Bilim İçin Surf: Bilime Hizmet Etmenin Yeni Eğlenceli Yolu

Bu yazımın fikri açıkçası geçen hafta okuduğum bir internet haberinden geliyor. Haber şunu söylüyordu: “Bilime hizmet etmenin yeni yolu bulundu. Artık hem eğlenip hem de spor yaparak iklim değişikliğinin gelişim evreleri izlenebilecek”. Bu cümleyi görünce açıkçası merak ettim ve haberi açıp okudum. Bu yazı ile de sizlere ulaştırmaya karar verdim.

Habere göre İngiltere’de yer alan Plymouth Marine Laboratory adlı bir arge labarotuvarında tasarlanarak geliştirilen yeni surf tahtalarının üstünde bir cihaz yer alıyor, ismi “SmartFin”, bir tür yeni surf tahtası kuruğu. Deniz suyu ile direkt teması sayesinde su yüzeyindeki sıcaklığı ölçebiliyor ve ek olarak kullanılan bir bileklik tasarımına sahip konum sağlayıcı cihaz ile uydulara güncel konum bilgisi de sağlayabiliyor. Bu sayede bölgeye göre özel ölçüm yapılması da sağlanabiliyor. Cihaz, daha sonra verilerin kaydedilmesi için bunları sinyallere dönüştürerek uydulara iletiyor. Bu sayede uydulardan veri elde eden araştırmacılar da deniz yüzeyi sıcaklığı ile bağlantılı olan diğer deniz ve okyanus araştırmalarını yürütebiliyorlar.

 

Bir denizin & okyanusun yüzey sıcaklığı bir indikatördür ve o denizin veya okyanusun suyunun yoğunluğu, sıcaklığa bağlı barındırdığı biyolojik canlıların çeşitliliği ve oluşacak dalgaların şiddeti, dalgaların şiddetine göre oluşan dalga hızı, dalga hızına bağlı denizin veya okyanusun nasıl kirlenebildiği ve taşıdığı deniz yüzeyi tortuları gibi konular üzerinde de ölçüm yapılabilmesine ayrıca imkan veriyor. Kısacası, bütünü ile iklim değişikliğinin süreçleri marin araştırmaları ile izlenebiliyor.

Araştırmacıların bir sonraki yakın gelecek hedefleri arasında her şeyden önce bu çalışmaya dahil olacak surf sporcusu sayısını artırmak, sıcaklığa bağlı tuzluluk ölçümlerini ve sıcaklığa ve dalga hızına bağlı gelen kirleten maddeleri araştırmak bulunuyor. Hatta deniz ve okyanus sularının bölge bölge tuzluluk oranlarının farklılığını ölçme yolunda ilk deneme testleri yapılmaya başlanmış bile.

Görünen o ki, böylesine keyifli ve güzel bir bilimsel yöntem marin (deniz) araştırmalarına yeni bir boyut kazandırıyor ve açıkçası tahminim o ki bu ve bunun gibi çalışmalar sayesinde yakın geleceği çok daha temiz ve çok daha fazla koruma altındaki denizlerde ve okyanuslarda yaşayabileceğiz. Bu konuda büyük umutlar vaat eden bir çalışma olduğunu bence söylemek mümkün.

Kaynak:

http://www.abc.net.au/news/2018-02-26/surfing-scientists-collect-data-with-smartfin-technology/9481768

Leave a Reply