Siyaset Bilimi öğrencilerimizden Nur Tunçel’le Bilkent Holding A.Ş.’deki staj macerasını konuştuk.

Merhaba. Öncelikle bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Merhaba, adım Nur Tunçel. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi son sınıf öğrencisiyim.

Nerede ve ne zaman staj yaptınız?

Geçen yıl Bilkent Holding A.Ş’de  staj yaptım.

Bilkent Üniversitesi’nin staj için gerekli koşulları var mıydı ve staja başlamanıza kadar olan süreç sizin için nasıl geçti?

Tabiki vardı. Bilkent Üniversitesi bölüm sekreterliği bana çok yardımcı oldu. Zorunlu staj olduğu için prosedürler biraz farklı, bunun için staj yapacağım yerden imzalı belgeleri hem de bölümümüm staj koordinatörü hocamın onayladığı belgeleri sekreterliğe vermem gerekiyordu. Bana bölüm sekreterliği tarafından gerekli bilgiler verildiği için bir sorun yaşamadım.

Staj yaptığınız kurumu ve neden bu kurumu tercih ettiğinizi bizle paylaşabilir misiniz?

Aslında Siyaset Bilimi okuyorum denince akıllara ilk olarak bakanlıklarda staj yapmanın daha mantıklı olacağı geliyor, bu doğru tabii. Bense özel sektördeki gözlemlerimden sonra bakanlıklarda staj yapmayı düşündüm. Özel bir şirketin işleyişi, yapılan faaliyetlerdeki süreci öğrenmek için de stajım için Bilkent Holding’i tercih ettim.

Sizce bu kurumda staja kabul edilmenizde neler etkili oldu? Yeterlilik koşulları nelerdi ve bu koşullardan hangilerinin daha önemli olduğunu düşünüyorsunuz?

Ben stajımı Kurumsal Gelişim ve İnsan Kaynakları bölümünde yaptım. Departman koordinatörleri CV’mi incelediklerinde, katılmış olduğum faaliyetleri, kazandığım belgeleri ve yabancı dilimi göz önünde bulundurarak beni stajyer olarak seçtiklerini düşünüyorum. Üniversitede her ne kadar yapılan ortalama ön plana çıksa da aslında ne kadar sosyal olduğunuz ve insan ilişkileriniz daha önemli.

Staj yapmadan önce ne gibi beklentileriniz vardı? Kurum bu beklentilerinizi karşıladı mı?

Özel bir kurumu tercih etme sebebim aslında mezuniyet sonrasında uluslararası bir firmada çalışma isteğimdi. Bu doğrultuda staj yapacağım departmanı seçmek istedim. Ama stajım sonrasında anladım ki staj yapmış olduğum departman bana uygun değil. Bu bir bakıma gözümü açmamı sağladı çünkü mezuniyetim sonrasında burada yaşadığım tecrübeler sayesinde daha sağlıklı tercihler yapabileceğimi düşünüyorum.

Sizden sonra staj yapacak olan arkadaşlarınıza bu kurumu önerir misiniz?

Kesinlikle önerebileceğim bir kurum Bilkent Holding. Hem aile ortamının yakalandığı mutlu bir iş ortamı var, hem de edindikleri bilgileri size tereddütsüz anlatacak koordinatörler sayesinde bu kurumda staj yapmayı düşünenler hiç şüphesiz güzel bir tecrübeyle ayrılacaklardır.

Stajınızın size neler kattığını düşünüyorsunuz?

Ben staj yaptığım sırada, şirket içi yapılanma söz konusuydu ve yoğun bir çalışma ortamı olduğu için sıklıkla toplantılar düzenleniyordu. Benim de koordinatörlerle birlikte birkaç toplantıya katılma fırsatım oldu ve şirket işleyişi ile ilgili tecrübeye sahip olma şansını yakaladım. Ayrıca Kurumsal Gelişim ve İnsan Kaynakları departmanında staj yaptığım için iş başvurusunda bulunmuş olan kişilerin işe alım sürecini yakından görerek kendi işe alım mükalatım için ön hazırlık da yapmış oldum.

Stajınız süresince ilginç bir olay yaşadınız mı ya da unutamadığınız bir anınız oldu mu? Olduysa bizimle paylaşabilir misiniz? 

Hayır, ilginç bir olay yaşamadım.

