Her yeni yıl bize bir şans verir: Tanrı ile pazarlığa oturma şansı. Dilekler, hayaller, planlar uçmayı yeni öğrenen bir kuş misali önünde engel tanımaz. Oysa para, aşk, evlilik, geçilmesi gereken sınavlar gibi dileklerin altında yatan, dışa vuramadığımız bir dileğimiz daha vardır.
Sevgili yeni yıl, bizden sevdiklerimizi alma…
Bu dilekle çıkılmış bir yoldu 2015 yılı. Sanat camiasında ise acının, ölümün yılı oldu.
Tarih: 30 Ocak 2015
Benim gibi Yeşilçam tutkunlarının hemen her filmde görmeye alışık olduğu bir yüzdü Hakkı Kıvanç. İsmini bilmeseniz bile genellikle ona baktığınızda mafya babalarının sağ kolu olduğunu anımsarsınız. 500’den fazla filmde rol olan bu değerli isim aramızdan sessizce ayrıldı. Dilerim ismi aklınızın bir köşesinde yer eder.
Tarih: 8 Şubat 2015
Hanende Müzeyyen Senar… Kendisi bir röportajında asıl adının Münevver olduğunu belirtse de bizim için Müzeyyen Senar, Türk Sanat Müziği’nin layemut sesidir. Şarkıları kimi zaman isminin önüne geçse de yoldaşı olmuştur çoğu yalnızlığın, derdin, sevdanın… Çocukluğuna dair en önemli olaylardan biri bir sabah kalktığında kekeme olarak uyanmasıdır. Yalnız bu kekemelik şarkı söylemesine engel olmamıştır hiçbir zaman. Yine bir röportajında çok hızlı konuşmasının ardında yatan bu nedene dert yanmıştır büyük üstat.
Müstesna bir kadındı Müzeyyen Senar. Sadece şarkılarda ortaya koyduğu yüreğiyle değil. Güçlü ve bir o kadar da ilginç bir kadındı. Avcılık en büyük tutkusuydu. Elma veya ayva gibi sert cisimleri tek eliyle parçalayabiliyor ve cam yiyebiliyordu mesela. Ayrıca Zeki Müren, Bülent Ersoy, Muazzez Abacı gibi isimlerin yorumlarında bir parça Müzeyyen Senar görmemizin nedeni de Müzeyyen Senar’ın zamanında onlara öncü olup hazırlanmalarında gösterdiği büyük çabaların etkisidir.
Henüz merakı sürenler adına,
Tarkan ile yaptığı düet için buradan buyurun.
Tarih: 16 Şubat 2015
Dilimizde dolanan çoğu şarkının söz yazarı, ilk kadın söz yazarımız Fikret Şeneş. İstanbul Amerikan Kız Koleji’nden mezun olduktan sonra evlendiği için konservatuvarı bitiremeden ayrılmıştır. Piyano çalıp İngilizce şarkılar söylemeye 12 yaşında başlayan Fikret Şeneş’in, 40 yaşından sonra yazmaya başladım dediği şarkı sözlerinin sayısı 300′ü bulur ve bunlardan 85′ini “şarkılarımın en iyi vitrinidir” dediği Ajda Pekkan’a verir. Fikret Şeneş ilk şarkı sözlerini Erol Büyükburç’a yazmıştı. İlk Türkçe yazdığı şarkı ise “İki Yabancı” olmuştur. “Haykıracak Nefesim Kalmasa Bile“, “Bir Günah Gibi“, “Yeniden Başlasın“, “Uykusuz Her Gece“, “Kimler Geldi Kimler Geçti“, “Hoş Gör Sen“, “Anlamazdın“, “Kapı Açık Arkanı Dön ve Çık“, “Bir Başkadır Benim Memleketim” gibi Türk Pop Müziğine damgasını vurmuş şarkıların sözlerini yazmıştır. Türk Pop’una 300’e yakın eser bırakmış olan Fikret Şeneş en son 1996 yılında Ajda Pekkan için yazdığı “Bir Hata” adlı şarkı onun yazdığı son şarkıdır.
Başta Ajda Pekkan olmak üzere Semiramis Pekkan, Sevda Karaca, Işıl Yücesoy, Zerrin Özer, Nilüfer, Semiha Yankı, Ayla Dikmen, Neco, Zaliha, Tanju Okan, Sibel Egemen, Şenay, Ayten Alpman, Selçuk Ural, Gönül Yazar, Gökhan gibi birçok önemli yorumcu Fikret Şeneş’in yazdığı şarkı sözlerini plak yapmışlardır.
