Yılda 2 kere düzenlenen TED konferanslarıyla kâr amacı gütmeden, dünyaca ünlü düşünür ve üreticilerin fikirlerini dinleyicilere ulaştırmayı amaçlayan TED organizasyonları bu tarz etkinliklerle artık tüm dünyada!

TED konferanslarının amacını taşıyan TEDx programı, “İlham Ver!” mottosuyla 24 Şubat Pazar günü Bilkent Üniversitesi’nde yapılacak. Etkinlik saat 12:00 ve 19:00 arasında Merkez Kampüs T binası C Blok Amfi‘de düzenlenecek. Bağımsız olarak gerçekleştirilecek bu etkinlikte birbirinden önemli isimler, ilham veren fikir ve hikayelerini dinleyicilerle paylaşacaklar.

Etkinlik kapsamında Bilkent Üniversitesi, TEDx sahnesinde Cem Seymen, Cüneyt Asan, Harun Can, Jale Gürzumar, Nasuh Mahruki, Nazlı Esen, Osman Can Özcanlı, Sevil Atasoy, Tankut Güzel, Tayfun Evyapan ve onların ilham veren hikayelerini ağırlayacak.

Başkanlığını İlayda Memiş’in yaptığı organizasyon ekibiyle GazeteBilkent olarak yaptığımız iş birliği de organizasyon boyunca devam edecek. Bu iş birliği kapsamında hazırlayacağımız haberlerle TEDx Bilkent University 2019 ekibiyle beraber ilham veren hikayeleri sizlere ulaştıracağız. Haberlerimizi etkinlik öncesi tanıtım ve etkinlik sonrası yaşananlar olarak iki bölümde sizlerle paylaşacağız. Ayrıca 24 Şubat günü GazeteBilkent olarak etkinlik alanında açacağımız stantta siz değerli katılımcıları bekliyor olacağız.

 24 Şubat 2019’da TED ruhunu taşıyan TEDx konuşmalarına hepiniz davetlisiniz, görüşmek üzere!

Önemli not: Bu tanıtım yazısının araştırma, geliştirme ve yazım aşamalarında aktif rol alıp TEDx etkinliği ile ilgili oldukça güzel bir çalışma ortaya koyan Kültür Sanat birimimiz yazarları Billur Güven, Defne Karakoç, Hilal Şimşek, Güvenç Arman Arı ve Şevval Türkileri’ye teşekkür ediyoruz.

Cem Seymen

Cem Seymen, Türk gazeteci, ekonomist ve televizyon programcısıdır. İlk ve ortaokulu doğduğu şehir olan Nevşehir’de okumuş, ardından eğitimini Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü’nde devam ettirmiştir. Bir dönem turizm sektöründe çalıştıktan sonra eğitim amaçlı Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmiştir. City University of New York’ta Siyasal Ekonomi Bölümü, New York Üniversitesi’nde Televizyon Yayıncılığı üzerine eğitim görmüştür. Amerika’dan dönünce Bayrak Radyo-Televizyon Kurumu’nda ekonomi muhabirliği yapmıştır. Biz onu daha çok sunduğu ‘Hayatın Renkleri’ adlı programdan tanısak da Cem Seymen, televizyon kişiliğinin yanı sıra gazetecilik de yapmaktadır.

Cem Seymen, CNN Türk kanalında ekonomi ve finans haberleri sunmakta ve ‘Para Dedektifi’ adlı programıyla bilim, teknoloji, eğitim, inovasyon, üretim, tarım ve hayvancılık alanlarında çalışmalar yapmaktadır. Halen çeşitli sempozyum ve konferanslara konuşmacı olarak katılmaya ve seminerler vermeye devam etmektedir. Bir dönem sunuculuk ve editörlük faaliyetlerinde  bulunmuştur. Birçok farklı kurumdan medya, gazetecilik ve iletişim dallarında ödüllere layık görülmüştür. Seymen’in üniversite sınavlarına tekrardan girip kazandığı Beykent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde yaptığı ‘Joseph Conrad Romanlarında Sömürgeciliğin İzleri’ adlı bir yüksek lisans çalışması da bulunmaktadır.

