Erasmus Günlükleri: Melis Topçu ve Radboud Üniversitesi

Erasmus ile Hollanda’ya giden okulumuz öğrencisi Melis ile değişim programı macerasını; zorlandığı noktaları, Erasmus’a nasıl gidilir, ne yapılır diye kara kara düşünen öğrencilere olan tavsiyelerini konuştuk.

Merhaba Melis, Erasmus programıyla ilgili deneyimlerinizi gazetemizle paylaşmayı kabul etiğiniz için çok teşekkür ederim. Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Ben teşekkür ederim; tecrübelerim belki başka arkadaşlara yardımcı olur. Ben Melis Topçu, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi son sınıf öğrencisiyim.

Öğrenci değişim programına katılmaya nasıl karar verdiniz ?

Aslında her zaman dahil olmak istediğim bir programdı. Yurt içi ve yurt dışı seyahat etmek hep keyif aldığım bir şey olmuştur. Bu kadar zevk aldığım bir şeyi neden dönem içinde tecrübe etmeyeyim dedim ve başvurdum.

Değişim programı ile hangi ülkeye gittiniz ? Bu ülkeye gitmenizin özel bir sebebi var mıydı ?

Hollanda’ya gittim. Hollanda üniversite eğitimi konusunda Avrupa’nın en iyilerinden. Aynı zamanda kıtadaki konumu açısından bana oldukça hitap eden bir ülkeydi, bulunduğu yer sayesinde sıkça seyahat edebildim.

Gideceğiniz okulu seçerken hangi kriterleri göz önünde bulundurdunuz ?

Dünya üniversiteleri arasındaki “ranking,” yani sıralama, benim için önemli bir faktördü. Hollanda üniversiteleri araştırma-geliştirme konusunda oldukça iddialı; bu nedenle okullar hep üst sıralarda.

Değişim programına katılmadan önce endişeleriniz var mıydı ? Eğer varsa bu durumun üstesinden nasıl geldiniz ?

Pek fazla endişem olmadı açıkçası. Çok isteyerek gittiğimden, her türlü zorluğu göze almıştım ve her saniyesinin tadını çıkarmaya çalıştım. Ancak daha önce bu kadar uzun süre yalnız yaşamamıştım. Bu nedenle yemek konusu beni oldukça zorladı. Kendimi hâlen fazla geliştirememiş olsam da; idare edebilir hâle geldim diyebilirim.

Maddiyatı göz önüne aldığınızda hesapladığınız miktar ya da verilen hibe masraflarınızı karşılamakta yeterli oldu mu?

Benim tecrübelerimce hibenin masraflarınızı karşılaması gibi bir durum söz konusu değil; böyle bir beklentim de yoktu zaten. Özellikle Hollanda gibi krallık olan bir ülke tercih ettiyseniz ayrıca ekstra ödemeleriniz oluyor. Oturma izni almam gerektiğinden zorunlu sigortamın da dahil olduğu €500 küsür ekstra bir ödeme yapmam gerekmişti. Verilen hibe Hollanda gibi pahalı ülkelerde beş-altı aylık kiranızı bile karşılayamıyor maalesef. Aynı zamanda ülke içinde ulaşım da oldukça pahalıydı. Örneğin benim şehrimden (Nijmegen) Amsterdam’a trenle ulaşmak durumundaysanız (ki çok fazla seçeneğiniz yok maalesef otobüs yalnızca çok da mantıklı bir saat olmayan akşamüzeri 4 ya da 5’te oluyor) gidiş-geliş için €40’yu gözden çıkarmalısınız. Gezinizi daha uyguna getirebilmek için grupça seyahat etmenizi tavsiye ederim; “group ticket”lar kişi başı €7-15 (gidiş-dönüş) arası değişiyor.

Akademik olarak Türkiye’den farklı bir eğitim sistemiyle karşılaştığınızı ve bu farklılıkların derslere adapte olmakta sizi zorladığını hissettiğiniz zamanlar oldu mu?

Zaman zaman zorlandığım noktalar oldu. Her ne kadar okulun işleyişini detaylıca anlatan bir seminer düzenlenmiş olsa da pratiğe döküldüğünde yine de güçlük çekebiliyorsunuz. Kullandıkları online sisteme alışmam bir-iki haftamı aldı. Kaçırdığım önemli duyurular ve mailler oldu. Ders seçiminde de zorlanmıştım öncesinde yine aynı sistemin iyi işlemiyor oluşundan. Zamanla sistemin işleyişine ve eksiklerine alıştım. Onun dışında neredeyse aynı kalitede ve tarzda bir eğitim sistemiyle karşılaşmam beni son derece mutlu etti.

Erasmus programı süresince zorluklar yaşadınız mı ? Bu sorunları nasıl aştınız ?

Bu program boyunca en çok zorlandığım konu az önce belirttiğim gibi yemek konusu oldu. Daha önce neredeyse hiç yemek yapmamıştım. Bu duruma alışmam zaman aldı. Buna ilaveten bir de kaldığım yurtta wifi bulunmadığından uzun bir süre internetsiz kaldım. Bu sorun, neredeyse iki buçuk ay peşimi bırakmadı. Sonrasında kablolu internet kurarak problemi çözmeyi başardık.