Tarih: 28 Şubat 2015
26 roman, 11 deneme, 2 öykü ve 1 şiirin babası ve asıl adı Kemal Sadık Gökçeli olan “Türk edebiyatının koca çınarı” Yaşar Kemal. Küçükken bir ev kazası sonucu bir gözünü kaybetmiştir. Babasının ölümüyle büyük bir acıya gömülmüş ve kekeme olmuştur. Küçük yaşlarda ozanların anlattığı efsaneler, okudukları şiirler onun yaşadığı bu acılara merhem olmuş küçük yaşına rağmen ozanlara öykünerek türküler, şiirler söylemeye başlamıştır. Ortaokulda eğitim hayatına son vermiş ve hayatını kazanmak için başvurduğu birçok meslek büyük yazara birçok sıfat kazanmıştır. Irgat kâtipliği, ırgatbaşılık, öğretmen vekilliği, kütüphane memurluğu, tüpçülük, traktör sürücülüğü gibi işler yapmıştır. Ortaokulda başlayan yazma tutkusu, kazandığı hiçbir sıfata aldırış etmeden sürdü. Ne yazık ki ismini bilmeyenin olmadığı bu coğrafyada onun tutkuları içine gömülmek için çok az kişi hala hayatta.
“- İnsanlık öldü mü? dedim.
– Yok, dedi, ölmedi, ölmedi ama bir yerlerde sıkıştı kaldı herhalde.
– Nerede kaldı acaba?
Mahmudun yüzü bir an sevinç ışığında şakıdı. İnsanlık belki Mahmud’un bu ağız dolusu gülücüğünde, yürek dolusu sevincindedir, kim bilir, belki kuşlar da gitti, dedi Mahmut.
Sonra hiç konuşmadık. Kuşlar da gitti, kuşlarla birlikte de… Ne olacak kuşlar da gitti.”
Tarih: 12 Mart 2015
Erol Büyükburç… Caz müzik için yirmiden fazla hafif şarkı bestelemiştir; ilk bestesi “Little Lucy” (Küçük Lucy) sonrasında “Kiss Me” (Öp Beni), “Golden Hair” (Altın Saçlar), “For You” (Senin İçin), “Memories” (Hatıralar), “Get Rid of The Blues” (Üzüntüleri Atın) bestelediği parçaların en meşhurlarıdır; hemen hepsi plağa da alınmıştır. Fransızca ve İngilizce bilmektedir, Arapça ve Ermeniceyi orta seviyede konuşabilmektedir; ayrıca karikatür çizeridir ki resim istidadını babasından almıştır. Türkiye’nin pop müzik müessesesinin kurucularından biridir. Girişken, neşeli ve öncü bir insan olmasına karşı son on yılda gelişen sahte sosyallik algılarımızla çokça güldük, alay ettik kendisiyle. Ne yazık ki bu çağda ölüm de yalnızlık da şımarıklıklarımızın üstesinden gelemiyor. Büyük bir ustayla patavatsızca geçilen dalgalar onun yalnız ölümüyle sonuçlanıyor.
Hakan Eren’in arşivinden çıkardığı 16 yıllık (1999) Erol Büyükburç söyleşisine mutlaka bir göz atmanızı isterim.
Tarih: 3 Nisan 2015
Biz büyüdükçe küçüklüğümüzü paylaştığımız insanlar birer birer yok oluyorlar. Bu isimlerden biri de Kayahan. Zamanın ötesinde yazılan sözlerin anlamlılığı ve derinliği her zaman ayrı bir yer tutar Türk Pop Müziği camiasında. Müzik tarzını sevmeyenler çok olsa da dinlediğimiz çoğu şarkının bestekârı ve söz yazarıdır. 1990 yılında Eurovision Şarkı Yarışması’nda “Gözlerinin Hapsindeyim” adlı şarkısıyla Türkiye’yi temsil etmiştir. Son on beş yılda tüm medya kuruluşları tarafından her yıl besteci, söz yazarı ve yorumcu olmak üzere konulan üç daldaki ödüllerin hepsine layık görülmüştür. 3. kez yakalandığı kanserle savaşını son seferinde kaybederek aramızdan ayrılmıştır.
1990 yılının Eurovision yarışmasını merak edenler buradan buyurun.
Kaynakça
https://tr.wikipedia.org/
http://www.tarihtebugun.org/tarihte_bu_sene/
Rıza ÇETİN
Gözlerim buğulandı,tebessüm belirdi yüzümde acı ve özlem karışık.Çok hızlı sörf yaptım gençlik yıllarıma, ciğerim yanıyor, son çeyrekteyim. Ne kadar güzel, sevdiklerimi bir arada görmemiştim hiç, ölmez sanatçı dostlar ben ölmedikten sonra…
ilimdar sarı
Geleceğimizin güzel gunlrimizin uzun gecelerimizin hayellerimizin tanıkları idi onlar şükranlarımı sunuyorum ayrı ayrı hepsine. Hatirlattigin için teşekkürler.