Darmaduman Kapak Resmi

Darmaduman Kapak Resmi

Darmaduman, çıktığı ilk günden, 12 Eylül 2013’den beri çok satanlar listesinden bir türlü inmiyor. 4 yıllık aradan sonra 13 şarkıyla aramıza geri dönen Duman, anlaşılan epey gaza gelmiş. Odtü olaylarından tutun, Sivas katliamını yapanlara bile “Köpekler” isimli bir şarkı yazılmış, e tabi haliyle de aşka meşke sıra sonradan gelmiş.  Olgunluk albümü sayılıp sayılamayacağı tartışılmış bolca, ama bence değil. Dinledikçe çok sevileceği kesin -hangi Duman albümü öyle olmadı ki zaten?- . Ayrıca kesinlikle konserde bağıra bağıra söylenecek bol zıplatmalı şarkılar mevcut.

Albüm bizi en başından klasik bir duman parçasıyla yakalıyor. Seviyorsan İnanıyorsan; akılda kalan melodisi, nakaratı, güzel de bir gitar solosuyla benim albüm içinde en beğendiklerimden birisi. Hep bir ağızdan söylemek için uygun.

İkinci parça, Eyvallah, muhtemelen bu albümün en bilinen parçası. Kesinlikle alalade yazılmamış, yaratıcı şarkı sözleri ve bir de üstüne Kaan Tangöze’nin harika vokali ile “olmuş” diyoruz şarkıya. Gayet isyankar gayet protest! Tekmelerin hasına eyvallah!

Deli, evet az buçuk deli bir şarkı. Yine hafiften bir protesto söz konusu.

Geldik albümün arabesk şarkısı Yürek’e… Dinlerken neden Duman’ın Türkiye’nin en iyi rock gruplarından biri olduğunu bir kez daha anladığım bir şarkı. Deneysel denmiş bazı incelemelerde ama başarılı bir deney olmuş, kanımca albümün en güzel şarkısı. Ari Barokas’ın yazdığı sözlerin güzelliği bir yana neşeli gibi gözüken hafif bir melankoli taşıması da hoş olmuş, bir kere dinlemek asla ama asla yetmiyor. Söyle kimin için atıyor bu yürek değil mi ama?

Rock'n Coke 2013'ten bir kare

Rock’n Coke 2013’ten bir kare

Köpekler

Adamı başından vurmalılar ki
Senin için ölsün yarınlar
Silahı elinden almalılar ki
Faili meçhuldür desinler

Oteli kökünden yakmalılar ki
Senin için ölsün yarınlar
Kitabın içinde kalmalılar ki
Faili meçhuldür desinler

Yolunu bekler, yine köpekler
Yolunu gözler, yeni köpekler
Adını saklar, yüzünü gizler
Yolunu bekler, yine köpekler

 

Sivas Katliamı, Madımak, Hrant Dink… Gündemde yaşananların sorumlularına korkusuzca selam çakmışlar hesap sormuşlar, tebrikler. Kayıtsız kalmak da sanatçılar için güvenli bir seçim iken, üstü bir bir kapatılanları özgürce sormak da her baba yiğidin harcı değil. Duman’a bir kez daha saygı duyuyoruz.

Akıbet ve Öyle Dertli’nin sözleri Batuhan Mutlugil’den çıkma. Akıbet’in yavaş tempoda girişi harika, “ateşler de yandım” falan, yine bir arabesk hava var sanki. Tangöze bir elinde rakı ile çakır keyif söylüyormuş gibi canlanıyor zihnimde. Öyle Dertli, sonradan yine en iyilerinden olduğunu düşündüğüm hakikaten de öyle dertli sitem eden bir şarkı.

Hakkında bir kaç şey söylemek istediğim bir diğer parça da Melankoli. Başlıktaki sorumu da bu parçayı dinlerken “evet olduk, darmaduman olduk” diye yanıtlayabilirim.

“anladım ki yanılmışım
öylesine yılana sarılmışım
sen ölünce gömülünce…”

 

Son dizeden de anlaşılan o ki “Bal”ı, Leyla’sı, Ahu Paşakay’ın yeri dolmadı dolamayacak. Sakince ağır ağır ilerleyen tehlikeli bir şarkı, çok kere dinlemek sağlığa zararlı olabilir lakin Kaan Tangöze söylerken besbelli acı çekmiş.

İlk dinleyişimde Duman’dan bu kadar sessizlikten sonra belki daha iyi bir album beklenebilirdi desem de zaman geçtikçe ısındım, fikrim değişti, mutlaka alınıp baştan aşağı dinlenmesi şart.

Yürek:

Aynı zamanda, rock müziğin kült gruplarından The Velvet Underground’un efsane ismi Lou Reed’i geçtiğimiz günlerde kaybettik. Andy Warhol’un yarattığı şu meşhur muzlu kapak resimlerinden belki hatırlarsınız. Ya da şeker gibi bir şarkısıyla hatırlatalım:

 

 

Leave a Reply

5 comments

  1. Itır

    Harika bir yorumm..Çok doğru tespitier..

  2. gokhan

    Duman konserine gidesim geldi, klavyene saglik Dilaracim….

  3. Beril

    ‘Eyvallah’ Dilara’cım ;) yazılarını merakla takip ediyorum

  4. Eda

    Kalemine saglik dilara;) dumani da seviyoruzz:)

  5. nes

    Sen ne diyosan o artik hep duman dinlicez