Ankara’dan Öykü Günleri Geçti

tumblr_n4hovs7cTj1rqx9aho1_500

 

Bu yıl 7- 11 Mayıs tarihlerinde 14’ncüsü düzenlenen Uluslararası Ankara Öykü Günleri, 7 Mayıs’ta Ankara Üniversitesi’nde gerçekleşen açılış töreniyle başladı. Ev sahipliğini Ankara Öykü Günleri Derneği ve Çankaya Belediyesi’nin yaptığı etkinlik geçen sene Hugo Chavez anısına düzenlenirken bu sene ise geçtiğimiz günlerde kaybettiğiniz dünya edebiyatının usta isimlerinden Gabriel Garcia Marquez anısına gerçekleştiriliyor ve etkinlik boyunca yakalardan eksik edilmeyecek sarı güllerle bir kez daha anılıyor.

Açılış töreninde konuşan Çankaya Belediye Başkanı Taşdelen, sanatın doğası gereği ilerici bir öz taşıdığını söyleyerek, “Sanatçı sanatsal üretimde bulunmak için ütopya kuran insandır. Güzel bir gelecek düşü kurmayan ve toplumda bu ümit ve heyecanı yaratmayan bir sanatın sanat niteliği de tartışmalıdır.” dedi.

 

"Benim için –çoğunlukla- bir dert yanma işi olmuştur öykü yazmak." diyor Tosuner

“Benim için –çoğunlukla- bir dert yanma işi olmuştur öykü yazmak.” diyor Tosuner

Sadece öykü saatlerinin değil çeşitli resim sergileri ve edebiyat panellerinin de yapıldığı Öykü Günleri’nin bu yılkı onur ödülü ise 2014 Dünya Öykü Günü Bildirisi’ni de kaleme alan usta öykücü Necati Tosuner’in oldu.

Tosuner’in bildiride“Çocukken, bir toprak testim vardı. İbiğinden üfleyince öterdi. Kuş sesi çıkartırdı bardağa su doldururken. Testinin o yuvarlaklığının sırtıma benzediğini daha biliyor değildim. Daha birçok şeyi biliyor değildim. Sonraları, her şeyi biraz erkence öğrenmek zorunda kalmış olma, beni yazar olmaya yöneltti.” dediği gibi yazmaya ve yanmaya meraklı bütün edebiyat severlerin davetli olduğu etkinlik Erendiz Atasü, Fürüzan, Anar ve Bruno Cany gibi edebiyatın önemli isimlerini de ağırladı.

Etkinlik aralarında yapılan öykü saatleri

Etkinlik aralarında yapılan öykü saatleri

Öykü Günleri boyunca “Her Güne Bir Öykü” temasıyla yola çıkan etkinlikte Türkiyeli öykü severlerin Azerbaycan, Avusturya, Kıbrıs, Makedonya, İrlanda, İspanya gibi dünyanın dört bir yanından gelen konuk yazarlarla buluşma fırsatı oldu.

Etkinlikler içinde en çok dikkat çeken ve katılımın çok olduğu oturum ise Gezi Parkı direnişinin edebiyata ve siyasete yansımasının tartışıldığı “Direniş Edebiyatı” oturumu oldu. Ayşegül Tözeren’in oturum başkanlığı yaptığı etkinliğe Tamiris’in Gecesuçları öykü kitabının yazarı Sezer Ateş Ayvaz, yazar Gürsel Korat ve edebiyat eleştirmeni Doğuş Sarpkaya da katıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply