Gittim, Gördüm, İzledim: Sokrates’ın Son Gecesi

Ankara’da, özellikle bu mevsimde, yapılacak en keyifli aktivitelerden biri şüphesiz kültür-sanat etkinliklerine gitmektir. Eh, Ankara deyince de kültür-sanat aktivitesi olarak akla ilk tiyatro geliyor. Birçok tiyatro sahnesi bulunan ve bu sahnelerde her dönem birbirinden güzel tiyatro oyunlarına ev sahipliği yapan Ankara, tiyatro sahneleri listesine yakın bir zamanda Çankaya Sahne’yi de ekledi. Aşağı Ayrancı taraflarında bulunan bu sahnede, Sokrates’in Son Gecesi adlı tiyatro oyununu izleme fırsatı yakaladım.

Bu tiyatro önerisini aslında beraber felsefe dersi aldığım arkadaşım sundu bana. Aldığımız derste Sokrates’ın son günlerini anlatan, Platon tarafından yazılmış Diyaloglar kitabının da üzerinde durduğumuz için bu konuyu bir tiyatro oyunu olarak nasıl işleyeceklerini merak ediyorduk. Diyaloglar kitabına göre Sokrates son günlerini hapishanede; öğrencileri ile erdem, ahlak, adalet gibi konuları tartışarak geçirdi. Özellikle Menon ile erdemin doğuştan mı geldiği, yoksa sonradan mı kazanıldığı tartışmasını sahneye nasıl taşıyacaklarını merak ediyorduk. Gelin görün ki gerçek, beklentimizden çok daha farklıydı.

İlk olarak, oyun yazılırken gerçeğe dayandırılmamış. Sokrates son gecesinde yalnız olarak karşımıza çıkıyor ve aslında bahsi geçen tartışmaları öğrencileri ile değil, kendisini öldürmekle görevlendirilmiş gardiyan ile yapıyor. Ardından karısı, Sokrates’ı kurtarmak için bir plan yapıyor. Oyun felsefi tartışmalardan ziyade gardiyanla diyaloglar ve Sokrates’ın kimlik bunalımı üzerinden ilerliyor. Belki hiç bilmeden giden biri için oyun çok güzel ve başarılıdır, ancak maalesef bizim belirli bir beklentimiz olduğu için oyundan beklediğimiz tadı alamadık. Zaten bu yüzden kültür-sanat etkinliklerine belirli bir beklenti olmadan gitmek çok önemli. Biz direkt oyunun bir Diyaloglar uyarlaması olacağı beklentisi ile gittiğimiz ve oyun boyu bunu düşündüğümüz için çok verim alamadık; ancak sizin böyle bir beklentiniz yoksa bu oyuna bir şans verebilirsiniz. Kimlik bunalımlarının işlenmesi, hapishane ve gardiyan temaları ilginizi çekiyorsa bu oyuna bir şans verebilirsiniz; ancak Sokrates’ın son günlerinin nasıl geçtiğini gerçekten merak ediyorsanız Diyaloglar kitabını okumayı da sakın unutmayın. Ama tiyatrodan tat almak için bu okuma işini oyundan sonraya bırakın.

 

 

Görsel Kaynakçası:

https://tiyatrogunlugu.com/sokratesin-son-gecesi-tiyatro-oyunu/

Leave a Reply