“A101, harca harca bitmez” reklam sloganı benim gibi birçoğumuzun aklında yer etmiş başarılı bir slogan. Bu sloganı her yerde duymam, arabada giderken kafamı her çevirdiğimde bir mini market görmemle birlikte böyle bir yazı yazmam da kaçınılmaz oldu. Bu yalnızca A101 ile sınırlı da değil; Şok veya BİM gibi küçük ve diğer büyük marketlere kıyasla rekabete bir mahalle esnafı havası katan mini marketler, son zamanlarda popülaritelerini oldukça arttırdı. Bu tür marketlerin çalışma mantığını incelemek için A101’e atılacak bir yakın bakış bu mini marketler zincirinin gücünü kavrayabilmek için bire bir. Abartıyorsun diyeceksiniz ama yalnızca A101, yaklaşık olarak 7 bin 200 adet mağazaya sahip ve bu yılın sonunda 800 adet daha mağazasının açılması planlanıyor. BİM ve ŞOK gibi “ucuz market” olarak tanımlanabilecek rakipleriyle beraber A101 gibi firmalar, yaklaşık 36,000 işçi çalıştıran bir imparatorluğa dönüşmüş durumda. Peki BİM ortaklığından ayrılan Aziz Zapsu tarafından kurulan A101 gibi mini marketler, nasıl oldu da 9 yılda diğer büyük rakiplerini geride bıraktı ve Türkiye’nin en büyük 20 şirketi arasına girmeyi başardı?
A101’e Başarıyı Getiren Özellikleri
BİM ve ŞOK gibi ucuz market olarak tanımlanan marketler içerisinde A101’i ve diğer eşleniklerini büyük marketlerden farklı kılan noktalardan biri ve belki de en önemlisi, bu mini marketlerde markasız ve yerel marka ürünlerin yanı sıra büyük markalı ürünlerin de pazara çıkarılması.
Türkiye’nin en tercih edilen markalarını en uygun fiyatlar ve en üst kalite ile mağazalarımıza taşıdık, bir yandan da yeni yerel markaları ve kendi ürünlerimizi kadınlarla tanıştırdık.
diye açıklamalarda bulunan A101, marka ürünlerin diğer büyük marketlere kıyasla daha ucuza satılabilmesi sayesinde başarısını koruduğunu idea ediyor. Ayrıca, A101’de en büyük pay sahibi olan Aydın Holding’den Turgut Aydın, mini marketlerin böyle ucuza satış yapılabilme nedeninin çok fazla şubeye sahip olunması sonucu ortaya çıkan indirim imkanı ve pazarlık payı olduğunu söylüyor. Kendi markalarının diğer rakiplerinden daha fazla ürün çeşitliliğine sahip olduğundan pek çok ürünü daha uygun bir fiyata satışa çıkarıyorlar. Çok küçük paralar üzerinden kazanca gidildiğini vurgulayan Aydın, 9 yıldır A101’in CEO’su olan Erhan Bostan ile A101’de uygun fiyata ürün satılabilmesinin nasıl mümkün olduğunu açıklıyor:
Kanyon’da A101 açmıyoruz, AVM’lerde yokuz kiralar yüksek olduğu için. Fakat en çok iş yapan AVM’lere 3-4 sokak ötede mutlaka bir A101 vardır. Uygun kiralı yerleri tutuyoruz. Bu A101’in en önemli bir kuralı. Ayrıca uygun fiyata ürün satmak için belirli hizmetleri vermiyoruz. Mesela, kasada paket yapmaya biri yardımcı olmuyor ya da kasada her an sizi bekleyen biri olmuyor.
Bu mini marketler hakkında dikkat çeken bir diğer konu ise müşteri memnuniyetinin öncelikli olması. Mini marketlerden yalnızca biri ve neredeyse en yaygını sayılabilecek A101’in 16 tane bölge müdürlüğü bulunuyor ve bu şekilde hizmet veren marketin en ufak sorunda en yakın bölge müdürlükleri ile iletişim kurularak sorunun kısa sürede giderilmesi amaçlanıyor. Eğer mini marketlerle kurulan bu sağlam ilişkinin detaylarını A101 üzerinden örneklemek gerekirse, bu bahsi geçen marketin bile 2017 yılının sonundaki cirosu 14,2 milyar TL. Bu rakamın 2018 yılı sonunda 18 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor.
2012 yılından bu yana mini marketlerin yayılma oranı 6,5 kat büyüdü.
Türkiye’de 81 ilde ve 900 ilçede bu mini marketleri bulmakta pekala mümkün.
Düzenli müşterilerin memnuniyet oranı %94, tekrar satın alma oranı %98, tavsiye etme oranı ise %93.
Bu gelişimler ışığında önümüzde ki dönemlerde mini marketlerin istikrarlı yükselişi devam edecek gibi görünüyor. Bu ilerlemeye yatkın marketler zincirleri pek çok öğrenci ve dar gelirli müşteri için bir cazibe merkezi olmalarının yanı sıra, sattığı kaliteli ürünlerle pek çok farklı kesimden insanı da kendine çekiyor. Bu yükselişlerinin daim olmasını bir öğrenci olarak istiyor ve bütün yarışmacılara başarılar diliyorum.
Kaynakça
http://www.mutfakhaber.net/rakamlarla-a101
http://www.paravepara.com/a101-kimin-a101-sahibi-kimdir-a101-kurulus-tarihi-a101-kime-ait.html
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2017/05/18/a101-deger-zincirini-guven-zincirine-cevirerek-buyudu