Yıllar Sonra Hatırlanacak Bir Yıllık Nasıl Hazırlanır?

Dünyada iki çeşit insan var: ilki yıllık satın alan, ikincisi aslında yıllık satın almak isteyip başvuru tarihini kaçıranlar. Okurken peki yıllık satın almak istemeyenler yok mu dediğinizi duyar gibiyim. Yok. Neden mi? Kim sadece seçilmiş sevdiği insanların güzel anılardan  bahsettiği  ve övgü yağdırdığı bir sayfaya sahip olmak istemez ki?!

Tanıdığınız birinin yıllığını yıllar sonra tekrar okumak, 2000’li yıllardan kalan sosyal medya hesaplarını karıştırmak kadar nahoş bir deneyim. Eski lisem, yıllıkların bir kopyasını kütüphanede tutuyor. Benden daha küçük olan ve eski lisemde okuyan kuzenim, özenle gidip, yüzlerce tozlu yıllık arasından benimkini bulmuş, okumuş. Sadece beni bulmakla kalmamış bana yazan ve benim yazdığım herkese de tek tek bakmış. Gururla bana geldi ve benim lisemdeki tüm ilişki dinamiklerini, kim kimle çıkmış, kim ne kadar aksiyonlu bir hayat yaşamış ve benzeri her şeyi saydı! Facebook’ta bile bu kadar eski bir zaman dilimini böylesine hızlı ve kesin bir biçimde stalk’lamaya olanak sağlamıyor bence. Bu anekdotla varmak istediğim nokta şu: kuzenim her ne kadar her şeyi öğrendi sanıyor olsa dahi sadece filtrelenmiş duygular, abartılmış mutluluk, güzel sözler ve alıntılar ve birbirini özleyecek insanların fotoğraflarından oluşmuş bir kurgu gördü. Kurgu diyorum çünkü yıllığa yazılanlar gerçeğin yalnızca bir kısmı, aynen yeni çıkan Çiçero filmindeki “Yalnızca bir Türk ajanın yaptıkları 2. Dünya Savaşını bitirdi” kurgusu gibi.

Ne kadar gerçeği filtrelese de, yıllığı torunlarınıza bile göstereceğiniz için dikkat etmeniz gereken bir kaç nokta var.

1- Dönemin modasını iyi yansıtın

Ne giydiğinize dikkat edin. 2050’lerde bize bakıp “Ay ne kadar zevksizmişsiniz” demesinler. Fotoğraflarda giydiklerinizin zamansız parçalar olmasına dikkat edin. Makyajınızı ise ne kadar doğal yaparsanız o kadar genç ve her döneme uygun görünürsünüz. 90’lı yılların parlak farları ve 3 karış allıkları şimdi bir alay konusu. Bu, bu dönemin takma kirpikleri ve dudağın fazladan çizilmesinin ileride alay konusu olmayacağı anlamına gelmez.

2- Fotoğraf gününe özenerek gidin

Randevunuzu unutmuş olabilirsiniz. Ama mezun fotoğrafınız sizin peşinizi yıllarca bırakmayacak, ailenizin evinde bir çerçevede mutlaka olacak ve özellikle yurtdışına gidiyorsanız her gelen misafire tekrar tekrar gösterilecek. Dolayısıyla acele etmeyin ve koşmak yerine yeniden randevu alın. Fotoğrafın cidden kendinizi iyi hissettiğiniz bir fotoğraf olmasına dikkat edin.

3- Yıllık yazısı yazmaya zaman ayırın

Kimse özenilmemiş bir “çok iyi bir kızsın” ve “umarım istediğin her şeye sahip olursun” istemez. Özellikle yakın arkadaşlarınıza yazarken yazınızı bireyselleştirin. İdeal form, komik bir başlangıç cümlesi ardından seçtiğiniz bir anıdan bahsetmek, sadece ikinizin bildiği bir şakayı yapmak, kişinin karakteristik özelliklerine değinmek ve sonunda iyi dileklerle veya beraber geçirdiğiniz günler için mutluluk duyduğunuzu dile getirerek bitirmek. Lütfen, “İlk tanıştığımda senden hiç hoşlanmamış, egoist olduğunu düşünmüştüm ama sonra her şey değişti.” gibi cümleler kullanmayalım. Kimse kuşkulara kapılıp terapiste koşup ben egoist mi görünüyorum diye  sormak istemez.

4- Klişelerden uzak durun

“Anlatılacak o kadar şey var ki yazsam sığmaz” yazıp kısa kesenler ve çok bilinen alıntıları kullananlardan olmayın. Alıntı yapıyorsanız, kendinizin gibi göstermeyin (ENG 101).

5- Yıllığa sahip olduğunuz için mutlu olun ve yıllığınızı saklayın

Üniversiteye geldiniz, sadece mezun olmakla kalmadınız aynı zamanda hayatı öğrendiniz. Normalde tanışmayacağınız pek çok insanla tanıştınız. Ağladınız, güldünüz, partilediniz, onlarla ders çalıştınız ama her şeyden önemlisi çok eğlendiniz. Yıllık her baktığınızda tüm bu yıllarınızı, anılarınızı ve duygularınızı canlandıracak bir nesne. İnsanların yarısı üniversiteden mezun olamadığı için, bir kısmı arkadaş bulamadığı için ve bir kısmı da tembel ve unutkan olup başvuruyu kaçırdığı için buna sahip değil. Kendinizle gurur duyun!

Fotoğrafların Kaynakçası:

https://roosevelt.dmschools.org/2013/10/did-you-miss-yearbook-picture-day/

https://www.apluscharterschools.org/

file:///C:/Users/mediamarkt/Desktop/indir.html

 

Leave a Reply