Siyaset Bilimine Giriş; Pols 101

Kavram 1: Güçler Ayrılığı

17 Aralık’tan günümüze bu süreçte “Güçler Ayrılığı” ilkesinin bir başka güçler ayrılığı olduğunu gördük. Yasama, yürütme ve yargı bildiğimizden daha çok ayrıymış.

Bu süreçte neler yaşamadık ki? Hükümet ile cemaat bir satranç tahtasının iki ayrı safıymışçasına yaptılar hamlelerini. Belgeler çıktıkça kamuda mevkiler değişti. Sosyal devletiz elbet. Zamanı gelen yükselir, süresi dolan gider.

estrategia

Kamudaki bu değişimler meclisin sinirlerini germedi değil. Denizde kum, mecliste Ipad tabiidir. Çıkan kavgalarda tekmeler, tokatlar kadar teknoloji de konuştu. 12 senedir ekonomik krizlere teğet geçtik alim Allah. Para bol, o kadar ki koyacak yer bulamıyor kutulara sığdırıyoruz. Borcumuz herkesin ne kadar borcu varsa o kadar.

 

Kavram 2: Güncel Ekonominin Esasları

Ekonomik durumumuz önceden de böyleydi, şimdi dikkat çekmesi manidar.

Durumun kaynağı tabi ki araştırılsın ama neden şimdi? Bu bir komplodur ve bunu yakalayanlar cezasını çekecektir.

Eğer ekonomik durum o kadar kötü olsaydı bu kadar yol yapabilir miydik? Bakın bizden önce de ekonomik durumun kötü olduğu günler olmuş.

Eğer bir yolsuzluk varsa şâhısa bildirin, kamuoyuna değil.

Somut bir şey varsa gereği yapılır.

Bu denetleme yetkisini kendilerinde nasıl buluyorlar. Buna izin vermeyiz.

“Hükümet kendi yaptığı adaletsizlik dışındaki adaletsizliği engeller”

İbn Haldun

 

Ekonomi'de bugünlerde Dolar ve Euro tarihinin en yüksek değerlerine ulaşıyor.

Ekonomi’de bugünlerde Dolar ve Euro tarihinin en yüksek değerlerine ulaşıyor.

 

Kavram 3: Öznel Siyaset

Siyaset bu değil sevgili okur. Siyaset için birbirine zıt iki kutbun olması gerekir. Bir kutbun diğerini sansürlemesi değil. Siyaset içinde ayrılıkları barındıran bir birleşimdir. Siyaset, ikilemdir. Siyaset çözülmedir.

Hegel’e göre siyasi fikirler siyası yaşamın, devletin, kültürün veya siyasi hareketlerinin bir soyutlamasıdır. Fikirlere anlam yükleyebilmek için onları geçmiş ve geleceğiyle bilmek gerekir.

Siyaset genellikle devlet üzerinde çalışmak olarak adlandırılmaktadır. Egemenlik kavramına bakacak olursak bunun asla “hükmetme” anlamına gelmediğini açıkça görebiliriz. Siyaset sistematik bir çalışmadır. Bu çalışmanın “Muz Cumhuriyeti” olmaması için düzen esastır. Düzenin kilit noktası ise hukuktur. Hukukumuz adil alim Allah. Burası Muz Cumhuriyeti değil ya!

“Adalet ortadan kalkarsa, hükümetler büyük soyguncu çetelerinden başka ne olur?”

Hippolu St. Augustinus

 

Genel kavramların dışında, politika kirli bir oyun sevgili okur. İçinde futbolu, ekonomiyi ve hatta ahlak polisliğini dahi barındırıyor. Euro 3’ü, dolar 2’yi vurmuş durumda. Taraftarları birbirinden ayıran sadece renkler değil günümüzde. Muhafazakar ülkemizde bugün bir kız çocuğu 11’inde evlendirilip 12’sinde anne eyleniyor. Aynı kız çocuğunun 14 yaşında şüpheli ölümüyle sarsılıyoruz. İnsan ister istemez nedenini soruyor elbet. Politikayla ilgilenmekten vatandaşı unutan devlet büyüklerimiz mi, yoksa her geçen gün biraz daha farkındalığını yitiren halk mı? Bu soruyu hemen yanıtlaması, sormak kadar güç. Her iki soru da birbirine muhalif.

"Siyaset, siyasetçilere bırakılmayacak kadar ciddi bir konudur."  Charles de Gaulle

“Siyaset, siyasetçilere bırakılmayacak kadar ciddi bir konudur.”
Charles de Gaulle

 

Muhalif olmak iki saftan birini tutmak değil sevgili okur. Sen muhalifliğini insanlığından önde tutan kardeşim, bir safı yüceltip diğerini sonuna dek yermeden önce arada ezilenleri de göz önünde bulundur. Siyaset sana göre nedir veya ne değildir bilemem ama siyaseti siyah ile beyaz kadar keskin farklarla ayıramazsın. Siyasette bazen griyi oynamak zorunda kalır insan. Yıllardır yaptığımız gibi şu son bir ayda iki safın hareketlerini en küçük ayrıntısına kadar tartıştık. Ak ile karayı ayırdık. Fakat bu iki çizgi arasında kalanları unuttuk.

“Sen de iktidar olsan sen de yapardın.” diyen kardeşim, ben yapmazdım. Açı, fakiri görmen için iki göze sahip olman yeterli.

 

"İnsanın gözlerini açması bazen çok acı verici olabilir." Alex Andreyev

“İnsanın gözlerini açması bazen çok acı verici olabilir.”
Alex Andreyev

Bazı zamanlarda insanın içinden politika konuşmak gelmez. Ya yeterince bilinmediğinden ya da çözülemeyecek kadar karmaşıklaştığından. Akşam Ana Haber Bülteni’ni bir açın derim. Eskiden siyaseti ve hükümeti konu alan ilk haberde ülkemizde işlenen kadın cinayetlerini veya trafik kazalarını göreceksiniz. Siyaset bu değil sevgili okur.

 

“Filozoflar sadece dünyayı yorumlamışlardır. Mesele onu değiştirmektir”

Karl Marx

 

Kaynakça:

Siyaset Kitabı – Kolektif  (Alfa Yayınları)

Siyasetin Temel Kavramları – Andrew Heywood  (Adres Yayınları)

Leave a Reply