Beyonce-Mrs-Carter-beyonce-33597137-1280-960

 

Bir sabah uyanıyorsunuz ve müzik dünyasının en önemli isimlerinden birisinin sessiz sedasız yepyeni bir albüm yayınladığını görüyorsunuz. Şaşırırdınız değil mi? Geçtiğimiz cuma günü de pek çok kişi için böyle şaşırtıcı olmuştu, R&B müziğin en önemli kadın solistlerinden Beyoncé beşinci solo albümü kendisiyle aynı adı taşıyan “Beyoncé”yi hiç kimsenin haberi olmadan bir anda yayınladı. Tabii biz Amerika’yla saat farkı olan ülkelerde yaşayanlar için geçerliydi bu sabah şaşırması. Amerika’da bir perşembe gecesi, ABC kanalının sevilen dizilerinden Scandal’ın sezon finali yapmasından hemen sonra yayınlandı.

Ana akım müzik piyasasını göz önüne alacak olursak Beyoncé’nin bu yaptığı bir çok açıdan şaşırtıcı bir hareketti. Öncelikle albümün perşembe gecesi yayınlanması, albüme o haftaki Billboard 200 albüm listesi sayımı için sadece üç günlük bir süreç tanımıştı. Bundan daha da şaşırtıcı olan ise albümün yayınlanması öncesinde bırakın bir single yayınlamayı, albümün yayınlanacağı ile ilgili bir haber bile ortada yoktu. Var olan tek şey Sony/Columbia müzik yetkililerinden birisinin yaptığı Beyoncé’nin yakında yeni bir albüm yayınlayacağını umdukları yönündeki açıklamaydı. Yani müzik şirketindeki pek çok kişinin de bu albümden haberi yoktu. Albüm yayınlandığında çok olağanüstü bir olay yaratacağını da söyleyen bu yetkili en azından o konuda haklıydı. 2011 yılında yayınladığı dördüncü solo albümü “4”un resmi yayın tarihinden haftalar önce internete sızmış olması bu albümü yaparken Beyoncé’nin bu kadar tedbirli davranmasının sebebiymiş gibi geliyor bana.

Hayranları tarafından yapılmış Beyoncé’yi 1 numara olduğu ülkelerin listesinin önünde gösteren bir fotoşop çalışması

Bir haftadır yayında olan albümün alınabileceği tek kaynak  iTunes müzik mağazalarıydı ve albüm iTunes’ta pek çok rekora imza attı. Yayınlandığı ilk 3 saatte 80 bin kopya satan Beyoncé, üç gün sonrasında Amerika’da 617 bin kopya satarak yılın ilk haftasında en çok satan dördüncü albümü oldu. Beyoncé’den daha çok satan üç albüm ise sırasıyla, Justin Timberlake – The 20/20 Experience, Eminem – The Marshall Mathers LP 2 ve Drake – Nothing Was The Same. Ancak o albümlerin tam olarak 1 hafta yayın sürecinde oldukları ve hem fiziksel hem de dijital kopyaları olduğu akıllardan çıkarılmamalı. Bu üç isimden de görüldüğü üzere Beyoncé yılın en başarılı ilk “hafta” satışlarına imza atan kadın sanatçısı oldu. İlk haftasında sadece iTunes’a özel olarak yayınladığı için müzik dünyasında yeni bir akım başlatacağı düşünülüyor bu ilk haftada sadece dijital olarak yayınlama akımının. Özellikle fiziksel kopyalarında erkenden kargolanması sonucu ortaya çıkan internete sızma olaylarının da önüne geçilmiş olması için… Üç günlük yayın sürecinde dünya çapında yaklaşık olarak 830 bin kopyası satılan Beyoncé iTunes üzerinden en kısa sürede en fazla indirilen albüm olarak rekor kırdı. Ayrıca aynı anda 108 farklı ülkenin, toplamda 112 ülkenin iTunes listelerinde bir numaraya oturarak da farklı bir rekor kırmış oldu.

 

Albümün yayınlandığı gün, Lady Gaga’dan Katy Perry’ye, Demi Lovato’dan Cheryl Cole’a pek çok isim Twitter aracılığıyla albüme ve Beyoncé’ye olan sevgilerini dile getirdiler. Dün Brooklyn’de gerçekleşen Beyoncé konserine katılan pop müziğin kraliçesi Madonna da konser sonrasında Beyoncé’ye olan sevgisini Instagram aracılığıyla gösterdi.

Albüme gelecek olursak, Beyoncé 14 şarkıdan oluşan albümünü “görsel” bir albüm olarak tanımlıyor. Bu 14 şarkıya eşlik eden 17 tane de video olduğunu göz önünde bulundurursak haksız olmadığını da görürüz. Ayrıca albümünü kişisel bir albüm olarak da gördüğünü söylüyor Beyoncé, ki bunu belirten pek çok başka isim olsa da albümüne en çok yansıtan kişi Beyoncé olmuş. Kariyeri boyunca kendisinin yanında olan ve şu anda da kendisi için önemli olan herkese albümünde bir şekilde yer vermiş. Eşi Jay-Z, kızları Blue Ivy, eski grubu Destiny’s Child’ın üyeleri Kelly Rowland ve Michelle Williams, kız kardeşi Solange Knowles, annesi Tina Knowles, Slim Thug, Pharrell Williams gibi isimler videolarda Beyoncé’ye eşlik etmişler. Albümün tamamlanması ise 2012-2013 arasında Beyoncé bir yandan dünya turunu gerçekleştirirken olmuş. Zaten videolar da Sydney, Melbourne, Paris, New York, Los Angeles, Rio ve Beyoncé’nin memleketi Houston gibi farklı şehirlerde çekilmiş.

