Herkese Hitap Edebilecek Müzisyen: Klayton

(BU YAZIYI MÜMKÜNSE KULAKLIK TAKARAK OKUYUN)

Herkese merhaba. Bugün, bir müzik konusuyla karşınızdayım. Bu yazının hedef kitlesi, türü ne olursa olsun müzik dinlemeyi seven kişilerdir. Bahsetmek istediğim konu ise bir müzisyen. İsmi Klayton. Kendilerini 2005 yılından bu yana dinlerim ve şunun da altını çizmek isterim: Klayton, şarkılarının neredeyse hepsini tek başına yapıyor.

CELLDWELLER

Klayton’ı ilk kez 2005 yılında çıkan Need for Speed: Most Wanted oyununda, “Celldweller” olarak tanıdım. Bu oyunda 2 tane şarkısı bulunuyordu. İsimleri sırasıyla “One Good Reason” ve “Shapeshifter”. Hemen aşağıda bu iki şarkıyı dinleyebilirsiniz. Bahsettiğim oyunu oynadıysanız, bu şarkıları hatırlamamanız neredeyse imkansız. (Bu 2 şarkı size uymuyorsa yazının geri kalanındaki şarkıları dinlemeden geçmeyin, diğerleri arasında kesin size uygun olan bir şeyler bulursunuz diyorum)

Klayton’ın bu şarkıları çıkardığı grubunun ismi az önce dediğim gibi “Celldweller”. Bu “Celldweller” ismi altında göreceğiniz şarkılar epey farklı türlerde olabiliyor. Yukarıda dinlediğiniz gibi metal ve endüstriyel gibi müzik türlerini içeriyor genelde. Mesela Need for Speed: Most Wanted şarkıları dışında başka, kısmen daha sakin bir örnek dinleteyim. Bu şarkının ismi de “Unshakeable”. Uzay temalı, hibrit türü bir şarkı. Uzay teması Klayton’ın sevdiği bir olay. Birçok şarkısında “uzaysal sesler” var. Ne demek istediğimi anlarsınız.

(Bu 3 şarkı hoşunuza gittiyse, Celldweller’ın “Celldweller”, “Wish Upon a Blackstar” ve “End of an Empire” albümlerine bir göz atın derim)

Klayton ve “Uzay Gemisi” diye adlandırdığı müzik stüdyosu

Şimdi buraya kadar hep hareketli şeyler dinlediniz. Daha sakin tarz müzik mi seviyorsunuz? O zaman buyurun, iç rahatlatıcı türden 2 tane şarkı geliyor. Üzüntülü veya düşünceliyken bana terapi gibi gelen, Celldweller’dan 2 şarkı. İsimler sırasıyla, “The Great Divide” ve “Too Many Tears”.

(Bu 2 şarkı hoşunuza gittiyse, Celldweller’ın “Offworld” albümünü dinlemenizi tavsiye ederim. Düşük tempolu ve diğerlerine kıyasla gaza getirici olmaktansa sadece iç rahatlatıcı olan şarkılar genelde bu albümde)

SCANDROID

Buraya kadar Klayton’dan hep “Celldweller” olarak bahsettim. Şimdi “Scandroid” ismi altında çıkardığı şarkılardan bahsetmek istiyorum. Scandroid şarkılarının hepsi 1980’ler temalı şarkılar. Pop türüne yakın ve 1980’lerin klasikleşmiş seslerini duyacağınız şarkılar arıyorsanız, Scandroid dinlemenizi tavsiye ederim. Scandroid’den de 2 şarkı geliyor: “Rendezvous” ve “Neo-Tokyo”.

(Diğer Scandroid şarkıları için, “Scandroid” ve “Monochrome” albümlerine bakabilirsiniz)

CIRCLE OF DUST

Şimdi ise tekrar hareketli müziğe dönüyoruz. Klayton’ın direkt olarak metal türü şarkılar çıkardığı ismi de “Circle of Dust”. Bu isim de “Topraktan geldik, toprağa gideceğiz” manasına geliyor. Neyse, bu tür için üstünde fazla konuşmaya gerek yok. Ne tür şarkılar duyacağınız aşikar. Seveni için bir tane örnek koyayım: Circle of Dust’tan, “Dust to Dust” şarkısı…

(Circle of Dust’ın ilk şarkıları 1990’larda çıktığı için “Brainchild” gibi birkaç tane günümüz için revize edilmiş albümü ve günümüze yakın çıkan albümleri, mesela “Machines of Our Disgrace” mevcut)

REMİKSLER

İşin en güzel kısmı da burası. Celldweller, Scandroid ve Circle of Dust… Klayton’ın her şarkısı için birçok remiks yapılıyor. Mesela sakin bir şarkının metal remiksi yapılıyor ve orijinalinden daha güzel bile olabiliyor. Yani bir şarkı çok hoşunuza gitmediyse, aynı vokallerin olduğu fakat değiştirilmiş müziğiyle farklı bir hal alan aynı şarkı birden hoşunuza gitmeye başlıyor. Bu remikslerin zaman zaman yarışmaları bile yapılıyor. Kim en iyi remiksleri yaparsa o remiksler Spotify’da listeleniyor.

Bir remiks yarışması örneği

ENSTRÜMENTAL MÜZİK

Klayton’ın yaptığı vokalsiz müziklerde var. Bunlar genelde video oyunları, film fragmanları, filmler ve dizilerde çalıyor. Fakat muhtemelen siz Klayton’ı bilmediğiniz için çalan şarkıları da fark edemediniz. Koyduğum linkte, Klayton hakkında daha fazla bilgi sahibi olabileceğiniz bir siteye yönlendiriliyorsunuz. Sitenin ana sayfası yerine Klayton’ı nerelerde duyabileceğinizi göreceğiniz sayfaya yönlendirmek istedim sizi. Özellikle “Fragmanlar” listesine bakarsanız, Klayton’ın gizli başarısını fark edersiniz (hangi şarkıların çaldığını keşfetmeyi size bırakıyorum): http://klayton.info/filmtvvideo-game-credits/

ÜRÜNLER

Klayton ve onun dışındaki bazı diğer müzisyenlerin müzik cd, kaset ve plaklarını; aynı zamanda kıyafet ve aksesuarlarını alabileceğiniz bir web sitesi de bulunuyor. Bu sitenin adı da FiXT Store (Benim buradan aldığım 1 tane Celldweller tişörtü, 1 tane kolye ve 1 tane de bilekliğim var. Güvenilir bir web sitesi).

“Celldweller” albümünün FiXT Store’daki ürünleri

 

Umarım siz de Klayton’ı sevmişsinizdir. En kısa sürede onu dinlemeye başlamanız dileğiyle…

 

KAYNAKÇA

-klayton.info

-FiXT Store

Leave a Reply