Magnus Carlsen Satranç Turu Tüm Hızıyla Devam Ediyor

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını sebebiyle tüm spor etkinlikleri gibi satranç turnuvaları da iptal edilmiş veya ertelenmiş durumda.  Ancak diğer birçok branştan farklı olarak satrançta internet üzerinden çeşitli formatlarda yarışmalar düzenlenebiliyor.  Karantina döneminde ülkemizde ve dünya çapında her seviyede turnuvalar düzenlenirken bunların belki de en dikkat çekici olanı dünya şampiyonu Magnus Carlsen tarafından organize edilen, toplamda 250000 dolar ödüllü Magnus Carlsen Invitational turnuvasıyla başlayıp önümüzdeki aylara yayılacak 5 turnuvadan oluşan, toplamda 1 milyon dolar ödüllü Magnus Carlsen satranç turu olacak. Şimdi de dünyanın elit düzeydeki satranç oyuncularının internet üzerinden mücadele ettiği turun detaylarına kısaca göz atalım.

Turun ilk ayağı olan Magnus Carlsen Invitational turnuvası 19 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasında düzenlendi.  Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Ding Liren, Anish Giri, Maxime Vachier-Lagrave, Ian Nepomniachtchi ve Alireza Firouzja ilk aşamada bütün oyuncuların birbiriyle 4 oyunluk 15’+10’’ hızlı zaman kontrolündeki maçlar oynayacağı, ilk aşamada ilk 4 sırayı alan oyuncuların ise son 4 aşamasında şampiyonu yeniden belirlemek için karşı karşıya geleceği formatta mücadele etti.

Magnus Carlsen Invitational oyuncu kadrosu

Turnuvanın ilk kısmının ilk turunun en büyük iki favorinin maçına sahne olduğunu söylersek sanırım yanılmış olmayız.  Tüm zaman kontrollerinde dünya şampiyonluğu unvanının sahibi Magnus Carlsen ile dünyanın en yüksek yıldırım ELO’suna sahip oyuncusu Hikaru Nakamura’nın maçı beklendiği üzere satranç severlere ciddi bir heyecan yaşattı. İki taraf da beyaz taşlarla oynadığı oyunları kendi tarzlarında kazanırken turnuva formatı gereği 2-2 eşitlik durumunda kazananın belirleneceği Armageddon (beyazın 5, siyahın 4 dakikaya sahip olduğu ve beraberlik durumunda siyahların kazanmış sayılacağı) oyununa geçildi. Siyah taşlarla oynayan Carlsen kendisine beraberliğin yettiği oyunu kazanarak 2 puanın sahibi olurken Nakamura da maçtan 1 puanla ayrıldı (Eğer eşitlik bozmaya kalınmasaydı kazanan 3, kaybeden 0 puan alacaktı).  Turun diğer oyunlarında favoriler maçlarından eşitlik bozmaya kalmadan galibiyetle ayrılırken ikinci turun Armageddon oyununa kalan iki eşleşmesinde Nepomniachtchi Vachier-Lagrave’ı, Caruana da Ding Liren’i mağlup ederken 3. turda da satranç severler önemli bir sürprizle karşılaşmadı. 4. turda turnuvanın üst sıralarında yer alan Ding Liren o ana kadar bütün maçlarını 4 oyun sonunda kaybetmiş Anish Giri’yi uzatmalarda mağlup ederken bu uzatma Giri’nin bir sonraki tur yapacağı büyük sürprizin habercisi gibiydi. 5.turda turnuvanın lideri Carlsen ile karşılaşan Giri rakibini 2. oyunda mağlup edip kalan 3 oyundan da beraberlikle ayrılarak sürpriz bir galibiyet alırken Hollandalı oyuncunun maç sonundaki sevinç gösterisi de görülmeye değerdi.  Turun zirveyi ilgilendiren oyununda Caruana Nakamura’yı uzatmalarda mağlup edip zirvedeki dengeleri değiştirirken turnuvanın belki de en büyük hayal kırıklığı olan Vachier-Lagrave 16 yaşındaki genç yetenek Alireza Firouzja’ya da mağlup olarak bu satırların yazarı gibi hayranlarını üzmeye devam etti. 6. turda dünya şampiyonu Carlsen Nepomniachtchi’ye karşı ilk oyunda sürpriz şekilde 7 hamlede kayıp konumda kalıp 1-0 geriye düşmesine rağmen maçı uzatmalara taşımayı başardı ve Rus rakibini Armageddon oyununda beyaz taşlarla kazanarak mağlup etti.  Turun ilk 4 sırayı en fazla ilgilendiren oyununda Nakamura da Ding Liren’i uzatmalarda mağlup etti ve son tur öncesi ilk 4’te Carlsen, Nakamura, Caruana ve Ding Liren’in yer alacağı belli oldu.  İlk 4 sıralamasını belirleyecek son turda ise Ding Liren Carlsen’i 3-1 mağlup ederken Nakamura da Vachier-Lagrave’ı uzatmada geçti. Giri de Caruana’yı sürpriz biçimde mağlup ederken ilk 4 sırasıyla Nakamura, Ding, Carlsen,  Caruana şeklinde oluştu.

