İkinci tura kalmış cumhurbaşkanlığı seçimleri hızla yaklaşırken yurt genelinde öğrencilerin çektiği bir bilet sıkıntısı var. Hem seçime gidecek ittifaklar seçmenlerine bilet yardımı yapmaya çalışıyor hem de birçok sivil toplum kuruluşu bilet bağışı kampanyaları düzenliyor. 

Bilkent Toplumsal Duyarlılık Projeleri (TDP) de bu süreçte Bilkent öğrencilerine bilet sağlamaya çalışan kuruluşlardan birisi. Kampanyalarını önce kendi Instagram hesaplarından paylaşarak işe koyulan TDP, Bilkent öğrencilerine öncelik verdiği bir kampanya süreci başlattı. 22 Mayıs’ta kapatılan kampanyaya bağışçıılarıyla birlikte yüz elli yedi öğrenci başvurdu. 

TDP ve Öğrenci Konseyi ortaklığıyla başlatılan kampanyada aktif olarak rol alan TDP eş koordinatörü Şara Melisa Öztürk’le bir röportaj yapma şansım oldu. Şara, genel olarak süreçten ve işleyişten bahsetti. Röportajı okumanız için aşağıya bırakıyorum. 

(K: Elif Büşra Karaziyan, Ö: Şara Melisa Öztürk)

K: Fikrin oluşma motivasyonu neydi, neler amaçlandı? 

Ö:  28 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ülkenin geleceği ve demokrasinin korunması açısından çok büyük önem taşıdığını biliyoruz. Bilkent Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri ve Öğrenci Konseyi olarak arkadaşlarımıza maddi açıdan destek olarak onlara memleketlerine gidip oy kullanmaları konusunda yardımcı olabilecek bağışçılarla bir araya getirmeyi amaçlıyoruz. Dayanışmanın bizi kurtaracak tek şey olduğuna inanıyoruz ve dayanışmayı büyütmeyi istiyoruz. 

K: Bu fikrin oluşma sürecinden biraz bahsedebilir misiniz?

Ö: Ülkenin genelinde var olan ekonomik sıkıntılara en yakın çevremizde şahitlik ettiğimizde yapabileceğimiz bir şey var mıdır diye düşünmeye başladık. Bunun sonucunda da en güvenilir ve sağlıklı olabilecek yol olduğunu düşünerek bağışçılarla bilet almak isteyen arkadaşlarımızı buluşturmaya karar verdik. Kendiliğinden gelişen bir süreç oldu esasında ama kampanyanın çıkış serüveninde Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Medya Topluluğundan aldığımız ilhamı da es geçmek istemem, onların başlattığı dayanışmayı yaşatmak da fikrin oluşma sürecinde etkiliydi.

K: Öğrenciler bu bilet kampanyasına nasıl başvurabilir? 

Ö: Ne yazık ki bugün (22 Mayıs Pazartesi) itibariyle kampanyayı tamamen kapatmaya karar verdik. Önümüzdeki 1-2 gün içerisinde elimizdeki bağışçılarla bilet almak isteyen arkadaşlarımızı eşleştirip bu süreci sonlandırmayı amaçlıyoruz. 

K: Bilet kampanyasına şu ana kadar kaç kişi başvurdu? 

Ö: Şu anda bağışçılarla birlikte kampanyaya katılan yüz elli yedi kişi var. 

K: Kampanyada kaç kişiye bilet sağlanabildi?

Ö: Şu an hâla eşleştirmeler ve bağışları düzenleme işlemleri devam ediyor. Hedefimiz kampanyaya başvurmuş ve bilet almak isteyen tüm arkadaşlarımıza en az bir bilet sağlayabilmek yönünde.

K: Seçime 1 hafta kalmışken kampanyanın amaçlarına ne kadar ulaşıldı sizce?

Ö: Seçimin ikinci tura kaldığı kesinleştikten 3 gün sonra aksiyon aldık ve çalışmalara başladık. Şu an hâla görüştüğümüz ve bilet sağlamaya çalıştığımız arkadaşlarımız var. Amaçladığımız şey temelde aynı üniversitede okuduğumuz ve aynı kampüsü paylaştığımız arkadaşlarımıza ekonomik anlamda yardımcı olabilmekti ve kişi sayısı gözetmeksizin bir kişiyi bile bilet sağlamak isteyen insanlarla buluşturabilirsek kampanya amacına ulaşmıştır diyebiliriz.

K: Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Ö: Dayanışmanın yaşatacağını bir kez daha hatırlatmak isteriz, teşekkür ederiz. 

Biz de kendilerine bizimle yaptıkları röportaj için teşekkür ederiz.

Leave a Reply

4 comments

  1. Makaleniz açıklayıcı yararlı anlaşılır olmuş ellerinize sağlık

  2. websitem için çok işime yaradı teşekkür ederim

  3. aramalarım sonunda buraya geldim ve kesinlikle işime yarayan bir makale oldu. teşekkür ederim

  4. hocam gayet açıklayıcı bir yazı olmuş elinize emeğinize sağlık.