22 Miyar dolara mal edilen bir şirketin devri pazardan elma almaya hiçte benzemiyor ! |
Dünya’nın en çok konuşulan vizyoner iş insanı Elon Musk Twitter’ı almak için yaptığı 44 milyar dolarlık tekliften geri adım attığını belirtiyor. Dünya’nın en büyük tekliflerinden biri olabilecek alım şu anlık halı altında. 44 milyar dolarlık hacimli bir işlem kesinlikle pazardan elma almaya benzemiyor. İçlerinde Morgan Stanley ve diğer 6 finansal enstitünün nizami duruşta bulunduğu antlaşma şu anda buzdolabında.
Twitter’ın borsadaki yüzde 9,2’lik hissesini satın alan Musk, şirketin devamı için 14 Nisan’da hisse başına 54,20 dolarlık teklifte bulunmuştu. Musk’ın açıklamalarından sonra 43 dolardan 52 dolarlara zıplayan borsa değeri, şu anlık daha stabil bir durumda. Twitter’ın kârlılığı hakkında bir çok soru işareti bulunsa da Elon Musk’ın Twitter’a olan perspektifi “ya herro ya merro” dan farksızdı.
Twitter mı? Kârlı gözüküyor.
Apple’ın üçüncü parti uygulamaların(ın) veri takibini sınırlandırmasından sonra dijital medya sektörü sekteye uğradı. Kişiselleştirilmiş reklamlar ürün-müşteri ilişkisini büyük ölçüde kolaylaştırmış olsa da verilerin çalınabilirtesi beraberinde büyük endişelileri getiriyor.
Meta(facebook) ve Twitter’ın büyük ölçekteki gelirleri bu reklamlara bağlıydı. Reklam gelirlerindeki düşüş Tesla CEO’sunun özgür kuş hayalinden vazgeçirememişti.
Mahkeme Salonunda Görüşürüz.
Şirketin değerini ölçen temel parametrelerden biri olan kullanıcı sayısının spekülatif bulan Elon Musk, Twitter’ı dava etti. Twitter’ı olduğundan fazla kullanıcı göstermekle suçlayan Musk, teklifini geri çekmiş durumda. Tesla CEO’sunun data madencilerinin daha yüksek sayıda bulduğu trol ve spam hesaplar davada Twitter ekibi tarafından istendi.
Twitter ekibiyse Elon Musk’ı antlaşmayı bilerek uzatmak ve şirket içerisinden istihbarat almakla suçladı. Şu anlık Twitter’ın akıbeti belirli olmasa da dava devam ediyor.
Para mı?
Borç finansmanıyla tamamlanabilecek anlaşma şu anlık riskli bir pozisyonda. Fed’in ardı ardına aldığı faiz kararları anlaşmanın akıbetini değiştirir nitelikte. Borç almamanın her geçen gün daha da zorlaştığı bir dönemde anlaşmanın masa üzerinde bekletilmesi, her iki taraf içinde bir takım sorunların doğacağı anlamına geliyor. The Economist’in 21 Mayıs sayısında 44 milyarlık bir alımın, sahte kullanıcı sayısının fazla bulunması sebebiyle iptal edilmesi; köpek ödevimi yedi bahanesine benzetiliyor.
SpaceX CEO’sunun Twitter hayali ifade özgürlüğünden ötede. Twitter’ın sosyal entegrasyondan yanı sıra çevrim içi alış-veriş ve bir tür finansal uygulamaya çevirmeyi hedefleyen Musk, Çin’de “WeChat” adıyla ünlenen uygulamadan ilham almış durumda. Kendi deyimiyle “Her şey uygulaması(Everything App) “ insanların hayatlarını büyük ölçüde kolaylaştıracağına inanıyor.
Kaynakça:
https://www.economist.com/business/2022/04/23/elon-musks-twitter-saga-is-capitalism-gone-rogue