Beychella’daki İnanılmaz Kostümler

Beyoncé, günümüzün en etkili pop yıldızlarından biri. Öyle ki, geçen yıl performans sergilediği Coachella’nın bile “Beychella”sı olarak anılıyor. Geçtiğimiz günlerde bu performansı anlatan “Homecoming” belgeseli ile yeniden gündeme oturan Beyoncé, sadece muhteşem performansı ile değil, aynı zamanda performanslarda giydiği kıyafetler ile de konuşuluyor. Gelin, Beychella’daki birbirinden güzel kostümlere göz atalım!

Performansına daha etnik ve ağır bir kostümle başlayan Beyoncé, Balmain markalı bu kostümü ile Mısır kraliçesi Nefertiti’ye benzetildi. Bu benzetme haksız da sayılmazdı, çünkü zaten amacının Nefertiti’ye selam vermek olduğunu pelerininin arkasındaki detaydan anlayabiliyoruz. Bir kraliçe edası ile gösterisine başlayan Beyoncé, bu kostümle daha ilk dakikalardan seyircilere unutamayacakları bir gece geçirmek üzere olduklarını hatırlattı.

 

Nefertiti girişinden sonra performansına pembe bir sweatshirt ile devam eden Beyoncé (sweatshirt ilk hafta sarı, ikinci hafta pembeydi ama renkler dışında tasarımları tamamen aynıydı) bu kombininde de tercihini Balmain’dan yana kullandı. Sweatshirtün önünde gördüğümüz “B” ve “K” harfleri, Beyoncé’nin adı ve soyadının baş harfleri (Beyoncé Knowles). Ortadaki üçgen ise tahmin edildiği gibi Illuminati üçgeni değil, kocası Jay-Z’nin sahibi olduğu Roc Nation müzik şirketinin logosu! Coachella sahnesinde bile kocasına selam vermekten geri durmayan Beyoncé, kıyafetindeki her ayrıntıyı ince ince düşünmüş gibi gözüküyor.

Baş harfleri ve kocasının şirketi bir yana, Beyoncé kıyafeti ile aynı zamanda başka bir mesaj daha verdi. Sweatshirtündeki “BAK” harfleri ile İngilizce’deki “back” (geri dönüş) kelimesine atıfta bulunuyor aynı zamanda. Beyoncé normalde 2017 Coachella’da performans sergileyecekti ancak beklenmedik hamileliği yüzünden o performansı iptal etmek zorunda kalmıştı. 2018 Coachella’sında ise, tam bir yıl sonra, tüm ihtişamı ile geri döndüğünü herkese duyuyordu. Kraliçe geri dönmüştü.

Performansına başka bir Balmain parçası ile devam eden Beyoncé’nin bu kıyafetinde ise göğsündeki dört detay göze çarpıyor. Sol üstte başka bir Nefertiti sembolizmi görebiliyoruz, Nefertiti’nin hemen yanında ise siyah bir kaplan (black panther) var. Siyah kaplan simgesi ile hem 2018’de çıkan ve ilk kez siyahi bir süperkahraman gördüğümüz Black Panther filmine, hem de geçmişte siyahi insanların hakları için çalışan Black Panther partisine atıfta bulunuyor. Sol alttaki siyah yumruk da siyahilerin tarih boyunca maruz kaldıkları haksızlara karşı çıkmaları ile alakalı. En sondaki arı simgesi ile de Beyoncé hayranlarını unutmadığını gösteriyor. Hayranlarına “arılar” olarak seslenen Beyoncé, kıyafetindeki son detay ile hayranlarını da mutlu ediyor.

E tabii ki, Beychella’daki her kıyafetin ardında derin anlamlar yok. Balmain’in bu deri elbisesi ve çizmeleri ile göz alıcı görünen Beyoncé, bu kıyafeti giyerken başka bir anlam gütmemiş gibi görünüyor. Ama tabii ki kıyafetin gizli bir anlamı olmaması, muhteşem görünmediği anlamına gelmiyor!

Beyoncé, müzik tarihine iz bırakan Coachella performansını eski grubu Destiny’s Child’ın üyeleri Kelly Rowland ve Michelle Williams’ı sahneye davet ederek bitirdi. İlk ve ikinci hafta oldukça farklı kıyafetleri tercih ettiler. İlk hafta “Soldier” (Asker) şarkıları ile uyumlu olacak bir şekilde kamuflaj desenli kıyafetlerle göz alan grup üyeleri ikinci hafta daha parlak ve ışıltılı kostümler tercih etti. Performansı boyunca Balmain’dan vazgeçmeyen Beyoncé’nin son kıyafetleri de tabii ki Balmain’dandı.

Beyoncé, geçen yıl o sahnede basit bir müzik performansından çok daha fazlasını yaptı. Neleri nasıl yaptığını geçtiğimiz günlerde Netflix üzerinden yayınlanan “Homecoming” belgesinde izleyebilirsiniz, bu yazıda Beyoncé’nin performansı sırasında giydiği kıyafetlere ve kıyafetlerinin altındaki anlamlara baktık. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

 

Kaynakça:

https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-43783861

https://abcnews.go.com/GMA/Culture/beyonce-coachella-hidden-meanings-explained/story?id=54480174

https://www.popsugar.com/fashion/Beyonce-Coachella-Outfits-2018-44748575

https://www.oprahmag.com/entertainment/tv-movies/a27172349/beyonce-homecoming-coachella-outfits-meaning-crest/

Leave a Reply