Bildiğimiz gibi EURO 2032 ev sahipliği için Türkiye ve İtalya güçlerini birleştirdi, ortak başvurularının karşısında başka bir rakip de olmayacak gibi. Peki, Avrupa Şampiyonası için hangi stadyumlarımız düşünülüyor, hangileri ev sahipliği yapmaya neden daha uygun, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) hangilerini seçer? Gelin bu yazıda bu konuyu inceleyelim.
UEFA’nın sunduğu kriterlere göre en uygun olan ve Türkiye’nin önereceği statlardan ilki Atatürk Olimpiyat Stadyumu. Bu yıl yapılan Şampiyonlar Ligi finalinin oynandığı stadyum doğal çim zemine ve tam 74753 kişilik kapasiteye sahip. Stadyum Avrupa yakasında merkezi sayılabilecek bir konuma sahip olsa da trafik açısından biraz problemli olduğunu finali seyretmeye gelen futbolseverlere de hatırlattı. Yine de kendine has atmosferi ve geçmişiyle birlikte, stadyumun final maçı için de önemli bir aday olduğunu vurgulamak gerek.
Yine Avrupa yakasında bulunan stadyumlardan bir diğeri Ali Sami Yen Spor Kompleksi bünyesindeki Rams Park. Galatasaray’ın maçlarına ev sahipliği yapan stadyum hibrit çim sahaya ve İstanbul’da bulunan takımlar arasında en yüksek kapasiteye sahip (52000). Konum olarak Sarıyer’in merkezinde bulunan stat, ulaşım açısından Atatürk Olimpiyat Stadyumu ile benzer bir durumda denebilir. Galatasaray taraftarının yurt dışında çokça bilinen baskı atmosferini oluşturabildiği bu stadyumda seyir zevki yüksek karşılaşmaların gerçekleşeceğinden şüphemiz yok.
Ankara sadece başkentimiz olmasıyla değil, Gençlerbirliği ve Ankaragücü gibi köklü kulüpleriyle birlikte futbolla iç içe olmasıyla öne çıkan şehirlerimizden biri. Yeni 19 Mayıs Stadı buradaki en büyük aday, henüz yapımı tamamlanmasa da planlanan 42000 kişilik kapasiteyle ve trafiğinin daha rahat olmasıyla şehir avantajlı bir durumda. Eski 19 Mayıs stadyumunun yerine yapılan bu stat henüz tamamlanmadığı için şu anda çoğu maça Eryaman Stadyumu ev sahipliği yapıyor ancak bu stadın TFF tarafından başvuruya eklenmesi beklenmiyor.
İzmir’de ise yenilenmek üzere olan Atatürk Stadı TFF’nin listesinde bulunan statlardan bir tanesi. Turnuvayı birlikte düzenleyeceğimiz İtalya’ya deniz yoluyla olan yakınlığı bu şehri öne çıkaran unsurlardan biri. İstanbul gibi denizle iç içe olan şehirde toplu taşıma altyapısı mevcut, stadyum ise 2020 yılındaki depremden beri kullanıma kapalı vaziyette. Yenilemenin ardından 50000-60000 civarında bir kapasiteyle birlikte kullanıma açılması beklenen stadyum turnuvanın gözde statlarından biri olmaya aday.
Yeni yapılan Şenol Güneş Spor Kompleksi Akyazı Stadyumu da TFF’nin listesinde olan ve Rams Park gibi hibrit çim sahaya sahip statlardan biri. Bir futbol kenti olan Trabzon aynı zamanda turizm bakımından da önemli bir yere sahip. Yeni yapılmış olması, 40782 kişilik kapasitesi ve bulunduğu yerin bir Karadeniz şehri olmasının da ulaşımda getirdiği avantaj göz önünde bulundurularak Trabzonspor’a ev sahipliği yapan stadyumda EURO 2032’nin önemli maçlarının oynanması gayet muhtemel.
İstanbul, Ankara, İzmir ve Trabzon dışında Bursa, Konya, Gaziantep, Eskişehir ve Kayseri de başvuruda bulunacak 5 şehirden biri olabilecek kentler. Ancak bu şehirlerden Konya ve Bursa en öne çıkanları, zira yeni yapılan Timsah Arena ve yakın zamanda çoğu Avrupa maçı olmak üzere birçok üst düzey karşılaşmaya ev sahibi olmuş Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu, 43563 ve 42000 kişilik kapasiteleriyle öne çıkmakta. Konya ülkemiz içerisinde daha merkezi konumda olmasıyla, Bursa da denize olan erişimiyle öne çıksa da iki şehir de kültür çeşitliliği açısından EURO 2032’ye renk katar diyebiliriz. Bakalım Türkiye-İtalya ortak başvurusunda hangi stadyumlarımız olacak?
*Kapak resmi dha.com.tr sitesinden, diğer resimler sırasıyla karar.com, t24.com.tr ve styinsaat.com adreslerinden alınmıştır.