Cüneyt Asan

Cüneyt Asan, güzel bir yemek için severek gittiğimiz Günaydın Restoranları’nın kurucusu. 1959 yılında Erzincan’da doğan Asan, ailesi ile birlikte 1962 yılında İstanbul’a göç etti. Daha ilkokuldayken ailesine ekonomik destek sağlayabilmek için bir kasapta çırak olarak çalışmaya başladı. Birkaç yıl çıraklık yaptıktan sonra askere gidene kadar patronunun çok güvendiği ve her işi verdiği bir çalışan haline geldi. Askerden döndükten sonra patronunun dükkanı satmayı düşündüğünü öğrendi ve dükkanı satın alacak kişilerle bir anlaşmaya vararak, bugünkü ortakları ile tanışmış oldu. Zamanla işleri büyüttü, kasaplara köfte ve tavuk ürünlerini getirmek gibi birçok yeniliğe imza attı. Birbirinden nitelikli sayısız eleman yetiştirdi. İçinde bulunduğu sektörü her yönüyle kavrayarak işlerini ilerletmeye devam etti.

Bu yolda ilerlemeye ve başarılı olmaya kararlı olduğunu göstererek 1992 yılında ilk Günaydın Restoranı’nı Küçükyalı Çamlık’ta açtı. Etlerini hep kendi üretti, kendi çiftliklerinden tedarik etti. Himalaya tuzundan dolaplar buluşu dünya çapında yayıldı ve kullanılmaya başlandı. Ürünlerinde hep kaliteye önem verdiği için başarılı olmaya devam etti. Danalarını beslediği çiftlik, Türkiye’deki beş Ari çiftlikten biri. 2016 yılında Dubai’ye bir şubesini açtı. Bugün Günaydın Et Restoranı’nın Türkiye ve yurtdışında otuzdan fazla şubesi var. Londra ve New York gibi şehirlerde de şubeler açarak başarılarını devam ettirmeyi ve bir dünya markası haline gelmeyi hedefliyor.

Harun Can

Harun Can ismini duyduğunuzda bir süre öncesine kadar aklınızda bir imge, bir yüz oluşmayabilirdi. Ancak özellikle muzip Marvel karakteri Deadpool için yaptığı seslendirmeden sonra onu daha sık görmeye ve duymaya başladık. Kısaca tanımak isterseniz, Harun Can 1980, Ankara doğumlu bir oyuncu, seslendirme sanatçısı ve müzisyen. Daha çocukken TRT’de çok sıkı bir eğitimden geçmiş, ardından Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nü bitirmiş. Her ne kadar en bilindik işi seslendirme sanatçılığı olsa da onun hakkında on parmağında on marifet deyimini samimiyetle kullanabiliriz. Zira kendisi aynı zamanda şiir, kısa oyun ve kısa film senaryoları yazıyor, kendi proje stüdyosunda müzik prodüksiyonları ile uğraşıyor, beste ve düzenleme yapıyor, gitar ve klavye çalabiliyor. Sıkı bir alternatif rock takipçisi olanlar, 2001 yılının sonlarında Ali Aziz Çölok ile birlikte kurdukları ‘’Korkuluk’’ grubunun solistliğini yaptığını da bilebilirler.

Harun Can’ı daha iyi tanımak isterseniz-ya da sadece biraz keyifli vakit geçirmek isterseniz-Youtube kanalının olduğunu bildirmek isterim. Can, bu kanalda canlı yayınlar yapıyor, işlerini paylaşıyor, seslendirme sanatçılığı hakkında kendisine gelen soruları yanıtlıyor ve güncel meseleler hakkında kısa videolar yayınlıyor. Bugüne kadar Spider Man, Joker, Bugs Bunny ve Tsubasa gibi karakterleri seslendiren Can’ın en sevilen işlerinden birinin Deadpool olduğuna ise hiç şüphe yok.

