Denize Dökülen Çaylar: Boston Çay Partisi

Yüksek vergiler, Amerika’daki kolonistlerin tükenen sabırları, “Özgürlüğün Çocukları”… Peki tonlarca çay neden denizde yüzüyordu?

Boston Çay Partisi’ni, 16 Aralık 1773 tarihinde Boston, Massachusetts’teki “Özgürlüğün Çocukları” tarafından yapılan bir siyasi / ticari protesto olarak nitelendirebiliriz. Özgürlüğün Çocukları dediğimiz (Sons of Liberty) ise 1765’te kurulan gizli bir örgüttü ve aslen, bir vergi olan “Pul Yasası” için ayaklanmalar çıkararak İngiliz Parlamentosu’na bu yasayı geri çektirmeyi hedeflemişti.

1765’te İngiliz hükümeti, kolonilerde yaşayan binlerce subay ve askeri için paraya ihtiyaç duymuştu. Çareyi ise orada yaşayan sömürgecilerden vergi alınmasında bulmayı hedefledi. Bunun sonucu olarak İngilizler, sömürgecilere yönelik çeşit çeşit vergi çıkardı ancak sömürgecilerin çoğu belirli vergileri ödemeyi reddetti; vekil aracılığıyla muvafakatleri alınmadan kararlaştırılan vergilerden sorumlu tutulmamaları gerektiğini savundular.

Benzer şekilde, Boston Çay Partisi’nin önünü açan da yine bir vergi yasasıydı. İngiliz İmparatorluğu, 1773 Çay Kanunu ile birlikte tüketimini kolonilerde yaygınlaştırmak için çayın fiyatını düşürmüş ancak kilo başına altı pens vergi koymuştu.

Protestocuların buna itiraz etme sebebi ise İngiliz olarak temsil edilmeden vergilendirilmeme, kendilerini temsil etmeyen bir İngiliz parlamentosu tarafından değil, yalnızca kendileri tarafından seçilen temsilciler tarafından vergilendirilme haklarını korumak istiyorlardı.

28 Kasım 1773 tarihinde Hindistan’dan, İngiliz gemileri Boston limanına çay getirdiği sırada geminin limana yanaştığını gören halk, çaya getirilen bu vergi artışına tepkilerini göstermek için Boston limanına adeta akın ettiler. Gelen gemiler valinin izni olmadan boşaltılamıyor ve geri çıkış yapamıyorlardı. Bunun verdiği cesaretle koloniciler harekete geçtiler. 100 kişi kılık değiştirerek gemide bulunan bütün çayı denize döktüler. Gemilerdeki çaylar günümüz parasıyla 1.7  milyon dolara denk geliyor.

Boston’daki bu hareketlilik birçok Amerikalıyı da şaşırttı. George Washington, George William Fairfax’a yazdığı bir mektupta, ”Bakanlık, Amerikalıların kendi rızaları olmadan asla vergilendirilmeyeceklerine güvenebilir; Boston’un davasına ilişkin despotluk önlemleri şimdi ve her zaman Amerika’nın nedeni olarak kabul edilecektir.” sözlerine yer verdi.

Boston Çay Partisi koloniler arasındaki bağları güçlendirerek birlik ve beraberlik duygusu yaratmış oldu. En sonunda ezilenin ezeni alt etmesini simgelediği için Amerikan Bağımsızlık Hareketi’ni başlatan önemli kıvılcımlardan birisi oldu.

Leave a Reply