Staj yapmanın bölümünüz hakkında teoriden öte pratik bilgiler edinmekte önemli bir rolü olduğunu düşünüyor musunuz?

Okuduğum bölüm sosyal bir bilim olduğu için teorik bilgiyi çok fazla içeriyor ama bu bilgiyi sınav kağıdına aktarmaktansa konuşarak pratiğe dökünce stajım sırasında daha somut bilgiler elde ettim.

Ülkemizdeki diğer şehirlere oranla İstanbul iş imkanları bakımından oldukça zengin fakat yaşam şartları açısından şehrin belirgin zorluklar içerdiği de bir gerçek. Bu koşullar altında şehirde staj yapmanın ve ileriki dönemlerde iş hayatına atılmanın sana göre artı ve eksilerini bizlerle paylaşabilir misiniz?

Ben İstanbul doğumlu olmama ve uzun yıllar İstanbul’da yaşamama rağmen, İstanbul’un zorlu yaşam koşullarında ve gitgide atan nüfusunun içinde yaşamayı istemiyorum açıkçası. Ama Türkiye şartlarında iş bulmak ve hatta istediğin işi bulmak için sadece bir şehre bağlı kalmak maalesef ki bir lüks. Hem iş yelpazesinin geniş olması hem de özel sektörün getirdiği olanaklar daha fazla olacağı için İstanbul’u tercih ederim. Şu da bilinen bir gerçek ki, İstanbul’da yaşam daha pahalı ve kazanılan maaş da giderleri karşılamak için yetersiz kalacak. Ayrıca, sektörler çok çeşitli olduğundan bu rekabeti de beraberinde getiriyor ve işgücü aslında sadece bir yarışa ve o yarışın her gün yaşanmasına indirgeniyor. Bu yüzden bu iki faktör benim için en büyük eksiler.

Sizce Siyaset ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencileri staj yapacakları yerleri seçerken hangi koşullara dikkat etmeliler?

Ben bu soruya bölümümün adını düşünerek cevap vermek istemiyorum çünkü herkesin ilgi alanları çok farklı. Kimi öğrenci kendini kamu alanına yakın hissediyor ve ülke yönetimi ve temsili konusunda kendini geliştirmek istiyor, kimi öğrenci özel şirketler bünyesinde kariyer hedefliyor, kimi öğrenci akademik alanda atılımlar yapmak istiyor, kimi öğrenci de uluslararası organizasyonlarda görev alarak dünyanın ilerleyişini düzeltmek için katkısı olsun istiyor. Bu nedenle öğrencilerin ilk önce kendini çok iyi tanıması ve neye yatkın olduğunu belirlemesi lazım. Stajları göz önüne aldığımız zaman aslında gelecekte yapmak istediğimiz mesleklerin simülasyonu bize sunuluyor. Bunun da küçümsenmeyecek bir tecrübe olduğunu düşünüyorum.

Staj yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları bizimle paylaşabilir misiniz?

Stajdan önce yetkili kişiler tarafından görev tanımının iyi bir şekilde yapılması gerekiyor. Yapılması istenen işler sırasında herhangi bir tereddüt veya anlaşılmayan bir nokta varsa soru sormaktan çekinmemek bence dikkat edilmesi gereken bir nokta.

Stajınızı tamamladıktan sonra okula nasıl bir geri dönüşte bulundunuz?

Staj yaptığım yerden güzel bir tecrübeyle ayrıldım ve yapılan görevleri haftalık olarak yazarak staj raporumu bölümümün staj birimine teslim ettim.

Genel olarak hem kendi bölümünüzden hem de diğer bölümlerde olan öğrencilere tavsiyeleriniz var mı?

İş hayatı tecrübesi ne kadar erken görülürse, gelecekte yapmak istenilen mesleğe karar vermede o kadar yardımcı olacağı düşüncesindeyim. Yapılan stajlar sayesinde iş ortamını, iş yükünü ve işin size uygun olup olmadığını görme fırsatınız var. Bunlar da iş başvuruları sırasında göz önünde bulundurulacak önemli ayrıntılardır.

Röportaj teklifimi kabul ettiğiniz ve sorularımı ayrıntılı bir şekilde yanıtladığınız için çok teşekkür ederim.

Rica ederim, benim için bir zevkti.

Leave a Reply