Jale Gürzumar

TedX Bilkent konuşmacalarından bir diğer isim ise akademisyen işletmeci Jale Gürzumar. 1958 senesinde New York’ta doğan Gürzumar ilköğretimini Fransa’da, ortaöğretimini ise Ankara Tevfik Fikret Lisesinde İngilizce ve Fransızca eğitimler alarak bitirmiştir. İşletme fakültesinden yüksek onur listesine girerek mezun olan Gürzumar masterınıda yine ODTÜ’de tamamladı. İş hayatına ise, özel sektörlerde farklı pozisyonlarda çalışarak başladı. Daha sonraları ODTÜ işletme fakültesinde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak kariyerine devam etti.

2004 yılında Bilkent Üniversitesi’ne geçen Gürzumar, hem akademisyen hem de belirli bir süreliğine idari görevlerde yer aldı. Kariyerini hala Bilkent Üniversitesin ’de akademisyen olarak sürdürmektedir. Farklı zaman dilimlerinde farklı pozisyonlarda çalışmış Gürzumar, keyifli anlatım tarzıyla deneyimlerini sizlerle paylaşacak.

Nasuh Mahruki

21 Mayıs 1968 yılında İstanbul’da doğan Nasuh Mahruki, Türk dağcı, yazar ve fotoğrafçıdır. Liseyi Şişli Terakki Lisesi’nde okuduktan sonra 1992’de Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1988 yılında Bilkent Üniversitesi’nde Doğa Sporları Topluluğu aracılığıyla dağcılık sporuyla tanışmış ve o zamandan beri bu spor dalı onun hayatına yön vermiştir. 1992-1994 yılları arasında 7000 metreden yüksek beş dağa tırmanışının ardından “Kar Leoparı” unvanına layık görülmüştür. Mahruki, aynı zamanda 1995 yılında Everest Dağı’na tırmanan ilk Türk dağcı olarak da tarihe geçmiştir.

Nasuh Mahruki, Everest Dağı’na yaptığı bu tırmanışın ardından dünyada “Yedi Zirveler” projesini tamamlayan 45. ve en genç sporcu olmuştur. Elde ettiği bütün bu başarılar sonrasında daha nice zorlu tırmanışlar gerçekleştirmiş, liderlik, takım çalışması, kişisel gelişim, kendini tanıma, hedef odaklılık, kararlılık, disiplin, risk yönetimi gibi konularda motivasyon konuşmaları ve seminerler düzenlemiştir. Bugüne kadar yayınlanmış 7 kitabı arasında “Bir Dağcının Güncesi” yazdığı ilk kitap olup ilk kez bu kadar zorlu bir hedefin peşine düşmüş, ilk kez iç dünyasını hem kendine hem de bizlere bu kadar açmıştır. “Everest’te İlk Türk”, “Yeryüzü Güncesi”, “Bir Hayalin Peşinde”, “Asya Yolları, Himalayalar ve Ötesi” gibi kitaplarında yaptığı tırmanışları, gezip gördüğü yerleri, yolculuk süreçlerini kendine özgü anlatımı eşliğinde iç dünyasıyla harmanlayıp bir dizi özgün eser ortaya koymuştur. Birçok gazete ve dergide köşe yazarlığı yapmış ve televizyon kanallarında belgesel programları hazırlamıştır. Bugün halen motivasyon konuşmaları yapmaya ve seminerler vermeye devam eden Mahruki’nin diğer ilgi alanları aletli dalış, yamaç paraşütü, motor ve yelken sporlarıdır.

Nazlı Esen

Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 2015 mezunu,  Türkiye’nin genç girişimcilerinden Nazlı Esen TEDX Bilkent konuşmacılardan bir diğeri olarak 24 Şubatta Bilkent’te.

