Mart Ayı Edebiyat Rehberi

Karikatür ve Sansür Söyleşisi TESAK’da

Ünlü karikatür tarihçimiz Turgut Çeviker’in de katılacağı Kadıköy Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen Türkiye Karikatür ve Sansür söyleşisi 19 Mart günü TESAK’da yapılacak. Ülkemizde son zamanlarda sıkça rastladığımız sansür ve kısıtlamaların da tartışılacağı söyleşide Türkiye’de mizah ve mizahın gerçeği dile getirme savaşında baskı gurupları ve iktidar karşısındaki konumu geçmişten günümüze tarihsel süreç bağlamında incelenecek.

Karikatürün yanı sıra II. Meşrutiyet döneminde yayınlanmış anonim kartpostallar üzerine bir inceleme albümü ve Aziz Nesin Antolojisi olan Çeviker’in anti-demokratikleşmenin yarattığı kişisel sansürden toplumsal sansüre geçişinin sancılı tarihini ana başlıklarıyla anlatacağı söyleşisi tüm sanatseverler ve karikatür meraklılarını çağırıyor.

Pen Şiir Ödülü Güven Turan’a Verildi

Uluslararası Şairler, piyesçiler, denemeciler ve romancılar (PEN) derneği tarafından verilen şiir ödülünün bu yılki ism, Güven Turan oldu. Dalyan ile 1979 Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü, Düş Günler ile 1990 Yunus Nadi Yayımlanmış Öykü Kitabı Ödülü’nü, Bir Albümde Dört Mevsim ile 1991 Yunus Nadi Yayımlanmamış Şiir Kitabı Ödülü’nü, Cendere ile 2004 Altın Portakal Şiir Ödülü’nü kazandı.

Ödül, 21 Mart Pazartesi Dünya Şiir Günü’nde düzenlenecek törenle Şişli Belediyesi Nâzım Hikmet Vakfı Kültür Merkezi’nde 19.00’da başlayacak. Törende vakıf adına Turgay Fişekçi konuşurken, PEN Yönetim Kurulundan Tarık Günersel, Haydar Ergülen ile şairler Baki Ayhan T. ve Nazmi Ağıl da Güven Turan şiiri üzerine söz alacaklar. Tören Güven Turan’ın konuşması ve şiir bildirisini okumasıyla son bulacak.

Plüton Dergisi Raflarda Yerini Aldı

Belli periyotlar arasına sıkışıp yayınlanmak için yayınlanmaktansa her anlamda tatmin olarak yayınlanabilmek için olduğunu sıklıkla vurgulayan süresiz yayınlardan Plüton Dergisi’nin 2. sayısı raflarda yerini aldı. İsimlerinin Plüton olmasının sebebi ise bir hayli dikkat çekici. Genç, ünsüz olmalarından kaynaklı dışlanmışlıkları ve yeraltı edebiyatına da yer veren bir dergi olmaları onları Plüton yapıyor, çünkü Plüton aynı zamanda Roma mitolojisinde yeraltı dünyasının hükümdarı.

Tanıtım bülteninden: Popüler kültürden uzak edebiyat, kültür ve sanat dergisi eksikliğini hisseden Plüton Dergi’nin kadrosunu Fanzin kültüründen gelen gençler oluşturmaktadır. Bir okur olarak eksik gördükleri ne varsa onları tamamlamayı ve dergilerde ünlülerden ziyade gençlerin yer alması gerektiğini savunuyorlar. Bu dergide gençlerin güncel edebiyattan farklı şekilde kaleme aldıkları şiirlere ve öykülere, az bilinen kültür-sanat topluluklarının tanıtımlarına, birbirinden farklı dizi-film-kitap-kültürel etkinlik tanıtımlarına ve eleştiri yazılarına ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply