemiştim. Benim üniversitem Tilburg şehrindeki Tilburg Üniversitesi. Okula çok yakın marketler ve restoranlar mevcut. Bunların hepsine bisikletinizle rahatça gidebilirsiniz. Çok nadiren araba yollarıyla beraber kullanılıyor bisiklet yolları. O yüzden güvenlik açısından sıkıntı yok.
Bisikletle ister şehir merkezine, ister başka bir Hollanda şehrine gidin. Hatta Belçika’ya bile bisikletle gidebiliyorsunuz (Tilburg’dan Belçika’ya bisikletle gitmek bir buçuk saat sürüyormuş). Bisiklet olayı ülkede bu kadar yaygın olunca tabii ki bisikletlilere özel uyulması gereken trafik kuralları konmuş. Otopark ve otogar gibi küçük büyük bisiklet park yerlerine her yerde rastlayabilirsiniz. Okulun kendi tren istasyonu da var. Dersteyken yandan geçen hızlı trenleri görebiliyorsunuz. Şimdilik bunlardan bahsetmek yeterli olmuştur diye düşünüyorum. Buraya geleli henüz bir ayı doldurmadığım için, ülke hakkında bilmediğim pek çok detay olabilir. Onları da sonraki yazılarımda ve bilim-teknoloji alanının biraz dışına çıkarak, gezi rehberi tadında bir şekilde yazabilirim. Kalın sağlıcakla!
KAYNAKÇA
Cycling Safety a view from the Netherlands
https://www.videoblocks.com/video/driving-with-a-train-through-a-flat-landscape-at-the-province-flevoland-in-the-netherlands-bdtgpxdsislztye0
https://moovitapp.com/index/en/public_transit-lines-Netherlands-101-850999
https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&ved=2ahUKEwie3Kz-17TgAhVMK1AKHTMmDwwQjRx6BAgBEAU&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DgAYjUHKlH9k&psig=AOvVaw1Z58DBIu7shFb800Pt2tf5&ust=1550009069487786
https://www.cntraveler.com/story/why-haarlem-netherlands-is-the-perfect-day-trip-from-amsterdam