Son zamanlarda Bill Gates’in koronavirüs hakkındaki sık açıklamalarından sonra yapay et konusunda açıklamalar yapması üzerine yapay et konusu gündeme geldi.

Bill Gates en son ‘İklim Felaketi Nasıl Önlenir’ adlı yeni kitabının tanıtımlarına devam ederken MIT Technology Review ile yaptığı son röportaj da gerçek et yerine laboratuvarda hayvan hücrelerinden üretilen etin tüketilmesini, bu sayede hayvan yetiştiriciliğine gerek kalmayacağını ve metan gazı salınımının azalacağını belirtti. Gates ayrıca “En fakir 80 ülkenin yapay et tüketebileceğini zannetmiyorum. Tüm zengin ülkelerin tamamen yapay et tüketimine geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Tadının farklı olmasına zamanla alışılabilir. Ayrıca, zamanla tadının iyileştirileceği iddiaları var.” diyerek ekledi.

Peki yapay etlerin artıları ve eksileri neler? Neden tercih edilebilirler veya tercih edilmesi neden çok uzun zamanlar alabilir?

Artılarından bahsetmek gerekirse öncelikle dünyada ete olan talebi karşılamak için yapay et iyi bir çözüm olabilir. Çünkü dünya nüfusunun hızla artışı ve fakir ülkelerdeki hayat standartlarının ileriye gitmesiyle birlikte dünyada ete olan talebin 2060 yılına kadar Amerika’da %8, Avrupa’da %7 ve Asya’da %56 artış göstermesi bekleniyor. Ayrıca laboratuvar ortamında et üretilmesiyle, genellikle kötü şartlarda yaşayan hayvanların durumu iyileştirilebilir . Yapay etlerin en önemli faydaları da çevreye ve insan sağlığına olan etkileri. Araştırmalara göre 1000kg et için yapay et ile %7 ila %45 arasında enerji tasarrufu, %90’a kadar su tasarrufu ve %99 oranında bir alan tasarrufu sağlanabilir ve insan sağlığı için de etin içindeki protein ve yağ oranları hatta sağlıklı yağların oranı ayarlanabilir.

Eksilerine gelecek olursak tabii ki hayvancılık sektöründe işsizliğe yol açması muhtemel görünüyor. Ayrıca, insanların yapay eti tercih etmesi pek olası görünmüyor. Zaten yapay etlere şu an için ekonomik olarak ulaşılabilmesi pek mümkün değil. Çünkü, günümüz teknolojisi için bu üretim çok maliyetli. Hatta ilk yapay et kullanılarak yapılan hamburger 2013 yılında 330 bin dolara Google’ın Sergey Brin tarafından alındığı bilinmekte. Bu durumda yapay etin yaygın olmasının yakın bir gelecekte mümkün olması beklenmiyor.

Kaynakça 

https://www.futuresplatform.com/blog/are-we-ready-artificial-meat

https://tr.sputniknews.com/yasam/201709041029989759-laboratuvarda-gercek-et-uretimi-gerceklestirildi/

Fotoğraf – https://images-media.currency.com/43fe41a0/1c66/5ef3/ac16/c7d0d71cf55c/on_page/fake-meat.jpg

Leave a Reply