Big4’da staj bir hayaldir olgusunu yıkmak için bir görev bilinciyle başladığımız ”Big Four’da Staj” yazı dizimizin ikincisiyle karşınızdayız. İlkinde Ernst and Young’a yer verdiğimiz yazı dizimizde, bu sefer konuğumuz PwC’den gazetemizle röportaj yapmayı kabul etmiş olan Akif Koca. Denetim ve danışmanlık alanında adı duyulan dünyaca ünlü firmalardan biri ola PwC’yi mercek altına alırken olabildiğince yeni üniversiteden mezun olmuş ya da üniversitede halen okuyup denetim ve danışmanlık alanında kariyer yapmak isteyen okuyucularımız için staj ve işe yeni alım süreçlerini soruşturduğumuz bu serimizin ikinci makalesiyle umarız ki siz kaybolmuş kaşiflere, bir iz gösterebiliriz.

PwC kamu kurumlarına ve özel kuruluşlara dünya çapında sektör odaklı denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan uluslararası bir firma. Kökleri 19.yüzyıla dayanan iki köklü şirketin, Price Waterhouse ve Coopers & Lybrand, birleşmesiyle 1998 yılından itibaren dünyada PricewaterhouseCoopers adıyla var olan PwC, bugün Fortune500 listesindeki 500 şirketin 422’sine hizmet sağlamaktadır. Bu büyük hizmet kapasitesi ve çalışanlarına verdiği yükse önemle bilinen PwC hakkındaki detayları ise Akif Bey’den öğreniyoruz.

Röportajın detaylarına geçmeden önce, denetim portföyündeki farklı firma yapıları ve verilen hizmet yelpazesindeki çeşitlilik açısından Big4 içerisinde iddialı bir duruşu olan PwC’nin, bir çalışanı olmanın sizlere getirebileceği pek çok avantajın yanı sıra vermek istediği iş ahlakı da bir o kadar önemli. Bu yüzden genel iş ahlaklarını küçük anekdotlar halinde öğrenerek siz okuyucularımıza aktarmak istedik. Sonuçta kişisel olarak iş başvurusu yapacak adaylar ile firma arasındaki beklenti düzeylerini bu küçük tavsiyeler çerçevesinde şekillendirmek her iki taraf içinde yararlı olur. PwC’nin çalışanlarından beklediği, sahip olduğu ve vaad ettiği değerler ise şu şekilde;

Etik davran

Fark yarat

Önemse

Birlikte çalış

Mümkün olanı yeniden hayal et

2017 yılı itibariyle 158 ülkede 236.000 çalışanıyla faaliyet gösteren PwC’nin ülkemizde ise Ankara, İstanbul, Bursa ve İzmir’deki ofislerinde toplam 1.650 çalışanı bulunmaktadır. Dünya çevresindeki pek çok merkezde aynı hizmet kalitesini istikrarlı bir şekilde sürdürebilmesi ise firmanın sırlarından biri.

Kaynak: www.pwc.com.tr

Bu kısa genel bilgilendirmenin ardından sözü daha fazla uzatmadan, teklifimizi kırmayıp sorularımızı yanıtlayan PwC Kıdemli Müdürü Sayın Akif Koca’ya teşekkürlerimizi sunuyor ve röportajımıza geçiyoruz.

Akif Koca – PwC Kıdemli Müdür (Senior Manager)

Öncelikle sizi tanıyalım. Bize kendinizden bahseder misiniz?

2000 yılında ODTÜ Endüstri Mühendisliğinden İktisat yan dalı ile birlikte mezun oldum. ODTÜ’de kısa bir araştırma görevliliği deneyiminden sonra Devlet Planlama Teşkilatında göreve başladım. 2007 yılında University of California Berkeley Haas School of Business’dan MBA derecesi ve 2015 yılında Başkent Üniversitesi’nden Yönetim ve Organizasyon dalında doktora derecesi aldım.

