Serinleten içecekler her zaman insanların en büyük ihtiyaçlarından veya zevklerinden biri olmuş diyebiliriz. Osmanlı zamanında şerbetler bu konuda bayrak taşırken gazoz bizlere 1890’larda, maden suyu ile birlikte gelmiş. İlk gazoz üretimi ‘Mısırlıoğlu’ markasıyla 1908’de yapılmış. Ardından çıkan birkaç markadan sonra hayatımıza onlar girmiş: yerel gazozlar. Gazozlara nasıl bu kadar kolay alıştığımızın nedeni aslında oldukça anlaşılır. Gazoz dediğimiz şey aslında gazlı bir şerbet. Biraz karbondioksit farkıyla şerbet yerine gazoz içmek ister miydik? Tabii ki evet.
İthalattaki artış ve küreselleşme sonucunda günümüzde en yaygını limon aromalı Sprite olsa bile yerel gazoz düşkünleri de oldukça fazla! Yerel gazozların tercih edilmelerinin en büyük sebebi çoğunun şekerini pancar şekerinden alıp herhangi bir şurup içermemesi.
Yerel gazozların en çok karşılaştığımız çeşitleri Beyoğlu ve Niğde olsa da Datça’da gördüğüm bu gazoz otomatı bana bu konuda aslında ne kadar zengin olduğumuzu gösterdi. Denk gelip denediğim ve beğendiğim birkaç çeşidi paylaşıyorum sizlerle.
Çoğumuz marketler, Rossmann veya Starbucks gibi yerlerde denk gelmiştir, özellikle zencefilli olanına. Beyoğlu Gazozu kendine has bir tada sahip olsa da zencefil benim gibi herkese hitap etmeyebilir. Yine de değişik lezzetleri denemekte fayda var. Klasik, limon, portakal dışında daha da değişik lezzet arayanlar için reyhan aromalısı da mevcut. Bu arada kendisi Galata kulesi tasarımıyla ödül almış bir firma.
Gazoz meraklılarının iyi bildiği başka bir yerel gazoz markası da Zafer. Denizli’den gelen bu gazoz Akdeniz ve Ege bölgesinde oldukça yaygın. Klasik olanı en tercih edileni olsa da bu gazozun da farklı çeşitleri mevcut. Klasik Zafer Gazoz tadı ve gazıyla da benden tam puan aldı, denemeniz tavsiye edilir.
Ankara, Ankara, güzel Ankara… Ankara’da 21 yıl geçirmeme rağmen adını çok az duyup hiç denk gelmediğim Ankara Gazozu’na da Datça’da rastlamış oldum. Portakal, limon, çilek gibi meyve aromalı çeşitleri var; ancak klasik olanı en popüleri, ben de en çok onu beğendim. Şişesinde yer alan “Susadıkça Ankara Gazozu içiniz” ibaresi de iddiasını ortaya koyar nitelikte.
Hatay Geleneksel Gazozu, ahududu ve muz aromalı olduğundan ilgimi çekti. Çoğu yiyecek ve içecekte hoşuma giden muz aromasını görünce denemek istedim, ancak gazozun tadında şekerli bir ahududu aromasının baskın olduğunu belirtmem gerek. Gazı da benim bir gazozdan beklentime göre az geldi.
Kendilerine has meşhur Datça bademini her üründe kullanan Datçalılar tabi ki gazoza da bu aromayı eklemeyi ihmal etmemişler. Acı bademin hafif kekremsi tadını beğenenlerin bayılacağı bu gazoz herkese hitap etmese bile her açıdan farklılığını ortaya koyuyor. Bu ender tadı en azından bir kez denemenizi kesinlikle tavsiye ediyorum.
Goca Moğla Gazozu da mandalina, limon ve bal gibi çeşitli aromalarla yerini alıyor gazoz sektöründe. Benim dikkatimi çeken bal aromalısı oldu, zira kendileri çam balını gazozda kullanan ilk markaymış. Denemeye değer olduğunu söylemeliyim.
Bunlar gibi pek çok yöresel gazozumuz var ve oldukça çeşitliler. Kendi damak zevkinize hitap eden ve bir gazozdan beklentinizi karşılayan memleketimizin gazozlarını bulacağınıza hiç şüphem yok. Yeter ki araştırın, bulun ve deneyin!
Kaynakça
https://www.facebook.com/dadyadatcagazozu/photos/a.268951470420876/326693824646640