Nazlı Esen Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisansına devam ederken Miami’ye yapmış olduğu bir ziyaret ile hem kendi hayatını hem de Türkiye’nin çay pazarını değiştirme yolunda ilk adımı atmış oldu.  Bkon Craft Brewer ile çayların 90 saniyede infüzyon teknolojisi ile demlenebildiğini gören Esen, henüz oluşmakta olan çay pazarına yön vererek Türk çayına dünya pazarında daha geniş bir yer açtı. Dahası Türkiye’ye döner dönmez Ankara, Çayyolu’nda açtığı Tea Co. ile tüketiciyi hem siyah çay harici çaylar ile tanıştırdı hem de kahveye bir alternatif olarak çayı hayatlarımıza dâhil edebileceğimizi gösterdi. Şimdilerde, Dünyada organik çay tarımı yapılan tek ülke olan Türkiye’de güncel teknolojiler sayesinde dış alım olmadan dünya standartlarında çay üretip, pazarlamayı hedefleyen Endüstri Mühendisi, genç girişimci Nazlı Esen; birikimlerini paylaşmak üzere etkinlikte sizlerle birlikte olacak.

 Osman Can Özcanlı

Hepimizin severek kullandığı, hayatımızı kolaylaştıran Ozpack’in yaratıcısı Osman Can Özcanlı da etkinliğe gelen konuşmacılar arasında. Osman Can Özcanlı, 1980 yılında Londra’da doğdu. Liseyi İzmir Amerikan Koleji’nde okuduktan sonra üniversite için Amerika’ya gitti. 2003 yılında Wisconsin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 2009 yılında, dünyanın ilk şekil değiştiren musluğunu tasarladı ve bu tasarımını Eczacıbaşı Vitra’ya sattı. Pek çok şirkete farklı teknolojiler katarak yaratıcılığını ve yeni tasarımlar ortaya çıkarmak konusundaki başarısını göstermiş oldu. Bir tasarımı ile Industrial Design Excellence Award ödülünü kazandı. Eczacıbaşı ve British Council tarafından, elli aday arasından Türkiye’nin Genç Yaratıcı Girişimcisi seçildi.

Hayatı boyunca aklı yeni buluşlara çalışmış Özcanlı, Ozpack fikrini kafasında ilk defa Amerika’da okurken oluşturdu. Daha çok öğrenciler olmak üzere birçok kişiyi hedef kitlesine dahil eden ve ana hatlarıyla kitap taşımayı kolaylaştırmayı amaçlayan bu buluşu geliştirip ilk Ozpack’i ürettikten sonra bu ürünü önce İzmir’de satmaya başladı. Önce İzmir’de sevilerek kullanılan bir ürün haline geldikten sonra Ozpack Türkiye çapında da ünlenmeye başladı. Günümüzde bu kullanışlı proje Kanada, Amerika ve Avrupa’dan bile rağbet gören bir ürün haline geldi.

Sevil Atasoy

Biyokimya, kriminoloji ve kriminalistik konularında uzmanlığını hepimizin bildiği Sevil Atasoy, 1949 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi’nden mezun olduktan sonra tıp bilimleri doktorası yaparak biyokimya uzmanı olan Sevil Atasoy, Türkiye’de DNA delilleri ve kriminal laboratuarların gelişmesine katkısı nedeniyle “Yılın Bilim İnsanı Ödülü” almasından tutun da Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Kimyasal Tahliller İhtisas Dairesi başkanlığına kadar sayısız başarıyla dolu bir kariyere sahip. Bu başarılı kadının İngilizce, Almanca ve Fransızca bildiğini de eklemem gerek.