Devlet Planlama Teşkilatında (yeni adıyla Kalkınma Bakanlığı) ilk 10 yıl Sanayi Dairesinde uzman/kıdemli uzman olarak çalıştım, son 5 yılda ise Hizmet Sektörleri Dairesi Başkanlığını yürüttüm. Demir-çelik, madencilik, tekstil, turizm, inşaat, ticaret gibi çok farklı imalat ve hizmet sektörlerinde strateji ve politika geliştirme süreçlerini yönettim. DPT’yi ve Türkiye’yi OECD başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluşta temsil ettim. Bunun yanında kamuda stratejik planlama gibi önemli reformların tasarlanması ve uygulanmasında görev aldım.

Kariyerimin son 3 yılını yönetim danışmanlığı sektöründe geçirdim. İlgilendiğim proje portföyünü daha çok kamu sektörü ağırlıklı projeler oluşturuyor. Çok farklı sektörlerde sürekli değişen müşteri ve takımlarla birlikte çalışma dinamizmi danışmanlıkta beni cezbeden unsur. Kamuya içeriden danışmanlık veren bir kurumdan kamuya dışarıdan danışmanlık sağlayan özel sektöre geçiş yapmanın getirdiği farklılıklar oldu tabi, yine de danışmanlık kariyerimde kamuda olduğu gibi topluma değer sağlayacak projeler geliştirme ve uygulama motivasyonu ile çalışmaya devam ediyorum.

Bildiğimiz kadarıyla üç ay kadar önce PwC’deki işinize başladınız. Sizin PwC’yi tercih etme sebebiniz neydi?

PwC’nin kamu danışmanlığı alanında oluşturduğu güçlü ekip ve bu alandaki gelişme planları PwC’ye geçişimin altında yatan temel tercih sebebi oldu. PwC’nin kamu sektörü danışmanlığı alanındaki yoğun ilgisinin, benim bu alanda gerçekleştirmek istediğim projelerle kamuyu pozitif yönde değiştirme amacım ile örtüştüğünü gördüm.

Hem staj hem de yeni mezun alımında adayların mülakatlarda karşılaşabileceği sorulara örnek verebilir misiniz?

Mülakatlarda adayları tanımaya ve deneyimlerini öğrenmeye yönelik sorular soruyoruz. Okulda ya da staj deneyimlerinde karşılaştıkları sorunlarla nasıl başa çıktıklarını öğrenmek için yaptığımız  değerlendirmeler sonucunda firmada çalışmaya en uygun olan adayları seçiyoruz.

Stajyer ya da yeni mezun alımında firmanızın uyguladığı politika ne yöndedir, yıllık kaç kişi alınır?

PwC Türkiye için yeni mezun kapsamında senede bir dönem alım gerçekleştiriyoruz. Bu sayı her sene net olmamakla beraber yaklaşık 250 kişiye ulaşıyor. Vergi, Risk, Süreç ve Teknoloji Hizmetleri ile Danışmanlık bölümlerimiz için belirli bir staja alım dönemi bulunmamakla birlikte, proje yoğunluğuna bağlı olarak yıl boyunca stajyer alımları gerçekleştiriyoruz.

Stajyer alımında öğrencilerden beklentiniz nedir?

Staj döneminin hem bizim için hem de öğrenciler için verimli geçmesini amaçlıyoruz. Bu yüzden PwC’de stajyerlerimize normal çalışan gibi davranıyoruz ve onlara dahil oldukları takım çalışmalarına katkı verecekleri işler tanımlıyoruz.

Staj yapacakları departmana uygun lisans, geçmiş proje deneyimi ve İngilizce bilgisi en önemli beklentilerimizden.

Okuyucularımız genelde bizim gibi üniversite öğrencileri. Bize vermek isteyeceğiniz tavsiyeleriniz var mı?

Kendinizi tanıyın. Ne yapmak istediğini bilmenin yolu kendini tanımaktan geçer. Profesyonel ilgilerinizi ortaya çıkarmak için kendinize yakın gördüğünüz sektörlerde staj yapın. Kariyerinize size en yakın olan sektörde ve alanda başlayın. Bir iş yerinde kendinizi tekrarlamaya başladığınızı ve işe yeni bir şey katamadığınızı gördüğünüzde daha fazla katkı verebileceğiniz alanlar arayın. Kariyeriniz ile ilgili kararları verirken 1-2 yıl sonrasını değil, 5-10 yıl sonrasını düşünün. Uzun vadede nerede olmak istediğiniz yakın zamanlı tercihlerinizde belirleyici olsun.

Leave a Reply