Metropolün Grisinden ‘Turunc’uya…

Hepimiz, hayatı bir yerlere yetişmeye çalışarak geçiriyoruz. Metropol hayatının gerekliliklerinden olmuş bu koşturmaca resmen. Son teslim tarihleri, yapılacaklar listeleri, nice programlar, randevular, planlar… Haliyle bir noktada vücudumuz bunu kaldıramayacak hale geliyor, bütün uzuvlarımız: “Mola!” diye haykırıyor adeta. Ancak bu koşturmacalı hayatın tatili de pek bir kısa, o yüzden tatil yapacağımız yeri iyi seçmemiz gerekiyor ki geri döndüğümüzde aklımız sıfırlanmış, vücudumuz ise iyice dinlenmiş olsun. Ben bu sebepten ötürü size bu yazımda Turunç isimli şirin beldemizden bahsedeceğim.

Turunç Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı küçük bir belde. 3000’in altında nüfusu olan Turunç’a geçen yaz gitme şansını elde ettim ve gider gitmez doğasına aşık oldum. Sessiz sakin bir tatil yaşamak ve yenilenmek isteyenler için kusursuz bir tatil seçeneği olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Etrafı dağlarla çevrili olan Turunç, çevredeki kalan beldelerden izole olmuş ve böylece sakinliğini korumuş. Bu sayede doğal güzellikleri de hiç zarar görmemiş.

turunc_view1

Kuşbakışı Turunç

Kaynak: http://myturunc.com/images/turunc/turunc_view1.jpg

Bu küçük belde Türkiye’de görebileceğiniz en temiz ve berrak denizlerden birine sahip. Öyle ki, Turunç’un denizi ve plajı sadece belli temizlik ve bakım kriterlerine sahip olan denizlere verilen Mavi Bayrak ödülüne layık görülmüş.

Picture1

Turunç’un Ana Plajı

Turunç’un denizinin temizliği yanı sıra size çoğu yerde tecrübe edemeyeceğiniz bir doğal güzellik daha sunuyor: Bir mağaranın içinde yüzebiliyorsunuz. Deniz sanki sizin özel havuzunuzmuş gibi hissettiriyor. Turunç’a giderseniz bu mağaraya uğramayı mutlaka hatırlayın.

Turunc_magara

Mağara

Kaynak:http://tr.zooverresources.com/images/T6743488I885712W900H675/Turunc.jpg

Ayrıca doğru zamanda doğru yerde olursanız Caretta Caretta cinsi kaplumbağalarla birlikte yüzme şansınız da var. Ben bir haftalık ziyaretim boyunca üç-dört kere denk geldim, çok zor değil kaplumbağaları yüzerken yakalamak ve herkesin yaşaması gereken bir tecrübe kesinlikle kaplumbağalarla yüzmek.

hhu

Benim Objektifimden Bir Caretta Caretta Kaplumbağası

Eğer yüzmeyi çok sevmiyorsanız yapabileceğiniz pek çok aktivite mevcut Turunç’ta. Eğer spor yapmayı seviyorsanız üstünüze uzun ve rahat bir pantolon geçirip Turunç’u çevreleyen dağlara tırmanabilirsiniz. Profesyonel ekipmanınız varsa zirveye kadar ulaşabilirsiniz bile. Bunu yaparken göreceğiniz manzaralar paha biçilmez olacaktır. Aşağı baktığınız anda nefesinizin kesileceğini garanti edebilirim.

tepe

Turunç’taki Dağ Manzarasından Bir Kare

Eğer daha sakin bir aktivite arıyorsanız kulaklığınızı takıp yamaçlarda yürüyüşe çıkabilirsiniz. Temiz orman havası ciğerlerinizi açacaktır ve doğayla iç içe olmak zihninizi boşaltacaktır. Eğer yeni yerler keşfetmekten hoşlanıyorsanız nehir yatağında da yürüyebilirsiniz. (Turunç’un nehri yazın kurur, kışın akar.) Bu, sizi çok güzel orman manzaraları keşfetmeye itecektir.

memd

Nehir Yatağında Yürüyüş

Gelelim gece hayatına. Birkaç kere bahsettiğim gibi Turunç oldukça sakin bir yer. Doğal olarak barları da oldukça sakin. Genel halk orta yaşlı İngilizlerden oluşuyor. Eğer Turunç’tayken gece dışarı çıkarsanız, yaşlı bir İngiliz’in sıra dışı gençlik anılarını kendisinin ağzından dinlemenizin olasılığı oldukça yüksektir. Eğer arkadaş grubunuzla giderseniz kimse sizi rahatsız etmeden istediğiniz gibi dans edebilir, hep birlikte ‘akvaryum’ denilen kokteylleri yudumlarken keyifli sohbetler edebilirsiniz.

fhfsjkf

Akvaryum

Kaynak: http://everycollegegirl.com/wp-content/uploads/2012/06/SummerDrink_FishBowl_blog.jpg

Eğer gece bara gitmek istemezseniz, Can Restaurant’a gidip oldukça keyifli ve uygun fiyatlı bir yemek yiyebilir, içkinizi yemeğinizle birlikte alıp sonrasında mağaza gezmeye çıkabilirsiniz. Turunç’un bir tane ana caddesi var (Cumhuriyet Caddesi) ve bütün dükkanlar bu cadde üzerine kurulmuş. Yerel hediyelik eşyacılardan küçük butiklere, aktarlardan organik marketlere kadar pek çok mağazayı burada bulabilirsiniz. Geziniz bitmeden buradaki dükkanları gezmiş olmanızı tavsiye ederim, uygun fiyata çok güzel hediyeler alıp sevdiklerinizi sevindirebilirsiniz.

En son olarak, eğer bir gece de dışarı çıkıp çılgınca eğlenmek isterseniz Marmaris’e gitmek yaklaşık bir saat kadar sürüyor ve hem tekne hem de dolmuşla oraya ulaşmak mümkün. Tatilinizin bir akşamını oraya ayırabilir, Marmaris’te gezip eğlenebilirsiniz. Partiniz bittikten sonra tekrar Turunç’un tertemiz havasına ve dinginliğine geri dönüp rahatlamaya devam edebilirsiniz.

Metropol molanızdan en azından bir haftayı Turunç’a ayırmanızı şiddetle tavsiye ederim. Kendinizi dinlemeyi öğrendiğiniz, yorgun beden ve zihninizi kaliteli bir şekilde dinlendirdiğiniz ve sizi kesinlikle değiştirecek, zindeleştirecek bir tatil olacaktır. Eminim ki Turunç sizi çok etkileyecek ve bu tatilinizi tekrar etmek isteyeceksiniz.

 

Leave a Reply