Merhabalar! Müzik deyince, beste deyince Beethoven, Czerny, Tchaikovsky gibi bestecilerden konuşuyoruz hep. Çoğu eleştirmen için çağımızın en önemli albüm yapımcısı ve film müziği bestecisi olan Hans Zimmer’ı konuşalım biraz da. Hans Zimmer 1957 yılında Almanya’da doğmuş, Aslan Kral filmindeki besteleriyle bir Oscar ödülü bile kazanmış başarılı bir besteci. Kariyeri boyunca 150’den fazla film için ses dizaynı ve besteler yapmış ve kendi müzik şirketini bile kurmuş.

Çoğumuz Hans Zimmer adına Başlangıç, Dunkirk, Yıldızlararası gibi Christopher Nolan filmlerinden aşinayiz aslında. Bu ikili beraber çalışmayı çok sevdiklerini her röportajlarında dile getiriyorlar ve her seferinde çok etkileyici ve başarılı işler çıkarıyorlar. Christopher Nolan her filminde Zimmer’ın ismini kendisiyle eşit tutuyor ve ana kredilerde ona yer veriyor çünkü Nolan ve Zimmer bir filmi tamamlayan şeyin ses dizaynı ve çeşitli ezgiler olduğu konusunda hemfikirler. Bu yüzden şimdiye kadar bu kadar iyi çalışabilmişler. Bu konuda onlara katılan başka bir yönetmen de Denis Villeneuve, Ekim ayında vizyona giren DUNE : Çöl Gezegeni’nin birçoğuna göre dahiyane yönetmeni.

Sayılı filmin güvenli bir şekilde çekilebildiği bu iki yılda DUNE : Çöl Gezegeni de uzun aylar beklenen filmlerden biriydi. Bu kadar heyecanla beklenmesinin nedenlerinden biri Zimmer’ın bu filmin müziklerini yapmak için Nolan’ın yeni filmi için ona yapılan teklifi reddetmesiydi. Bu Hollywood’da şaşkınlıkla karşılaşmıştı bundan bir sene önce. Bu serinin çok büyük bir hayranı olduğunu her fırsatta dile getiren Zimmer bu film için tam üç tane resmi film müziği albümü hazırladı. Zimmer bu çalışmasını evinde karantinada kalmak zorunda olduğu bir dönemde yaptığı için her ayrıntısıyla ilgilenebildiğini ve çölün atmosferini ve karakterlerin duygu durumlarını her saniye yansıtmak için yönetmen ile birebir iletişim kurabildiğini dile getiriyor.

Bir an bile sessizlik olmayan bu filmde en küçük ses bile özenle inşa edilmiş. Örneğin gölgelerden DUNE evrenini yöneten gizli bir kadın topluluğu olan Bene Gesserit’in bulunduğu sahnelerde arka planda kadın sesi kullanılarak tasarlanmış sesler. Bu şekilde kadınların bu evrendeki güçleri seyirciye hissetirilmeye çalışılmış ve bu güç kostümle birleştiğinde diyalog olmayan bir sahnede bile insanı korkutabiliyor. Yine Zimmer film için verdiği röportajlarda çöldeki sesleri yaratabilmek için yeni çalgılar icat ettiğinden, onları mükemmel yapmak için haftalar hatta aylar harcadığından bahsediyor.

Filmin amacı çölü ve çölün dinamiklerini göstermek olduğu için bu sesler çok önemli oluyor ve Zimmer da çalıştığı her filmde olduğu gibi bunu anlayıp üstüne gidiyor ve sayısız beste yapabiliyor. Zaten görüntü yönetmenliği ile mükemmel olan bir film başka bir boyuta taşınıyor böylece. Hissetmek ve içinde yaşamak için üç boyutlu veya IMAX olması gerekmiyor.

Ses dizaynı stüdyoda da bitmiyor. Eğer filmi izlemeye gittiyseniz, diyalog ses seviyelerinin müziklere göre farklı olduğunu fark etmişsinizdir. Bu bir hata veya tesadüf değil tabii ki. 2021 Mart ayında çıkması beklenen bu filmin vizyon tarihi 8 ay ertelenince Zimmer ve Villeneuve her şeyi daha titiz bir şekilde inceleyebilmiş ve sesleri tekrar düzenleyerek daha da çarpıcı bir film çıkarmışlar ortaya. Filmin sinemada izlendiğinde çarpıcı, ürkütücü ama aynı anda uysal olmasını istemişler ve ses seviyelerini bu şekilde manipüle etmişler. Bana kalırsa bu ikili DUNE : Çöl Gezegeni’ni yapım aşamasının başından vizyona kadar gören sayılı kişilerden ikisi olarak her şeylerini bunu unutulmaz bir filme çevirmeye adamışlar ve bunu başarmışlar da.

Zimmer’ın besteleri şimdiye kadar birçok filmin göz ardı edilemez parçaları oldu ancak DUNE’da bu biraz daha ileri bir seviyede hissediliyor. Bu onun bir yapıtı değil de bir parçası gibi, onunla var olmuş ve onu var edecek mucizevi bir şey gibi, tıpkı filmi var ettiği gibi.

Filmi izlemeyi planlamıyorsanız bile bu albümleri bir açıp dinleyin derim. Kendinizi bir filmin baş karakteri olarak hayal edeceğinize eminim. Dinlemek isteyenler için linkini aşağı bırakıyorum. Görüşmek üzere!

Kaynak:

https://www.imdb.com/name/nm0001877/

Leave a Reply