Sıcacık Bir Polisiye Dizisi: Brooklyn 9-9

Polisiye romanlarını oldukça sevmeme rağmen dizileri ve filmleri bana pek çekici gelmemiştir. Romanlarda kitabın bize sunduğu gizemi karakterlerle beraber çözmeyi severken, polisiye filmler ve diziler bana bir derece zorlama gelmiştir; ta ki Brooklyn 9-9 ile tanışana kadar. İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde kaç kere bitirdim, kaç kere baştan başladım bilmiyorum. Çoğumuzun duyduğu, sosyal medyada sıkça karşımıza çıkan bir dizi B99. Peki onu bu kadar özel yapan, herkesin sevgisini kazanmasını ve diğer polisiye dizileri arasından sıyrılmasını sağlayan sırrı ne?

Bu sorunun cevabı çok basit, B99 komik ve orijinal olmasının yanı sıra oldukça kapsayıcı ve sosyal toplum sorunlarına değinmekten kaçınmayan bir dizi. Peki kapsayıcı derken ne kast ediyorum? İlk olarak, dizinin ana ekibinde iki Latin Amerikalı kadın, Stephanie Beatriz ve Melissa Fumero bulunuyor. Bu aslında Amerikan yapımı diziler için oldukça şaşırtıcı bir durum, çünkü genellikle ana ekipte yalnızca bir Latin Amerikalı kadın bile ya bulunur ya da bulunmaz. Dizide Rosa karakterini canlandıran Beatriz bile bu duruma şaşırmış; Fumero’nın dizi için seçildiğini duyunca onun adına çok sevindiğini ama kendisi adına üzüldüğünü, çünkü hiçbir yapımın iki Latin Amerikalı kadını ana ekibe seçeceğini düşünmediğini, bu yüzden rolü alamayacağı konusunda ümitsizliğe kapıldığını anlatıyor.

Melissa Fumero and Stephanie Beatriz on Latinx Emmy Snubs

Sosyal toplum sorunlarına gelirsek, birimin kaptanı Kaptan Holt, siyahi ve eşcinsel bir karakter ancak karakterin tanımlaması sadece ırkı ya da cinsel yönelimi üzerinden yapılmıyor. “Dizide eşcinsel bir karakter olsun” mentalitesiyle yazılmadığını, gerçekten bir kişiliğe sahip bir karakter olduğunu diziyi izlerken görebiliyoruz. Dahası, birimin çavuşu da siyahi bir karakter ve dizinin bir bölümünde nasıl sırf siyahi olduğu için geceleri yaşadığı sokaklarda gezemediğini görüyoruz. Kendisinin çavuş olduğunu bilmeyen başka bir polis memuru, sırf siyahi olduğu için Terry’i topluma karşı tehdit olarak görüp sorguluyor. Sitcom’larda çok fazla işlenmeyen ırkçılık konusunu da dizinin hikayesi içinde oldukça etkileyici bir şekilde anlatıyorlar.

Resim Kaynakçası:

log.com.tr

vulture.com

Leave a Reply