1900lerden günümüze Dubai

Son yıllarda tatil dediğimizde herkesin hayallerini süsleyen bir yer haline gelen Dubai, Arap Yarımadası’nda Birleşik Arap Emirliklerini oluşturan yedi emirlikten birisidir aslında. Bölgede 1969da petrolün bulunmasıyla Dubai’nin geliri devamlı ve hızla yükseldi ve Dubai bir ticaret, alışveriş ve turizm kentine dönüştü adeta. İnsanı büyüleyen mimarisi bir yana lüks yaşamıyla kendinizi cennette hissetmeniz mümkün. Gelirinin çoğunu turizm ve petrolden karşılayan şehir 2012 yılı verilerine göre,  en pahalı kentler sıralamasında Ortadoğu’da birinci, dünya sıralamasında ise yirmi ikinci kenttir. 2011′ de Dubai, Amerikan Danışma Firması Mercer tarafından Ortadoğu’ da yaşanabilecek en iyi kentlerden birisi olarak değerlendirilmiştir. Dubai içinde bulundurduğu güzellikleriyle görenlerde hayranlık uyandıracak dünya üzerinde birkaç kentten sadece biri.

 

 

Burç Halife

Burç Halife (Burj Khalifa)

Dünyanın en yüksek binası ünvanına sahip Burç Dubai diğer adıyla Burç Halife bu şehrin en nadide eserlerinden. 2010 yılında bitirilen  Burç Halife İslami mimari örnek alınarak; bir çöl çiçeği çeşidi olan ve Dubai’de görülebilen hymenocallis çiçeği soyutlaması olarak üç parçalı ayak üzerine tasarlanmıştır aslında. 160 katı kullanılabilir olmasına rağmen tam tamına 165 kattan oluşan binanın yüksekliği ise 828 metredir. Ve ayrıca yapının içinde bulunan asansör en yükseğe ve en hızlı (saatte 64 km) çıkan asansör statüsünü de elinde bulunduruyor. Bizzat tecrübe etmiş biri olarak binanın üst katlarına çıkıp şehri seyretmek ise paha biçilemez bir zevk.

 

 

 

Burç El Arap

Burç El Arap

 

Burç El Arap (Burj Al Arab)

Burç El Arap dünyanın 7 yıldızlı olarak derecelendirilen tek oteli olarak bilinmektedir. Otel yapay bir ada üzerine kurulmuş olup otele ulaşım özel eğimli bir köprüden geçerek sağlanmıştır. Bu inanılmaz otel içinde tam 202 adet oda barındırır ve odaların hiç biri standart özelliklere sahip değil, hepsi dubleks olarak adlandırılır. Otelde bir gecelik konaklama ücreti 1.000 $‘dan başlamaktadır. En yüksek oda ücreti 28.000 $ ile kral dairesidir. Binanın zirvesine yakın bir noktada asma olarak bir helikopter pisti bile vardır. Bu muhteşem otelde kalmak bir yana otelin içinde gezintiye çıkmak dahi bir ücrete tabidir. Eğer bütçenize uyuyorsa bu otelde rüya gibi bir tatil geçirmek mümkün.

 

 

Palmiye Adaları

Palmiye Adaları

Dubai’de görülmesi gereken bir başka yer ise Palmiye Adaları, Basra Körfezi kıyısında bulunan yapay takımadalar topluluğudur. Yapay takımadalar Palm Deyra, Palm Cumeyra ve Palm Cebel Ali‘ dir. Her bir yerleşim yeri üst çevresi bir hilal ile kapalı bulunan Palmiye Ağacı görünümündedir. Yerleşim çok sayıda ikamet, serbest alan ve eğlence merkezleri barındırıyor. Bunun dışında alışveriş için en büyüğü Dubai Mall olmak üzere birçok alışveriş merkezindeki milyonlarca marka da turistlerin ihtiyaçlarına göre sıralanmış vaziyette.

Bu çok yönlü şehirde yapmadan ayrılmamanız gereken bir diğer etkinlik ise; Safari. Kumların üzerinde özel bir araçla yapılan bu tur yüreğinizi ağzınıza getiren türde bir heyecan yaratıyor. Heyecan verici sporlara ilginiz varsa özellikle şiddetle tavsiye edilebilir. Ayrıca uçsuz bucaksız çölde inip resim çekinme fırsatına da sahip olabiliyorsunuz. Dubai’ye gittiğinizde yabancılık çekmeniz pek mümkün olmuyor, eğer İngilizce biliyorsanız tabii. Şehrin yerlilerinden çok nüfusunu göçmenler oluşturduğu için çoğu yerde İngilizce Arapçadan daha geçerli durumda; hatta yerliler bile bu duruma ayak uydurmuş olacak ki büyük bir kısmı İngilizce’yi çok iyi konuşuyor. Şehrin merkezine gittiğinizde eski Dubai’yi görmeniz mümkün olsa da yeni yerleşim alanlarının yapıldığı yere geçtiğinizde kendinizi tamamen farklı bir dünyada hissediyorsunuz. 900’den fazla gökdelenin bulunduğu yeni yerleşke alanında mimarisiyle insanı etkilemeyen bina görmek çok zor. Eğer sizin de elinizde Dubai’yi ziyaret etme gibi bir şans olursa hiç şüphe etmeden bu şansı kullanmanızı tavsiye ederim ve pişman olmayacağınızı garanti edebilirim. Şimdiden iyi tatiller.

Leave a Reply