Yıllardır birlikte çalışan J. Timberlake - Timbaland ikilisi Beyoncé'nin albümünde de iki şarkıyı birlikte yapmışlar.

Yıllardır birlikte çalışan J. Timberlake – Timbaland ikilisi Beyoncé’nin albümünde de iki şarkıyı birlikte yapmışlar.

Albümde birbirinden farklı ve genel olarak profesyonel isimlerle çalışan Beyoncé albümdeki şarkılarda da daha deneysel bir yol izlemiş, tabii R&B sound’undan pek uzaklaşmadan. Albümü yeni bir “Single Ladies (Put A Ring On It)” ya da “Run the World (Girls)” bulmak umuduyla dinleyenler hayal kırıklığına uğradı, sizin için Beyoncé bu şarkılardan ibaretse albümü kötü bulabilirsiniz. Şarkılarda ise Beyoncé birbirinden farklı temalarda şarkılar hazırlamış olsa da en çok öne çıkan tema “seks” olmuş. Bunun yanı sıra feminizm, sevilen insanlara edilen vedalar, dışarıdaki insanların sizi yargılaması gibi konular da şarkılarda yer almakta. Şarkıların yapımında birçok ünlü isim yer aldı. Justin Timberlake, Timbaland, Pharrell Williams, Ryan Tedder, Drake, Frank Ocean, Miguel ve popüler sanatçıların yeni vazgeçilmez söz yazarı; Sia bu isimlerden sadece bazıları. Beyoncé kendisi de hemen hemen albümdeki bütün şarkıların yapımına katkıda bulunmuş. Ayrıca videolardan bazılarının çekiminde de yönetmenliği kendisi üstlenmiş. Beyoncé’nin dışında videoları yöneten isimler arasında Melina Matsoukas, Hype Williams, Terry Richardson, Jonas Åkerlund gibi ünlü isimler de var. Şahsen Åkerlund’un yönettiği videolardan biri olan “Haunted“ın Lady Gaga’ya bir gönderme içerdiği düşüncesindeyim. Şarkıyı açıklarken Beyoncé’nin kullandığı müzik endüstrisindeki yoldan çıkartmalar ve bu çılgınlığa maruz kalmak temalı açıklama da bu görüşümü biraz daha netleştirdi. Şarkıların yapımında canlı enstrümanlar da kullanılmış. Hatta “Yoncé/Partition” şarkısındaki davul melodilerinin sahibi bizzat Justin Timberlake’miş. “Blueşarkısında kızı Blue Ivy ile düet yapan Beyoncé “Heaven” şarkısını ise Blue Ivy doğmadan önce düşük yaptığı çocuğuna ithaf etmiş. Düşük olayı ve Blue’ya hamile kalmasının arka arkaya (2010-2011) gerçekleşmesinden olsa gerek bu iki şarkı da albümde arka arkaya yer almışlar.

2003 yılında “Crazy In Love” şarkısını birlikte söyleyip uzun süre gündemde kalan Jay-Z, Beyonce ikilisi aradan 10 yıl geçtikten sonra “Drunk In Love” şarkısında tekrar birbirlerine ne kadar aşık olduklarını gözlerimize sokmuşlar. Fakat bu şarkıda küçük bir ayrıntı dikkatimi çekti, yıllardır feminist olmasıyla da tanıdığımız Beyoncé’nin bu şarkısında 20. yüzyılın en önemli  feminist isimlerinden ve müzik dünyasında da tartışılmaz bir itibarı olan Tina Turner’a bilinçli ya da bilinçsiz bir gönderme var. Yıllar boyu eşi Ike Turner’ın zorbalıklarına katlanan Tina’nın hayatı hakkında yapılan bir filmde de gördüğümüz, ilk solo başarısından sonra Ike Turner’la birlikte yaptıkları bir kutlamada kek yemek istemeyişi üzerine ısrarla “eat the cake Anna Mae [Tina Turner’ın gerçek adı]” diyen Ike Turner sonrasında keki zorla yedirmiş Tina Turner’a. Turner’ın bu sözleri,  Drunk In Love’da  Jay-Z’nin söylediği kısımlara eklenmiş. Umuyorum ki Beyoncé’nin feminist kişiliğini sarsacak bir sonucu olmaz bu sözlerin eklenmesinin.

Albümün dünya çapındaki ilk single’ı ise Ryan Tedder imzası taşıyan elektronik-orta tempolu “XO” şarkısı olarak seçilmiş.  Şarkının videosunun yönetmeni ise bu senenin en çok ses getiren videosu “Wrecking Ball”u da yöneten Terry Richardson. Cuma günü itibariyle iTunes üzerinden 1 milyonuncu satışı yapılan “Beyoncé” albümünün fiziksel kopyaları cuma günü satışa çıktı.

Leave a Reply