Başkalarının Hayatına Dokunmak: Be My Eyes

Bilkent Üniversitesi öğrencileri tarafından kurulan ve kurulduğu günden bu güne kadar geçen süre zarfında Türkiye’nin en büyük sosyal sorumluluk amaçlı öğrenci kulüplerinden biri haline gelen Toplumsal Duyarlılık Projeleri (TDP)’nin alt projelerinden biri olan Görme Engelliler Eğitim Projesi (GÖREP) gönüllülerinden bilgisayar mühendisliği bölüm öğrencisi Ekin Atalay yazımızın konuğu.

 

Kendisiyle görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak için geliştirilen bir telefon uygulaması “Be My Eyes” ve GÖREP hakkında konuştuk. Keyifli okumalar…

Merhaba Ekin, bize biraz kendinden bahsedebilir misin?

Merhaba. Ben Ekin Atalay. Bilgisayar Mühendisliği 1. Sınıf öğrencisiyim. Üniversiteye başlamadan önce TDP’yi biliyordum ve hep bu ailenin bir parçası olmak istiyordum. Hâlihazırda TDP’nin alt projelerinden olan DUY-GEL ve GÖREP te aktif olarak gönüllülük yapmaktayım. Gönüllü çalışmanın gücüne her zaman inandım. İnsanları mutlu etmenin mutlu olmanın en kolay yolu olduğunu düşünüyorum.  Gönüllülük faaliyetlerinin bana empati kurabilmeyi, takım halinde çalışmayı, sorumluluk sahibi olmayı en önemlisi insanı sevmeyi öğrettiğini rahatlıkla söyleyebilirim.

GÖREP gönüllülerinden birisin. Bize projenin amacından ve sizin yapmış olduğunuz etkinliklerden bahsedebilir misin?

 Elbette. Ben GÖREP ailesine bu senenin başında dahil oldum. Fakat bu aile 2004 yılında kurulmuş. Kısaca bahsetmem gerekirse şunları söyleyebilirim:

GÖREP, verdiği akademik destek ve düzenlediği sosyokültürel etkinliklerle görme engelli bireyleri toplumun aktif birer üyeleri halime getirmeyi amaçlamakta. En geniş çerçevede görme engelli bireylere bağımsız yaşam kabiliyeti kazandırmayı hedefliyoruz. Bu dönem Mithat Enç Görme Engelliler Ortaokulunda yatılı olarak öğrenim gören çocuklarla ilgileniyoruz.

Sözünü ettiğim amaçlar doğrultusunda şu ana kadar  pek çok etkinlik düzenledik. Çocukların psiko-motor gelişimlerine destek olmak amacıyla el işi faaliyetleri yapıyoruz. Mesela, geçen haftalarda çocuklarla çim adam ve kadınlar yapıp onları İnglizce konuşturduk.  Öğretmenler günü için kâğıttan güller hazırladık. Çevre ve geri dönüşüm uzmanlarıyla beraber atık malzemelerden kalemlikler tasarladık.

Ayrıca, birbirinden yetenekli çocuklar ve gönüllü arkadaşlarımdan bir Engelsiz Koro oluşturduk. Çocuklarımız her hafta sonu sene sonunda bize verecekleri mini konser için bağlama, gitar, piyano ve bateri eşliğinde keyifle çalışıyorlar.

Bu hafta sonu ise çocukların ve bizim oldukça eğleneceğimizi düşündüğüm yemek yapma etkinliği var. Bu etkinlikle hem çocukların istediği yemekleri yaparak onları mutlu etmeyi hem de onların bağımsızlıklarını kazanmalarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz

GÖREP’in nihai amaçlarından biri de toplumumuzda görme engeline karşı bir farkındalık oluşturmak. Bu doğrultuda gönüllülerimiz her sene karanlıkta yemek, betimlemeli film gösterimleri gibi etkinliklere dahil oluyorlar. Yine bu bağlamda, şu sıralar gündemimizde görme engelli bireylerin günlük hayatlarını oldukça kolaylaştıracağına inandığımız ‘Be My Eyes’ adlı telefon uygulamasının Bilkent kampüsü içinde tanıtımını yapıp bu uygulamanın kullanımını hem gönüllüler hem de görme engelli bireyler arasında yaygınlaştırmak var

Kulağa oldukça ilgi çekici geliyor. Be My Eyes uygulamasını biraz daha ayrıntılı anlatmanı rica etsek amacını ve nasıl kullanıldığını anlatabilir misin?

 Be My Eyes esas itibariyle gönüllülerle yardıma ihtiyacı olan görme engelli bireyler arasında bağlantıyı sağlayan bir uygulama. Uygulamanın temel amacı görme engelli bireylerin günlük yaşamlarında karşılaşabilecekleri zorlukları gidermek, böyle hususlarda onlara yardımcı olmak.

Görme engelli birey uygulamaya kayıtlı gönüllüleri görüntülü arayarak mesela satın almak istediği yoğurdun son kullanma tarihini sorabiliyor. Anladığınız üzere kullanımı bu kadar basit. Kişi arama yaptığında çağrı birçok gönüllüye aynı anda gidiyor ve cevap vermeye ilk fırsatı olan gönüllü cevap veriyor. Böylece birilerine ulaşmaya çalışan görme engelli de mağdur olmamış ve en yakın zamanda bir cevap alma fırsatı bulmuş oluyor. Uygulamanın diğer güzel tarafı da şu ki gönüllü çalışma yapmak için hafta sonunu beklemek durumunda değiliz.

Peki, bu uygulamayı telefonlarımıza nasıl yükleyebiliriz?

 Google Play’den ve App Store’dan ücretsiz olarak yüklenebiliyor. Bu uygulamanın hem gönüllü olmak isteyen iyi insanlar hem de görme engelli arkadaşlarımız arasında yaygınlaştırılmasını istiyoruz.

Be My Eyes uygulaması daha çok hangi konularda kullanılıyor?

Be My Eyes’ın internet sayfasında belirttikleri gibi görme engelliler uygulamayı en çok bulamadıkları eşyaların yerlerinin bulunması, sanat eserlerinin açıklanmalarının istenmesi, renkler ve uyumlarını anlaşılması, eşyaların etiketlerinin okunması, teknolojik yardım, süpermarket alışverişi, besinlerin son kullanma tarihlerinin öğrenilmesi, yemekler arasında seçim yapma ve ulaşım saatlerini öğrenme için kullanıyor.

Be My Eyes’ı nasıl keşfettiniz ve sizce görme engelli bireyler için yararlı bir uygulama mı?

Be My Eyes’ı gönüllülük yolları ararken keşfettim. Uygulamanın amacı ve kurucusu Hans Jørgen Wiberg hakkında okudukça hikâyelerinden çok etkilendim ve uygulamayı ben de indirdim. Bence kesinlikle çok iyi bir amaç için ortaya atılmış ve bu amacı başarıyla yerine getirebilen bir uygulama. Görme engellilerin hayatlarında, bizim normal gözüyle baktığımız ve gerçekleştirdiğimiz birçok davranışın önünde engeller var ve bunların önüne geçmeye çalışan böyle bir uygulamanın varlığı bence çok önemli.

Ekin, verdiğin değerli bilgiler için GazeteBilkent ailesi olarak çok teşekkür ederiz.

 

Leave a Reply