Heyecanın giderek tırmandığı turnuvanın yarı finalinde Ding Liren-Carlsen eşleşmesinde taraflar ilk 3 oyunda birer galibiyet alırken oldukça karışık olan son oyunda hamle tekrarı ile beraberlik fırsatını kullanmayıp kazancı zorlamayı tercih eden Ding zaman sıkışmasında doğru hamleleri bulamadı ve fırsatı iyi değerlendiren dünya şampiyonu final biletini aldı. Diğer yarı final eşleşmesinde ise iki Amerikalının karşılaşmasında ilk iki oyunun beraberlikle sonuçlanmasının ardından Nakamura 3. oyunu siyahlarla kazanarak öne geçti. 4. oyunda siyah taşlarla kazanmaktan başka çaresi olmayan Caruana açılıştan itibaren seçtiği agresif oyunun ödülünü galibiyetle alarak maçı uzatmalara taşımaya başardı. Ancak yıldırım oyunlarıyla başlayan uzatmaların ilk oyununda yeniden beyaz taşlarla kaybeden Caruana ikinci oyunda hızlı oyunların son turunda gösterdiği başarıyı gösteremedi ve muhtemelen satranç severlerin birçoğunun görmek istediği Nakamura-Carlsen finali oluştu.  Finalin ilk oyununda Carlsen kendisiyle özdeşleşmiş hafif bir üstünlüğü sabırla işlediği tarzıyla kazanarak öne geçerken ikinci oyunda beyaz taşlarla oynayan Nakamura Carlsen’i adeta Carlsen gibi oynayarak mağlup etti ve maça eşitlik geldi. Üçüncü oyunda yeniden kontrolü ele alan dünya şampiyonu açılışta rakibinin kale ve iki piyonuna karşı fil ve atını feda edip baskın bir konum elde ederken oyunun kalanında da üstünlüğünü sürdürerek kazandı ve son oyun öncesi avantaj elde etti. Nakamura maçı uzatmalara taşıyabilmek için kazanmak durumunda olduğu son oyunda bir piyon üstün duruma geçse de bu üstünlüğü kazanca dönüştüremedi ve maçı 2.5-1.5 kazanan dünya şampiyonu Magnus Carlsen 70000 dolarlık şampiyonluk ödülünün sahibi oldu.

Lindores Abbey Rapid Challenge oyuncu kadrosu

Magnus Carlsen Invitational’ın çektiği büyük ilginin ardından dünya şampiyonu fazla vakit kaybetmeden toplamda 1 milyon dolar ödüllü,  chess24 satranç platformu üzerinden oynanacak 5 turnuvadan oluşacak turun duyurusunu yaptı. Turnuvanın ikinci ayağı olan toplamda 150000 dolar ödüllü Lindores Abbey Rapid Challenge turnuvası ise 19 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında elit seviyedeki 12 büyükustanın katılımıyla düzenleniyor. Zaman kontrolünün turun önceki ayağı gibi 15’+10’’ olduğu turnuvanın ilk aşamasında 12 oyuncu birbirleriyle tek oyun üzerinden lig usulü karşılaşırken ilk aşamada ilk 8 sırayı alan oyuncular eleme aşamasında çeyrek finalden itibaren hepsi 4 oyun içeren 3 mini maç üzerinden oynanacak maçlarla şampiyonluk mücadelesi veriyor. Turnuvanın ilk kısmı 19-21 Mayıs tarihleri arasında oynandı ve Carlsen sürpriz şekilde ancak 5. olarak çeyrek finale kalırken Alexander Grischuk, Wei Yi, Jan-Krzysztof Duda ve Alireza Firouzja turnuvaya veda etti. Çeyrek final eşleşmeleri ise Hikaru Nakamura-Levon Aronian,  Yu Yangyi-Ding Liren, Sergey Karjakin-Danil Dubov ve Magnus Carlsen-Wesley So şeklinde oluştu.

Lindores Abbey Rapid Challenge turnuvasının çeyrek final maçları 23 Mayıs Cumartesi günü başladı ve turnuva 3 Haziran’da oynanacak finalin son karşılaşmasıyla tamamlanacak.  Bu şekilde internet üzerinden turnuvaları takip etmenin keyifli olduğunu düşünmekle beraber bu sürecin bir an önce bitmesini ve normal yaşam tarzına dönerek masa başını satrancını tekrardan oynayabilmemizi ümit ediyorum.

Leave a Reply