Sosyal ortamlarda farklı ülkelerden gelen öğrencilerle kaynaşmayı mı yoksa tanıdığınız bir çevre içinde olmayı mı tercih ettiniz?

Farklı kültürlerden arkadaş edinmek için kendi milletinden insanlardan uzak durmak tuhaf geliyor bana açıkçası. O nedenle hiç böyle bir tercihim olmadı. Çok sevdiğim Türk arkadaşlarım da yabancı arkadaşlarım da oldu. Hepsiyle farklı farklı bir sürü anı biriktirdik.

Konaklama konusunu nasıl hallettiniz ?

Konaklama konusunda Hollanda’daki okulum çok yardımcı oldu. Onlar bir firmayla anlaşmalıydı zaten. Bana bir hesap açtılar ve oradan tercihlerime uygun bir oda seçmemi istediler. Çok kolay oldu her şey.

Toplamda ne kadar süre Hollanda’da kaldınız ve ulaşım ihtiyacınızı nasıl çözdünüz?

Aşağı yukarı yedi ay kalma fırsatım oldu. Normal bir Erasmus süresi olmadığının farkındayım. Oradaki okulun açılmasından çok önce gittiğimden normalden daha uzun kalma fırsatım oldu. Ulaşım konusuna gelirsek; ironik bir şekilde bisiklete binmeyi bilmiyorum; bu nedenle Hollanda nüfusunun ve göçmenlerin neredeyse tamamının yaptığı gibi bisiklet kullanamadım. Bu yüzden Hollanda’da kaldığım süre boyunca otobüs kullanmam gerekti. Her ne kadar otobüsle yalnızca beş dakika süren bir mesafe olsa da; okul yolu tam bir saat sürüyordu yurdumdan.

Gittiğiniz ülkede bir uyum sorunu yaşadınız mı ?

Uyum sağlamakta hiç zorlanmadım. Abartmıyorum, ilk haftadan sonra sanki uzun zamandır oradaymışım gibi hissetmeye başlamıştım bile. Zaten Hollandalıların önemli bir çoğunluğu oldukça güler yüzlü, neşeli ve pozitif.

Erasmus programındaki ilginç bir anınızı bizimle paylaşabilir misiniz ?

Şehir merkezinde gece sahneye çıkan bir arkadaşımı başka bir arkadaşımla izlemeye gitmiştik. Son otobüsle yurda dönmeyi planlıyorduk. Nihayetinde otobüse bindik. Uzun bir süre geçtikten (sohbet etmekten hiç farkına varamamıştık nereye gittiğimizi) sonra bizim dışımızdaki tek yolcu da indi ve otobüs şoförü o durağın son durak olduğunu ve inmemiz gerektiğini söyledi. Gitmemiz gereken istikametin tam tersine son otobüsle gelmiş ve ne yapacağımızı bilemez haldeydik. Ne başka bir ulaşım aracı vardı ne de yürüyerek yurda ulaşmamız mümkündü. Otobüs şoförü bize büyük bir jest yaparak, biz geceyarısı ıssız bir sokakta kalmayalım diye koskoca otobüsle bizi son sürat asıl binmemiz gereken numaranın son seferine yetiştirdi. Şehrin bir ucundan diğer ucuna bizim için gitti. Belli bir saatte onların da araçlarını teslim etmeleri gerekiyor; bu sebeple gerçekten çok büyük bir jestti. Asla unutamam.

Yaşadığınız bu tecrübe sizde ne tür değişikliklere sebep oldu ?

Bu tecrübe iyi insanlarla karşılaşmanın ne kadar önemli olduğunu hatırlattı bana.

Bu programa tekrar katılacak olsanız yine aynı ülkeye gitmek ister miydiniz ?

Tercihen başka ülkeleri tanımak isterim bir dahaki sefere ama Hollanda’da çok güzel anılarım var; yenilerine de “hayır” diyemezdim.

Erasmus Öğrenci Değişim Programı’na katılmak isteyenlere bulunmak istediğiniz tavsiyeler var mı?

Tabii var. Öncelikle her üniversite öğrencisi tarafından tecrübe edilmesi gereken bir program bence Erasmus. Size tamamen yabancı bir alanda, hiç tanımadığınız insanlarla olmak sizi kesinlikle iyi anlamda değiştiriyor. Eksikliklerinizi ve yetkin olduğunuz noktaları çok net görebiliyorsunuz bu süreçte. Her ne kadar özellikle maddi olarak yorucu bir dönem olabilse de; size getirileri götürülerinden kat be kat fazla. Tecrübelerime dayanarak bunun garantisini verebilirim. Aynı zamanda beş-altı ay gibi kısa bir sürede normalde tek seferde gezebileceğinizden çok daha fazla ülkeyi daha uygun fiyata gezebilme fırsatı da bulabilirsiniz. Avrupa içi ulaşım Türkiye’den Avrupa’ya ulaşıma kıyasla çok daha uygun. Son olarak da neden bir Avrupa ülkesinde bir veya iki dönem geçirme fırsatını tepesiniz ki?

Bizi bu kadar ayrıntılı şekilde aydınlattığı ve tüm sorularımızı büyük bir içtenlikle cevapladığı için Melis’e teşekkür ederiz.

Leave a Reply