İlk Milli Lazer Silahımız ve Uluslararası Arenadaki Yeri

2013 yılında TÜBİTAK tarafından başlatılan bir çağrı ile ‘Yüksek Güzlü Lazer Sistemi Projesi’ ASELSAN, Bilkent Üniversitesi UNAM, TÜBİTAK BİLGEM, TÜBİTAK MAM ve TÜBİTAK UME gibi birçok önde gelen kurum ve kuruluşun katkısı ile yürütülmeye başlanmıştı. 6 yıl içerisinde 2 ayrı lazer silah sisteminin geliştirilmesi hedeflenen projede ilk sistem IDEF 2015 etkinliğinde resmi olarak tanıtıldı.

01-1444221746Projenin oluşturulma amacı kara, deniz ve hava tehditlerine karşı modern savunma sistemi geliştirmek. Bu sistem tehdit unsuru oluşturan hedeflerin algılanması, takip edilmesi ve lazerle etkisiz hale getirilmesini amaç ediniyor. İlk etapta alçak irtifa tehditleri için üretilen model, BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü laboratuvarlarında uygulanan testleri başarıyla geçti. Kurulan model, üzerinde bulunduğu platformun hareketlerinden bağımsız olarak belirlenen hedefi algılayıp takip etti ve lazer sistemi ile hedefi imha etti.

Kurulduğu platformun hareketlerinden bağımsız olarak görevini yapması, lazer sisteminin herhangi bir savunma aracına entegre edilebilirliğini gösteriyor. Sistemin şu an için öncelikle deniz araçlarına monte edilmesi hedefler arasında. Proje gizliliğinden ötürü net teknik bilgiler henüz ulaşılabilir değil ancak lazer sisteminin 20 kW güçte enerji iletimi yaptığı söyleniyor. Bu sayısal değerin ne anlama geldiğini görebilmek için Youtube’da bulduğum bu videoyu görebilirsiniz.

Modern savunma sistemlerinde lazer teknolojisi her geçen gün daha çok önem kazanmakta. Bu durumun başlıca sebebi olarak savunma füzelerinin yapım maliyetleri örnek gösterilebilir. Projenin tamamlanmasıyla birlikte hedeflenen sistemde, işletim ve bakım maliyetlerinin günümüzde oldukça sık görülen savunma füze sistemlerine göre daha ucuz olması ön görülüyor. Atılan her bir füzenin maliyeti on binlerle ifade ediliyor. Her ne kadar net bir açıklama yapılmamış olsa da lazer sisteminin böyle bir kullanım maliyetine ulaşmayacağı düşünülüyor. Lazer silah sistemlerinin bir diğer avantajı da kolay kamufle edilebilir olması.

Türkiye’nin kendi lazer silahını üretiyor olması tartışmasız sevindirici bir haber. Yine de uluslararası arenadaki diğer sistemlere bakmamız, sektördeki konumumuzun bilincinde olmamız için oldukça önemli.

Öncelikle geçtiğimiz günlerde vitrine çıkarılan Alman savunma sanayi firması Rheinmetall Defence Electronics’ e ait lazer sistemini ele alalım. Bu sistemde 4 adet 20 kW güç iletimi yapabilen tabancanın bir arada olduğu görülüyor. Firma bu teknoloji ile iletilen lazer hüzmelerinin yoğunlaştırılması ve toplamda 80 kW gücünde ışın demetine erişilmesini hedeflemiş. Bu tür lazer savunma sistemleri Almanya’da yeni değil ve birçok savunma aracına çoktan entegresi yapılmış.

landscape-1442856928-gatling-gunLazer savunma sisteminin bir örneğini de Amerikan donanmasında görebilmemiz mümkün. İnsansız hava araçlarına karşı kullanılmak üzere geliştirilen sistem prototipi savaş gemisine yerleştirilmiş. “Ground-Based Air Defense Directed Energy On- the-Move” programı kapsamında geliştirilen lazer sistemi 3 ana üniteden oluşuyor. Birincisi 33 kW enerji iletimi yapabilen lazer sistemini taşımak için gereken araç, ikincisi hedef algılanması ve takibi için gereken sensörlerin olduğu ünite ve üçüncüsü ise lazer sisteminin kontrol edildiği merkezi ünite. Bunun dışında ağır kara araçlarına entegre edilmesi için 50 kW ve 100 kW iletim gücüne sahip sistemler için çalışmaların başladığı belirtiliyor.

navy-laser-weapon-120730-n-po203-076Türk savunma sanayi sektöründe yapılan çalışmalar son yıllarda hız kazanmış olsa da daha alınması gereken çok yolumuzun olduğu bir gerçek. Umuyoruz ki yapılan yatırımlarda bir üst seviyeye kısa sürede çıkar ve modern savunma sistemlerimizi geliştirme konusunda çok daha hızlı yol alırız.

[box_light]Kaynaklar[/box_light]

Türkiye’nin İlk Milli Lazer Silahı ile Tanışın

How much do smart weapons cost the military?

Germany’s Got a 4-Barrel Laser Gatling Gun

High Energy Laser on wheels

The Role of Laser in Defense

Laser Weapons: Lower Expectations, Higher Threats

Leave a Reply