MİNİMALİST BİR TREND: KAPSÜL GARDIROP

Moda akımlarının ardı arkası kesilmiyor âdeta, öyle ki bu günlerde birçok yeni trendle karşılaşıyoruz. Aslında bu trendlerin yayılması için de yalnızca birkaç kişinin uygulaması yetiyor, nasıl olsa “influence” etmek artık düşündüğümüzden daha kolay. Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla gözle görülür bir şekilde tüketim çılgınlığı başladı, devamlı yeni ürünler tanıtılıyor, biz daha bir trende ayak uyduramamışken bambaşka bir tanesiyle karşı karşıya kalıyoruz. Bu nedenle de bize en uygun olan trendi yakalamakta zorlanıyoruz.

Her ne kadar toplum bizi daha fazla tüketmeye teşvik etse de, hayatımızı sadeleştirmeyi amaç edinen bir trend bu tüketim çılgınlığının arasından sıyrılmayı başarıyor: Kapsül gardırop. Türkiye’de yaklaşık altı yıldır uygulanan bu trendin pandemi ile popülaritesi ciddi şekilde arttı. Yavaş yavaş artan eve kapanmalar alışveriş alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Zamanla fark ettik ki, evden çıkamadıkça alışveriş yapmanın da bir önemi kalmıyormuş, hatta bu durum hali hazırda elimizde olan parçalarla oldukça fazla kombin alternatifi yaratabileceğimizi gösterdi. Günlük rutinlerimize o kadar alışmışız ki, kot pantolonun yerini bir gün eşofman takımlarının alacağını asla tahmin edemezdik. Aslına bakarsak gitgide değişen koşullar, yeni akımların ortaya çıkmasına ön ayak oluyor ve kapsül gardırop da bunlardan yalnızca bir tanesi. Eminim ki bu trendi daha önce hiç duymamış birçok kişi vardır, o nedenle kalabalıktan bunalmış, sakinliğe ihtiyacı olan herkesin denemesi gereken kapsül gardırobun ortaya çıkış hikayesine bir bakalım:

Kapsül gardırop ilk olarak 1940’larda Amerikan yayınlarında renk ve çizgiyle uyumlu küçük bir giysi koleksiyonunu belirtmek için kullanılmıştır. Daha sonra tekrar hayatımızda yer edinmesi ise Susie Faux tarafından 1970’li yıllarda “zamansız” olarak nitelendirilebilecek parçaların bir gardırop için yeterli olacağını belirtmesi sayesinde oldu. Bunun ardından ünlü modacı Donna Karan, tasarladığı “7 Easy Pieces” koleksiyonuyla iş kadınlarına yedi değiştirilebilir iş kıyafeti ile birçok kombin yapılabileceğini göstermiş oldu. Özellikle İngiltere ve Amerika moda dünyasında uzun zamandır yaygın olan “kapsül gardırop”, Türkiye’de de son zamanlarda sıklıkla adından bahsettirmeye başladı. Bu terim, aslında sadeliğin önemini vurgulamakla birlikte karmaşadan uzak bir gardırop ile de şık ve stil sahibi olunabileceğini gösteriyor. Elbette kapsül gardırop hazırlamak göründüğü kadar kolay değil ve belirli aşamalar göz önünde bulundurularak hazırlanması şart. Bütün kadınlar için ortak olan “Hiçbir kıyafetim yok” derdi inanıyorum ki aşağıda listelediğim parçalarla son bulacak, çünkü bu parçalarla hem “zamansız” bir stil elde edebilecek hem de minimalliğin tadını çıkarabileceksiniz.

Mavi Jean

Yıllar geçse de modası asla geçmeyen nadir parçalardan bir tanesi jeanler. Eskiden daha çok alışık olduğumuz “skinny” jeanlerin yerini artık “wide leg” veya “straight” kalıp olarak geçen jeanler dolduruyor. Jeanlerin üzerimizde nasıl durduğu çok önemli, bu nedenle yalnızca trend olduğu için belirli bir kalıba bağlı kalmamak gerektiğini düşünüyorum, ne de olsa vücut proporsiyonlarımız birbirinden farklı. Kısacası, kendimizi içinde rahat hissettiğimiz, güzel kalıp bir jeanle aklınıza gelebilecek her kombini tamamlamanız mümkün. Jeanleri ister bir akşam yemeğine, ister gündüz kahve içmeye çıkarken şıklığınızdan ve tarzınızdan ödün vermeden kullanabilirsiniz.

Beyaz gömlek

Artık “casual” olarak nitelendirebileceğimiz giyim tarzının yaygınlaşmasıyla, beyaz gömlekleri hem iş yerinizde hem de gündelik yaşamda rahatlıkla kombinleyebilirsiniz. Mekana ve saate göre; hem topuklu ayakkabı, hem de sneaker ile şık bir görüntü elde edebilirsiniz. Ayrıca küçük bir tüyo, gömleğinizi oversize tercih ederek hem crop olarak hem de salaş bir şekilde daha fazla kombin yapabilirsiniz! Gold takıların da gömleklere ayrı bir hava kattığını söylemeden geçemeyeceğim.

Kot Ceket

Hiç tartışmasız, zamansız parçaların başında gelenlerden bir tanesi de kesinlikle kot ceketler, hatta ömürlük olarak nitelendirsek yalan olmaz. İster açık renk, ister koyu renk, model farketmeksizin bütün kot ceketleri kapsül gardırobunuzdaki renk tonlarıyla rahatlıkla kombinleyebilirsiniz. Hafta sonları yürüyüşe çıkarken eşofman takımlarının üstüne, hafta içi arkadaşlarınızla kahve içmeye giderken kumaş pantolonlarla bile oldukça rahat ve şık görünmeniz mümkün. Ayrıca, kombininizde şapkalara da yer vermenizi öneririm, özellikle kep ile kombininiz tam anlamıyla hazır!

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı 0d649d6b69067dfa7f25cd17af4e7f21-564x731.jpg

Siyah Kaban

Özellikle de konu minimalleşmek olunca, olmazsa olmaz diyebileceğim parça kuşkusuz siyah kabanlar. Modası asla geçmeyen bir model olduğundan yıllarca sıkılmadan kullanabilirsiniz. Dönem dönem değişen trendlere göre elbiseleri, jeanleri, hatta eşofmanları bile siyah kabanlarla şıklaştırmanız mümkün. Aynı zamanda, siyah kabanların güzel bir tarafı da günün her saatinde, her mekana rahatlıkla kombinleme imkanınız olması.

Kapsül gardırop oluşturma fikri aklınızdan geçtiyse, başlamanın tam zamanı! Umarım dolabınızda sadeleşmeye giderken vermiş olduğum tavsiyeler işinize yarar!

Kaynakça:

https://kapsul-dolap-nedir-kadinlar-icin-kapsul-dolap-listesi/

https://sadecilik.com/kapsul-gardrop-nedir/

Görsel Kaynakça:

https://insideoutstyleblog.com/2017/02/how-many-clothes-wardrobe.html

https://www.amilyonline.com/products/irregularity-waist-straight-leg-jeans

https://tr.pinterest.com/pin/174655291789307814/

https://tr.pinterest.com/pin/564075922084376106/

https://tr.pinterest.com/pin/514114113720274255/

https://tr.pinterest.com/pin/77968637289102941/

http://closetonthefloor.blogspot.com/2016/07/kapsul-gardrop.html

Leave a Reply