Diners Club – Kredi Kartlarının Doğuşu

Yaygınlığı her geçen gün artan ve pek çok avantajı ile de nakit paraya yüksek rekabetli bir şekilde meydan okuyan kredi kartları, günümüzde ayrılmaz bir parçamız olarak ceplerde ve cüzdanlarda yerlerini almış bulunuyor. Bugün hayatımızın bu denli içerisinde olan kredi kartlarının geçmişi ise aslında o kadar eskiye dayanmıyor.

Şubat 1950’de Diners Club, Diners Club kurucusu Frank X. McNamara tarafından icat edilen ilk “genel amaçlı” kredi kartını çıkardı. Kart, üyelerin yalnızca restoran faturalarının maliyetini almasına izin verdi. Peki bu fikir nasıl doğdu?

Başarılı bir avukat olan iş insanı Frank McNamara müşterileri ile beraber New York’ta lüks bir restoranda yemek yerken cüzdanını başka bir ceketinin cebinde unuttuğunu fark etti. O an hissettiği utanç, bir daha tecrübe etmek istemediği bir duyguydu. Şans eseri yetişerek onun yerine ödemeyi yapan eşi, McNamara için günü kurtarmış oldu. Ancak iş adamı o günden itibaren alternatif bir ödeme yöntemi üretmeyi kafasına koymuştu. O akşamdan sonra böyle durumlarda nakit para kullanmadan ödeme yapmanın bir yolu olup olamayacağına kafa yormaya başladı.

Bir yıl sonra aynı mekana dönen McNamara, bu sefer kartvizitinin arkasını imzalayarak ödemeyi yaptı.

Dolayısıyla bugün alışveriş alışkanlıklarımızı neredeyse tamamıyla değiştiren kredi kartlarının temeli, iş insanı McNamara’nın 1950 yılında plastik bir kart ya da kağıt üzerine atılan bir imza ile ödeme yapılabileceğini deneyimlemesi ile atılmış oldu.

Bunun ardından, Diners Club Kredi kartı ortaya çıktı Kısa sürede evrensel bir boyut kazanan Diners Club kredi kartları, haliyle bankaların dikkatini çekmeyi de başarmış oldu. Bank of America ve American Express Company ise ilk kartlarını 1958 yılında çıkardı.

Türkiye’de ise ilk kredi kartı Diners Club kart oldu. 1968 yılın hizmete sunulan kartın ardından 1975 yılına gelindiğinde Eurocard, Access ve Mastercard ülkemizde kullanıma sunuldu. Kredi kartını kullanımını daha kolay ve pratik hale getiren ATM’lerin ise ülkemizde ilk açılışı 1987 yılında oldu. İlk POS cihazı ise 1991 yılında kullanıldı. Türkiye’de 50 milyonu aşan kredi kartı bulunurken bu sayı dünya üzerinde 1 milyar sayısını çoktan geride bırakmayı başardı.

Leave a Reply