Google-working-on-pill-to-detect-cancer-150x150 Son zamanlarda çeşitli alanlarda adından sıkça bahsettiren, sağlık adına yaptığı çalışmalarla yatırımını ve saygınlığını arttıran internet devi Google, kandaki şeker miktarını gözyaşından ölçen kontak lens projesinin ardından  kanser, felç, yaklaşmakta olan kalp krizi, diyabet  ve diğer hastalıkların kanda oluşturduğu değişimleri fark ederek  hastalıklara erken  tanı koymayı hedefleyen  hap şeklinde bir cihaz geliştirmeye başladığını açıkladı.

Google uzmanlarının üzerinde çalıştığı cihazla, bireyler kendilerine hastalık tanısının koyulmadığı bir zamanda içinde demir-oksit nano partikülleri bulunan hapı yutuyor ve bu algılayıcı ile normal yaşamına devam ediyor.  Manyetik olan bu partiküller ilerleyen zamanda hastalık riski fark ettiği anda tespit ettiği hastalıklı hücrelere yapışıyor.  Daha sonra bileğe takılan dedektörün yarattığı manyetik çekim alanı sayesinde cihazın  demir- oksit partikülleri ile işaretlenmiş hücreleri mümkün olandan daha erken bir aşamada  tespit etmesi hedefleniyor.

26525009

Erken Tanının Önemi

Android-Wear

Bileğe takılan manyetik dedektör.

Günümüzde pankreas kanseri gibi bir çok kanser türü ancak ölümcül hale geldikten sonra tespit edilebiliyor. Hastalığın  tedavisi kadar erken tanının da çok önemli olduğunu bilen  Google’ın  amacı, vücudu ve kanı sürekli izleyerek olası bir durumda kanser belirtilerini herhangi bir fiziksel belirti ortaya çıkmadan  tanı imkanı sağlamak. Henüz çok erken  bir aşamada olan çalışma hayata geçerse  bireylerin biyokimyasında oluşan en ufak değişikler bile tespit edilebilecek ve hemen tedavisine başlanacak.

Şirketin son zamanlarda tıp teknolojilerine yaptığı yatırımların artmasıyla konuyu ticarileştirmesinden endişe eden insanların çoğalması üzerine Google’ın potansiyel devrimci yenilikleri araştırma birimi olan ve projeyi yürüten Google X’in Yaşam Bilimleri Şefi moleküler biyolog Andrew Conrad, ABD’de düzenlenen WSJD konferansında konuyla ilgili BBC’ye yaptığı açıklamada, tıp teknolojilerini kullanarak bizzat veri toplama gibi bir niyetlerinin olmadığını, sadece tıbbi kurumlara ürün lisansı satmayı amaçladıklarının altını çizdi. Conrad konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu tüketicilere yönelik bir ürün değil. Bu tıbbi bir ürün ve doktor ile hasta arasındaki özel ilişkinin bir parçası. Google’ın bu ilişkide herhangi bir yeri yok.”

Google uzmanları, gelecekte çeşitli hastalıkların teşhisinde kullanılacağı beklenilen akıllı hap ve dedektörün piyasaya sürülmesinin en az beş yıl alacağını tahmin ettiklerinin altını çizerken, gelecekte tüm tıbbi testlerin nanoteknoloji yardımı ile yapılacağını hayal ettiklerini belirttiler.

google_health_ads_blog_backs_off_sicko

[box_light]Kaynaklar[/box_light]
PCworld
BBC

 

Leave a Reply