2002 yılında Lydia Fairchild adında bir kadın çocuklarını ve kendisini destekleyebilmek için Washington eyaletinden yardım isteğinde bulundu. Çocukları ile kan bağına sahip olduğunu kanıtlamak için erkek arkadaşı ile birlikte DNA testi verdi ancak bir sıkıntı vardı: Testin sonuçlarına göre erkek arkadaşı çocukların biyolojik babası olmasına rağmen kendisi çocuklarının biyolojik annesi değildi. Testler tekrarlanmasına rağmen sonuç değişmedi. Lydia her ne kadar ortada bir hata olduğunu ve çocuklarını doğuranın kendisi olduğunu söylese de onu dinlemediler. Verdikleri cevap DNA testinin yüzde yüz güvenilir bir yöntem olduğuydu. Lydia bu olaydan sonra sosyal yardım dolandırıcığıyla suçlandı. Olay, çocuklarının elinden alınma ihtimaline kadar ilerledi. Kendisine karşı açılan davada ise The New England Journal of Medicine’de yer alan Karen Keegan ile ilgili makale sayesinde çocuklarının annesi olduğunu kanıtladı. Görünüşe göre, kendisi de tıpkı Karen Keegan gibi kimerizm mağduruydu.
Kimerizm, adını Yunan mitolojisindeki bir yaratık olan Kimera’dan alan bir vakadır. Kimera, farklı hayvanlara ait uzuvların birleşimi olan bir yaratıktır.
Kimerizmin isminin Kimera’dan gelmesinin nedeni de Kimerizm sahibi vakalarda bireyin çeşitli uzuvlarında farklı DNA’ların bulunmasıdır. Kimerizm, iki farklı yumurtanın iki farklı sperm tarafından döllendikten sonra döllenmiş yumurtaların birinin diğerini ‘yutması’ sonucunda oluşur. Yani, normalde çift yumurta ikizleri oluşacakken bu döllenmiş yumurtaların birleşip tek bir bebeğin oluştuğu görülür ancak yumurtalardan birisi diğerinden daha baskındır. Bunun sonucunda vücuttaki DNA’nın çoğu ‘yutan’ ikizden azı ‘yutulan’ ikizden gelir.
İkizlerin farklı cinsiyet kromozomlarına sahip olmaları durumunda, birisi XX diğeri XY kromozom ikilisine sahipse, doğan bebeğin cinsel organları belirsiz bir yapıya sahip olabilir. Kimerizm sahibi insanlarda iki gözün farklı renkte olması veya aynı anda iki farklı kan grubuna sahip olunması gibi özellikler de görülebilir. Yine de bazı kimerizm sahibi insanlarda dışarıdan bakıldığında hiçbir ayırt edici fiziksel farklılık görülmeyebilir. Bu durumda bireyler kan testi yaptırana kadar kimerizm sahibi olduklarını anlamayabilirler. Hem Lydia Fairchild hem de Karen Keegan’ın yaşadıkları bu duruma örnek verilebilir. Kimerizm ihtimali söz konusu olduktan sonra Lydia’nın rahim ağzından örnek alındı. Bu örneğe DNA testi uygulandığında Lydia’nın çocukların annesi olduğu kanıtlandı ve hakkındaki suçlamalar kaldırıldı.
https://www.bezelyedergi.net/amp/i-kizim-benimle-kimerizm
https://embryo.asu.edu/pages/case-lydia-fairchild-and-her-chimerism-2002
https://www.iflscience.com/woman-discovers-she-isnt-the-biological-mother-of-her-own-children-61317
https://abcnews.go.com/amp/Primetime/shes-twin/story?id=2315693
https://www.worldhistory.org/article/1006/chimera-of-arezzo/