Yaz Tatilini Verimli Geçirmek Adına Yapılabilecek 4 Şey

Yaz tatilinin tam da en keyifli günlerini yaşıyoruz. Çoğumuzun yaz stajı bitmiş, deniz kenarına tatile gidenler tatilden dönmüş; yaz tatiline tam olarak ayak uydurmaya başlamışız. Tatilin tam ortalarındayız yani. Benim tatil anlayışım birçoğumuz gibi dinlenmek üzerine, tüm senenin yorgunluğunu tüm gün dinlenerek atmaya çalışıyorum. Ancak bu yaz tatilini farklı bir şekilde geçirebiliriz! Yaz tatilinin bir kısmında kendimizi çeşitli alanlarda geliştirmek adına bir adım atarsak eminim ki sene içinde çok faydasını göreceğiz. Gelin hangi alanlarda, nasıl kendimizi geliştirebileceğimize beraber göz atalım!

 1-Spora Başlayın

Image result for running women

Evet, yaz tatiline fit bir vücutla girme hayallerimiz tam anlamı ile gerçekleşmemiş olabilir. “Haftaya başlarım” sözleri ayları bulmuştur belki de. Ancak asla başlamak için geç değil! Bu yaz tatilini gelecek döneme fit bir vücutla girecek şekilde değerlendirebiliriz. Fit bir vücut dediysem hemen spor salonları gelmesin aklınıza. Açık havada yapılan tempolu yürüyüşler -özellikle yürüyüş parkurlarında- hem vücudunuza, hem de zihninize iyi gelecek. Bol oksijen içeren bu yürüyüşleri güneşin tepede olmadığı, daha çok akşam saatlerinde yapmanızı öneriyoruz. Ayrıca “Ben yürüyüşle yetinemem.” diyenlerdenseniz evinize alacağınız yoga matı ve özellikle YouTube’dan bulabileceğiniz online antrenörler sizin yardımınıza koşacaktır.

2-Kitap Okumayı Unutmayın

Image result for book reading

Evet, klişe gibi gözüken ikinci maddemize geldi sıra. Ama “klişe” diyerek burun kıvırmadan önce bir düşünün, en son ne zaman dersleriniz haricinde gerçekten bir kitabı isteyerek sonuna kadar okudunuz? Dönem içerisinde okullar açıkken çok vakit bulamıyoruz; ödevler, projeler, sınavlar, quizler derken bırakın kitap okumayı, uyumaya bile zar zor vakit bulabiliyoruz. Ancak yaz tatilinde böyle bir derdimiz yok! Şehrinizdeki butik kafelerde oturarak soğuk içeceğinizin yanında okuyacağınız bir kitap, emin olun size tahmin ettiğinizden daha çok şey katacak. Her zaman okumak istediğiniz, ancak bir türlü vakit bulamadığınız o kitabı tozlu raflardan indirmenin şimdi tam sırası!

3-Yemek Yapmayı Öğrenin

Image result for cooking kitchen

Yaz tatilinde evde oturup sıkıldığımız, dışarı çıkmak istemediğimiz günler de olmuyor değil. Ama bu demek değil ki tüm gün yatağımızda elimizde telefonla sosyal medyadan çıkmayalım! Evdeyken de gayet kendimizi geliştirebiliriz; özellikle yemek konusunda. İnternetten bulabileceğiniz sıra dışı, daha önce denemediğiniz tarifleri denemek için yaz tatili harika bir zaman. Böylelikle yeni yemekler yapmayı da öğrenmiş olacaksınız ve dönem başladığı zaman sürekli dışarıdan yemek siparişi vermek zorunda kalmayacaksınız. Dışarıdan yemek söylemenin ne kadar sağlıksız ve masraflı olduğunu göz önüne aldığımızda; özellikle ailesinden ayrı yaşayan, yani yemeklerini kendisi yapmak zorunda olan bir öğrenci iseniz kendinizi yemek yapma alanında geliştirmenin ne kadar önemli olduğunu fark etmişsinizdir. Yazın deneyip yanılarak ustalaşabileceğiniz yemekler; kışın sizi hem fazla kilolardan, hem de yemek masrafından kurtaracak.

4-Belgeselleri Keşfedin

Image result for netflix

Evet, hepimiz koltuğumuza ya da yatağımıza uzanıp bir şeyler izlemeyi çok seviyoruz. İzlediklerimiz de genellikle dizi ve film ekseninde oluyor. Herkesin konuştuğu o popüler dizilerden geri kalmak istemiyoruz. Ancak bu popüler dizilerin yanında, kendi bilgi birikimimizi arttıracak belgeseller de izlemeyi ihmal etmemeliyiz. Belgesel dediysem aklınıza televizyondaki gibi iki saatlik vahşi doğa belgeselleri gelmesin hemen. Hem eğlendirip hem de öğretecek binlerce içerik mevcut internette. Benim size kişisel önerim ise Netflix’in “Explained” serisi. Her bölümü 15-20 dakika olan bu mini belgesel serisinde neden müzik ritmiyle ezberlediğimiz bilgileri unutmadığımızdan, iş yerindeki kadın-erkek eşitsizliğine kadar hemen hemen her konu ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Bölümler birbirinden bağımsız, sıralı izlemenize gerek yok. Size en ilginç gelen başlığı seçin ve arkanıza yaslanın.

 

Yaz tatilimizi kendi imkanlarımızla nasıl biraz olsun daha verimli geçirebileceğimiz hakkında önerilerim burada sona eriyor. Tüm bunları yaparken dinlenmeyi, arkadaşlarınızla çıkıp gezmeyi, o çok istediğiniz filmi izlemeyi de unutmayın. Sonuçta bu tatili hak ettiniz.

 

 

Görsel Kaynakça

https://www.chatelaine.com/health/fitness/how-to-improve-your-running/

https://www.inc.com/glenn-leibowitz/heres-why-an-ebook-can-never-live-up-to-joy-of-reading-an-old-fashioned-hardcover.html

https://www.jamieoliver.com/features/best-equipment-cooking-kids/

https://www.kamupersoneli.net/egitim/okullar-ne-zaman-kapanacak-2019-yaz-tatili-tarihi-h61596.html

https://arstechnica.com/gaming/2019/05/netflixs-rim-of-the-world-shows-where-sci-fi-is-headed/

Leave a Reply