Türkiye’de kriminoloji deyince akla gelen ilk isim olan Sevil Atasoy, Hürriyet gazetesinin Pazar ekinde ‘’Delil Avcısı’’ sayfasında 250 gerçek suç hikayesi yayınladı, Kanal D’de yayınlanan Kanıt dizisinin ise konsept ve hikaye danışmanıydı. Türk televizyonlarında sıklıkla karşımıza çıksa da birçoğumuz onunla bu dizi sayesinde tanışmış olduk. Uluslararası Adli Bilimler Merkezi’nin ortağı, Teşvikiye Laboratuarı ve Atasoy Danışmanlık şirketlerinin sahibi olan Atasoy’un halen Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı olmasının yanı sıra gerçek suç öyküleri ile adli bilim denemelerini kapsayan altı adet yayınlanmış kitabı var.

Tankut Güzel

Tankut Güzel, Türk motosikletçi ve gezgindir. 2011 yılında İpek Yolu’ndan Çin’e kadar çizdiği rotayı tamamlamış, 2015’te Baykal Gölü’nden tekrar başlayıp Orta Asya’yı geniş çapta gezmiştir. Toplam 17,482 km olan Orta Asya macerasını farklı kültürler ve kurduğu yol arkadaşlıklarıyla anlatmış, seyahatini sadece motosikletiyle gerçekleştirmiştir. Yol hikayelerini internet ortamından yayınlamıştır. Önceden rotasında olup eksik kalmış 5,500 km’lik Altay Bölgesi ve Altay Dağları, Moğolistan ve Tuva Cumhuriyeti yolculuğunu da Mayıs 2018’de tamamlamış, yine motosikletiyle yaptığı gezilerde gördüğü yerleri sanal ortamdan tanıtma fırsatı bulmuştur. Yaptığı gezilerde kendi deneyimlerini, farklı milletlerden insanlarla kurduğu bağları, onların yaşayış biçimlerini ve çeşitli mistik kültürleri fotoğraflamış ve video kayıtları halinde belgelemiştir. Seyahatlarine ilişkin yol günlüklerini www.motosiklethabercileri.com sitesinde bulmak mümkündür.

 

Tayfun Evyapan

Bir Japon dövüş sanatı olan Aikido konusunda ülkemizin en başarılı isimlerinden biri olan Tayfun Evyapan da etkinliğe katılarak hikayesini bizlerle paylaşacak bir başka konuk. Tayfun Evyapan Ankara Üniversitesi İtalyan Dili ve Edebiyatı’ndan mezun oldu. Aikido’ya on dört yıl önce Selahattin Dorukoğlu’nun öğrencisi olarak başladı. Eğitimi sırasında işin yalnızca fiziksel boyutuyla kalmayıp aynı zamanda Budo kültürü ve değerleri konusunda da kendini geliştirdi. Eğitimini tamamladıktan sonra bu görevi hocası Dorukoğlu’nun devralarak Nebi Vural ile birlikte Bilkent Üniversitesi’nde eğitmen olarak çalışmaya başladı. Aikido’nun hem fiziksel hem de manevi yönlerini öğrencilerine aktarmayı amaçlayan bir eğitim anlayışı geliştirdi. Bu konuya olan ilgi ve bilgisini yazdığı çeşitli yazılarla geliştirmeye ve aktarmaya devam etti.

Evli ve iki çocuk babası olan Tayfun Evyapar günümüzde Aikido ve Budo Federasyonu’na bağlı olarak yazarlık ve eğitmenlik görevlerini sürdürmenin yanında İngilizce ve İtalyanca dillerinden çeviriler de yapıyor.

 

 

 

Görsel Kaynaklar

https://www.cnnturk.com/haberleri/cem-seymen

CÜNEYT ASAN

http://www.seslendirme.org/harun-can

http://gjale.bilkent.edu.tr/

https://www.sabah.com.tr/nasuh-mahruki-kimdir-

http://www.geleceginkadinliderleri.org/blog-yazisi/nazli-esen–basari-hikayesi

https://www.forbes.com/sites/osmancanozcanli/#462020f61cca

https://www.istekadinlar.com/sevil-atasoy-kimdir-biyografi,258.html

Eğitmen

Leave a Reply